Pyreneisk gjeterhund

Pyreneisk gjeterhund

Pyreneisk gjeterhund er en mellomstor hund og er en av de mindre gjeterhundene. Den er slank og atletisk med en lang eller semilang pels som har et slags "vindblåst" utseende. Pelsen kommer i forskjellige farger, inkludert lysebrun, grå, blå merle, skiferblå eller brungul, svart eller svart og hvit. Voksne hunder er ca. 40–48 cm høye, hunner 38–46 cm. De veier ca. 7–15 kg.

Pyreneisk gjeterhund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Pyreneisk gjeterhund
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Pyreneisk gjeterhund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Pyreneisk gjeterhund – eller Le Berger des Pyrenees – er en av Frankrikes eldste raser og kan dateres tilbake til minst 1800-tallet. Den ble brukt til herding av store saueflokker i de fjellrike områdene ved Pyreneene og ble kjent for omverdenen under første verdenskrig, da den ble brukt som budhund av den franske hæren. Den arbeider fortsatt som gjeterhund på landsbygda i Frankrike, men hovedjobben i dag er imidlertid som følgesvenn.

Personlighet

Pyreneisk gjeterhund er en nysgjerrig, våken, energisk hund som har beholdt sine sterke herdinginstinkter, som må kanaliseres positivt. Den er naturlig årvåken overfor fremmede, men skal være vennlig med dem. Dette er ikke en ideell rase for førstegangseiere og vil trives hos en mer erfaren eier som kan stimulere hunden til fulle.

Helse

Pyreneisk gjeterhund er generelt en sunn rase, men som mange andre raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

For størrelsen har den flott energi og trenger minst en time daglig mosjon, men helst mer. Den har gjort det bra i mange typer hundesportene – fra lydighet og agility til flyball og feltkonkurranser – og er ivrig etter å lære med masse mental og fysisk energi.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Denne rasen har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rasen kommer med to typer pels – lang eller semilang. Begge pelstypene har en grov tekstur og må stelles et par ganger i uken for å holde seg flokefrie.