Rottweiler

Rottweiler

Rottweilere er store, kompakte hunder kjent for sin svarte pels med klart definerte rustfargede merker. De er sterke og kraftige hunder for størrelsen. For størrelsen er rottweilere også veldig fleksible og hopper og løper med letthet. Voksne tisper har en høyde på 58–64 cm og veier ca. 38 kg; voksne hanner måler 63–69 cm og veier ca. 50 kg.

 • Hund som egner seg for eier med erfaring
 • Ekstra trening påkrevd
 • Jeg liker aktive turer
 • Liker å gå i en til to timer om dagen
 • Stor hund
 • Lite sikling
 • Krever stell én gang i uken
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Snakksalig og pratsom hund
 • Vakthund. Bjeffer, varsler og beskytter fysisk
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Rottweilerens forfedre kan ha vært hundene som ble brukt av de romerske legionene til å drive og vokte husdyr da de krysset Alpene. I middelalderen hadde disse hundene blitt krysset med lokale gjeterhunder i Rottweil i Tyskland for å produsere rottweiler metzgerhund ("slakterhund"). Slaktere brukte disse hundene til å drive og vokte husdyrene sine på veien til fots fra by til by. På 1800-tallet ble det forbudt å drive storfe i Tyskland, og Rottweiler-hunden falt i popularitet frem til 1914, da de på ny ble tatt i bruk i krigen, der deres fysiske og mentale evner virkelig kom til syne.

Personlighet

Rottweilere er betingelsesløst lojale mot deres eiere og familien, og vil følgelig forsvare dem og deres eiendom. Dette er en populær rase med mange hensynsløse oppdrettere, så det er viktig å finne en godt avlet, godt sosialisert valp, da temperamentet kan variere. Betydningen av sosialisering og trening fra tidlig alder kan ikke overvurderes! Denne rasen er ikke egnet for nybegynnere / uerfarne eiere.

Helse

Som mange store raser kan rottweilere lide av en spesifikk magesykdom (gastrisk dilatasjonsvolvulus) og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Rottweilere trenger mosjon – og det i massevis! Hvis dette ikke besørges, kan alle slags atferdsproblemer oppstå. De elsker å løpe gjennom skogen og i åpent landskap uten noe ønske om å vandre langt bort fra eierne. For en voksen hund kreves minst to timer daglig mosjon.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Rottweilere har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rottweiler er en av de enkleste rasene å holde. Gi den en god gjennombørsting med en gummihanske en gang imellom – og mer regelmessig i perioder med røyting – så vil dét være tilstrekkelig.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.