Hvordan steller du kattungen?

Selv om katten din ser nydelig ut, er ikke utseendet det eneste som betyr noe. Katter har ikke bare vakker pels, de er også biologisk utviklet til å kunne ta vare på den.
Hvordan steller du kattungen?
Hvordan steller du kattungen?
Hvordan steller du kattungen?

Den ru tungen fungerer som en minibørste som fjerner dødt hår og distribuerer olje gjennom hele pelsen. Katten er også smart nok til å forstå at når dette biologiske hjelpemiddelet kommer til kort – som når den får pelsklumper og floker – kan den få hjelp hos deg.

Å stelle kattungen

Å stelle kattungen handler ikke bare om å få pelsen til å se lekker ut – det fjerner dødt hår, holder pelsen og huden frisk, hjelper dere å knytte bånd og gir deg muligheten til å sjekke den generelle helsen til katten.

Å stelle og børste kattungen er en viktig del av det å ta vare på den, og takket være den myke, bløte og korte pelsen tar det vesentlig kortere tid enn med en voksen katt. Hvis du kan venne kattungen til stelling fra tidlig alder, vil det gjøre livet mye enklere for dere i fremtiden. Den gode nyheten er at de fleste katter elsker oppmerksomheten de får ved å bli stelt og børstet, og så snart de ser at du holder en børste eller kam, vil de komme løpende.

blue cat

Lang eller kort pels

Hvor ofte og grundig du trenger å børste kattungen, avhenger vanligvis av hvilken type pels den har. En korthåret katt vil som regel kun trenge en rask børsting en gang i uken, mens en langhåret katt vil trenge daglig stell med riktig utstyr – spør oppdretteren eller kattefrisøren om råd for de ulike pelstypene.

Langhårede katter trenger mer stell, og det vil ta lengre tid å børste dem – derfor kan det være lurt å bruke et sklisikkert underlag på et bord. Dette gjør prosessen så komfortabel som mulig for dere begge.

Du bør oppmuntre kattungen til å sette pris på å bli stelt og børstet helt fra den er liten. Ta kattungen med til bordet hvor du planlegger å stelle den som voksen, snakk vennlig til den og spander en godbit eller to. Den vil snart assosiere dette stedet med å bli stelt og få belønning.

long hair
grey cat
 • Sett kattungen på fanget og la den lukte på børsten. Når de forstår at børsten ikke er farlig, vil mange katter gni ansiktet mot den.
 • Begynn å børste forsiktig. Start med ryggen først, før du børster hver side av kroppen.
 • Gi katten mye ros hvis den oppfører seg pent, og snakk med rolig og myk stemme.
 • Med noen minutters mellomrom kan du klappe den i stedet for å børste, som en del av stellerutinen. Du kan gi kattungen en godbit som ekstra belønning.
 • Gjenta dette flere ganger om dagen, og øk gradvis lengden på børstetiden.
 • Når katten din er fortrolig og komfortabel med følelsen av å bli stelt, kan du begynne å børste magen, halen, ørene og andre sensitive områder.
 • Vær ekstra forsiktig, og la de første rundene være veldig korte. Det er ingen grunn til hastverk, og det aller viktigste er at katten slapper av. Hvis du ser tegn til kjedsomhet eller irritasjon, trekk deg unna de sensitive områdene og fortsett å børste ryggen.

  Mens katten slapper av og nyter å bli stelt, kan du benytte sjansen til å gjøre en rask sjekk av helsetilstanden. Noe av det du kan prøve som en del av ‘hjemmekontrollen’, er:

  • Ta på potene og undersøk forsiktig klørne og tærne. Begynn med bare én klo for å venne katten til opplevelsen, og gi den masse ros og kanskje en liten godbit som belønning. I løpet av de neste stellerundene kan du sjekke to klør, deretter tre, og så videre, mens du gradvis bygger opp ferdighetene til alt går av seg selv
  • .
  • Hvis katten din maler fornøyd når du er ferdig med stellet, sjekk ørene og åpne munnen forsiktig for å se på tennene og tannkjøttet.
  • Avslutt alltid økten med å gi katten masse kos og klapp - det har den tross alt fortjent!

Når katten klatrer i et tre eller bruker klorestativet, kan den klore løs det ytterste laget av en klo, men ikke vær redd – dette er helt normalt! Å klore er helt normalt for katter, og siden klørne er bygget opp i flere lag, vil det være en ny, skarp klo under det ytre laget hvis det skulle forsvinne. (Du kan av og til finne gamle skall i området hvor katten liker å klore.) Hvis katten din er en aktiv og frisk utekatt, vil den som regel ikke trenge å få klørne klippet. Innekatter og eldre katter kan av og til trenge litt stell av klørne, og å klippe katten eller kattungens klør er en viktig del av pleierutinen.

trimming
 • La kattungen venne seg til å få klørne klippet fra tidlig alder. En god måte å begynne på, er å late som om du klipper ved å presse lett på kattens tær slik at klørne kommer til syne. Etterpå gir du katten ros eller belønning.
 • Hvis du skal klippe klørne på katten eller kattungen, er det viktig at du gjør det på korrekt måte. Det siste du har lyst til, er å forårsake smerte eller blødning ved å klippe de sensitive områdene av klørne. Veterinæren din vil kunne gi deg en demonstrasjon og sjekke ferdighetene dine, eller de kan klippe klørne for deg om du ikke vil gjøre det selv.
 • Sjekk kattens klør en gang i uken, inkludert den ekstra kloen som sitter litt høyere opp på innsiden av foten. Denne kloen berører ikke bakken, derfor kan den vokse seg for lang – særlig hos eldre katter.
 • Når du sjekker kattens klør, bør du samtidig sjekke at det er rent og fint under potene og mellom tærne.
 • I likhet med mennesker kan katter også få inngrodde ‘negler’. Hvis du har mistanke om at en klo er i ferd med å vokse inn i poten, ta kontakt med veterinæren, da dette kan trenge å bli behandlet.
cat
green house

I tillegg til å børste pelsen og ta vare på klørne, er det noen få andre ting du også bør sjekke for å se til at katten din er i tipp-topp form.

 • Sjekk at kattens ører er rene og lukter rent. Hvis ørene er skitne, lukter vondt, er røde eller kløende, eller hvis katten ofte rister på hodet, ta kontakt med veterinæren. Øremidd er et vanlig problem, spesielt hos unge katter.
 • Føl med hendene langs hele kroppen til katten. Let etter sår, kuler, klumper eller flekker som virker ømme. Hvis du er bekymret for noe, ta kontakt med veterinæren.
 • Sjekk øynene og nesen, og kontakt veterinæren hvis du oppdager at det renner eller er rødt.
 • Ta en kikk under kattens hale. Bakenden bør være ren. Hvis den er uren, sår eller viser tegn på innvollsorm, bør du besøke veterinæren.
 • Tilslutt stryker du katten i motsatt retning av pelsen for å rufse den til litt. Sjekk hårrøttene og huden for tegn til parasitter eller loppeavføring (svarte prikker). Du kan forebygge loppeangrep med jevnlige kontroller, men hvis skaden allerede har skjedd, kan du få hjelp til behandling hos veterinæren.

De fleste katter går livet gjennom uten å måtte bade, men noen ganger er en rask dukkert uunngåelig. Katten kan trenge en spesiell sjampo for å behandle en hudsykdom, rengjøres etter diaré eller hvis pelsen har blitt skitten mens den har vært ute på oppdagelsesferd.

Til tross for det som er vanlig oppfatning, kan noen katter være svært glade i å få vann på seg, spesielt hvis de har fått enkelte varme bad fra tidlig alder. Hvis katten din gjør det vanskelig for deg å bade den, kan en kattefrisør kunne gjøre det for deg. Har du mest lyst til å bade katten selv, bør du følge disse tipsene for en problemfri vask.

 • Vær påpasselig med temperaturen på vannet. For varmt vann vil brenne katten, og for kaldt vann kan gjøre den ukomfortabel, eller til og med dårlig. Behandle katten forsiktig under badingen for å holde den rolig, og gi den masse ros og oppmuntring. Å ha noen godbiter klare kan være lurt, og det vil uten tvil være lettere hvis en annen person kan hjelpe deg – spesielt hvis katten forsøker å stikke av!
 • Se etter tegn på at katten er i ferd med å bli stresset. Katter kan synes bading er skremmende, derfor bør du passe deg for å bli bitt eller klort. Hvis du er bekymret, kan du henvende deg til en ekspert på kattestell.
 • Forsikre deg om at sjampoen du bruker er beregnet på katter, og sjekk om du skal la den virke i et gitt antall minutter før du skyller av. (Dette kan være tilfelle hvis det er en medisinsk sjampo.) Pass på at det ikke kommer sjampo i kattens øyne, ører eller andre følsomme områder.
 • Hvis katten ikke liker å bli badet, prøv å vaske bare de delene av kroppen som er skitne, for å korte ned tiden.
 • Skyll katten grundig for å få bort alle såperester.
 • Etterpå kan du tørke den med et varmt håndkle til pelsen er tørr. Unngå å bruke hårføner hvis katten ikke er vant til dette fra ung alder, da det kan virke skremmende.
 • Hvis du har mer enn én katt, kan bading forårsake slåssing, særlig hvis kattene er stresset. Hold kattene fra hverandre til de er rolige, og tørk dem deretter med det samme håndkleet for å spre luktene deres.