Your Pet, Our Passion.
Kitten code
Kattunger

Kattunger

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

En katts sanser er vidunderlige innviklede mekanismer. Finn fascinerende fakta om kattungens fem sanser og finn ut om det finnes en sjette sans, slik noen stolte katteeiere påstår. 

Fra å spille piano til å utføre baklengs salto og treklatring som trosser tyngdekraften, overrasker katter oss stadig med sine imponerende evner. Bak disse fantastiske ferdighetene ligger de spesielle katte-sansene, som er skjerpet gjennom tusenvis av år med jakt.

Kattene våre har værhår som fungerer som antenner, ører som fungerer som parabolantenner, og en luktesans som overgår selv de fleste hunder. Kattens verden av sanser er fascinerende og på mange måter unik. Les videre for å finne ut hvordan katte-sansene jobber for å bringe verden tydelig inn i fokus, og oppdag noen fascinerende fakta i prosessen.

Kattens luktesans

En katts evne til å oppdage lukter er ikke til å kimse av. Med nesten 40 ganger flere lukt-sensitive celler enn det menneskenesen har, er en katts luktesans en vidunderlig innviklet mekanisme som noen forskere til og med rangerer over hundens. Det er derfor ingen overraskelse at en katt vil stole mer på hva nesen deres kan lukte enn hva øynene deres ser. Fra båndet mellom mor og katteunge – til jakt, parring og utforsking av omgivelsene, er kattens luktesans deres mest pålitelige verktøy. 
 

Utenom sosiale interaksjoner er denne kraftige luktesansen også et av de beste jakt verktøyene en katt kan ønske seg. Dette er fordi den identifiserer byttet lenge før det rekker å mistenke noen fare. Det samme gjelder for kattematen som ligger godt gjemt bakerst i kjøkkenskapet. Ikke tro at kattens luktesans ikke allerede har identifisert den, bare fordi den ikke kan se den! 

En fascinerende fakta om kattens luktesans 

Katter har en dobbel luktemekanisme som virker som en kul superkraft og er ganske sjelden i dyreverdenen. Som andre dyr har katter vanlige reseptorer for å plukke opp lukter i luften. Men katter har også en annen "nese" som befinner seg i ganen, kalt vomeronasalorganet. Dette har en litt annen funksjon, da det fanger opp feromoner som vanlige luktreseptorer ikke kan oppdage. Disse feromonene er viktige for sosial og territoriell informasjon.

Kattens syn

Kattens syn kvalifiserer dem kanskje ikke til å male kunstverk, men når det gjelder jakt midt på natten, er kattens øyne perfekte. Deres brede synsfelt og evne til å oppdage bevegelser gjør dem til svært dyktige jegere. Når det gjelder kattens evne til å se i mørket, viser en studie at katter kan se ultrafiolett lys. Dette er en stor del av det som gjør at de kan fungere så godt om natten. Dette lyset kan ikke mennesker oppdage en gang. Imidlertid er synet deres om dagen mindre skarpt, siden de hovedsakelig er jegere på kvelden og natten. Dessuten har katter en form for nærsynthet, slik at de kan fokusere godt på objekter som er nærmere dem, men har problemer med objekter som er langt unna. 

Kattens blindsone 
Til tross for de intelligente øynene deres, kan en veldig diskré mus likevel ha en sjanse til å gå ubemerket forbi. Det viser seg at katter har en blindsone rett under haken. Så, hvis kattungen din ikke kan se ting rett foran nesen sin, vet du nå hvorfor!

Kan katter se farger? 
Katter kan se noe farger, men ikke i full skala. Grønn- og blåfarger har en tendens til å fylle det meste av deres visuelle spekter, med rød og rosa så vidt til stedet. Dette betyr at leker i blå og grønne toner vil være mest synlig for dem. 

Kattens hørsel  

Det er forventet at kattens rovdyrnatur støttes av gode mekanismer, og kattens hørsel er intet unntak. En liten rasling i bladene på bakken kan gå ubemerket hos mennesker, men kattungen din vil raskt spisse ørene og undersøke nærmere. Kattens trekantformede ører fungerer som en parabolantenne som hjelper til med å høre et bredt spekter av frekvenser. Faktisk kan de høre flere frekvenser enn de fleste pattedyr, inkludert oss mennesker.

Formen på kattens ytre øre utfører to oppgaver samtidig: den hjelper med å forsterke lyden når den passerer til mellom- og indre øre, og den oppdager nøyaktig hvor lyden kommer fra. Hørselen er særlig nyttig når man skal ut for å jakte eller unngå å bli jaget. Det er derfor ikke rart at denne sansen har utviklet seg til å bli en imponerende deteksjons-mekanisme.

En myte om kattens hørsel 

Hvis kattungen din er hvit og har blå øyne, er det sannsynlig at du er mer interessert i kattens hørsel enn andre eiere. Disse kattene har blitt satt i en egen klasse av katteelskere som frykter at utseendet deres er knyttet til manglende evne til å høre. Selv om det er noe bevis for at noen hvite katter er mer utsatt for genetisk døvhet, gjelder det ikke alle katter med dette utseendet.

Kattens smakssans 

Mens de fleste av kattens sanser er veldig sensitive, er smaken den som skiller seg ut. De har bare noen få hundre smaksløker, sammenlignet med over 9000 smaksløker for mennesker! Dette betyr for eksempel at katter ikke kan smake søtt. Imidlertid tror mange at den økte luktesansen deres kompenserer for de dårligere smaksløkene. 
 

Én ting du bør holde unna katten din er alt som er bittert og surt, som sitron eller kaffe. Smaksløkene deres er ikke fan av denne smaken, ettersom signalene for bittert tolkes som farlig eller giftig mat. Dette er den samme grunnen til at bitre væsker og sprayer noen ganger brukes for å avskrekke katter fra å bite og tygge på møbler. 

En unik smakssans 

Eksperter tror at katter mangler det søte genet som tillater dem å smake søt mat, og at de kanskje er de eneste pattedyrene dette gjelder. Selv om noen eiere kan sverge på at katten deres kan smake søtt, er det ganske mulig at det er fettinnholdet som gjør disse søte matvarene attraktive for dem, ikke sødmen i seg selv.

Kattens berøringssans

Kattens sofistikerte berøringssans er alltid der for å støtte og forbedre synet deres. Værhårene er kattens pålitelige radar og fungerer som berøringsreseptorer som hjelper dem med å måle avstander nøyaktig. Hvis du ser katten din navigere vellykket gjennom trange områder eller hoppe grasiøst opp på smale kanter, er det værhårene som gjør det harde arbeidet. Les mer om hvorfor katter har værhår i vår guide.
Berøringsreseptorer finnes også på nesen og potene deres. Kattens pels i seg selv bidrar til en forbedret berøringssans, da den stadig samler opp sensorisk informasjon. Dette er grunnen til at katten din reagerer med å male når du stryker eller koser med dem. 

En overraskende fakta om kattens berøringssans 

Du tenker kanskje på kattens værhår som et ansiktstrekk, men det viser seg at værhår også finnes på kattens forben. De stammer fra en tid da katter drev mye med jakt, og værhårene på forbeina er avgjørende for å oppdage posisjonen til byttet de er i ferd med å fange.

Kattens sjette sans 

Katter er mystiske skapninger, og de fleste eiere finner seg selv undrende når katten stirrer intenst ut i luften eller hva de prøver å fange med labbene. Vi kan ikke helt forklare kattens atferd, derfor tror mange eiere at det finnes en katts ”sjette sans” som kan forklare alt. Til tross for at noen katteelskere hevder at de har sett katten sin forutsi fare eller kommunisere med usynlige personer, er det ingen solid bevis for at katter er i stand til å oppdage ting utenfor hva de vanlige fem sansene er i stand til.

Men det er én viktig oppgave katter kan utføre som kommer ganske nær å ligne magi. Studier har vist at å koble sammen en kattunge med et autistisk barn, eller til og med en pasient med demens, kan være ekstremt gunstig. Den spesielle forbindelsen mellom katten og menneske kan forandre liv. Så selv om en katts sjette sans ikke eksisterer, er kattene våre fortsatt fantastiske skapninger. 
Så der har du det: kattens ekstraordinære sanser. Fortsett reisen inn i kattens verden med disse morsomme katter faktaene, eller bli bedre kjent med kattens psykologi. 
 

De vil være klare for mye lek, men vil fortsatt trenge søvn, så gi dem et rolig sted der de kan krølle seg sammen uten å bli forstyrret. Husk at alt vil være nytt, utfordrende og spennende for ditt nye familiemedlem – noe som kan være litt overveldende. 

Vær forberedt på at de kan være litt tilbaketrukket i begynnelsen, men de bør snart finne seg til rette i sitt nye hjem. Hvis de ikke ser ut til å komme ut av skallet sitt, ta kontakt med veterinæren din.

Kattungens oppdretter og veterinærer vil gjerne gi deg ytterligere hjelp og råd om hvordan du skal ta vare på den nye katten din, helsen deres, og hvordan du skal få dem til å føle seg hjemme. Alt du trenger å gjøre er å glede deg til å bli kjent med dem, leke og ha det moro med din nye lodne venn.

Nå som du vet alt om å bringe hjem en ny kattunge, lurer du sannsynligvis på de neste trinnene. Les vår guide om kattungesosialisering.