Your Pet, Our Passion.
Kattunger
Å ønske din nye katt velkommen hjem

Å ønske din nye katt velkommen hjem

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Du er helt sikkert veldig spent på å få din nye katt eller kattunge hjem snart. Det er mye å forberede disse siste dagene før katten kommer hjem.

Du vil ønske din nye firbeinte venn velkommen til et varmt og vennlig hjem hvor den vil føle seg trygg og komfortabel, og litt planlegging vil gjøre denne prosessen lettere.

Før din nye katt kommer hjem

Uansett om du tar med en voksen katt eller en liten kattunge hjem, har de fortsatt veldig like behov, særlig når det gjelder den administrative delen. Her er noen ting som bør ordnes før katten kommer:

 • Hvis du ikke allerede har en veterinær, spør katteeiere i nabolaget ditt om de kan anbefale en, og få katten registrert med en gang. Det er trygt å vite at katten er inne i systemet allerede, i tilfelle den noen gang blir syk eller må kastreres.
 • Snakk med veterinæren om forsikringer som dekker eventuelle uventede veterinærkostnader.
 • Mens du er der kan du også avtale å få katten eller kattungen din merket med en mikrobrikke, i tilfelle den blir savnet en gang i fremtiden.

Med den administrative delen ute av veien, er det tid for moro – nemlig shopping! Du trenger:

 • Et trygt transportbur.
 • To skåler – en for mat og en for vann. Velg skåler i keramikk eller glass som er lette å rengjøre, i stedet for metallskåler – enkelte katter liker ikke å se gjenskinn eller skygger i skålen mens de spiser eller drikker. Sørg for at skålen er stor nok til at katten kan drikke uten at værhårene berører sidene, noe den kan mislike.
 • Et kattetoalett og kattesand. Helst bør du bruke samme type som oppdretteren eller dyrehjemmet har brukt, og som katten kjenner til, i det minste til den har funnet seg til rette i huset og viktigst av alt, vet hvordan den skal brukes!
 • En katteseng – mange foretrekker en iglo-aktig hule som føles koselig og trygg, eller en seng som er hevet fra bakken (f.eks som en del av et klorestativ).
 • Børster og kammer, særlig hvis katten har lang pels.
 • Et klorestativ laget av bark eller en søyle surret med sisalhamp. Å klore bidrar til å holde kattens klør i god stand, og et dedikert klorestativ vil forhåpentligvis hindre den i å klore på møbler og tepper.
 • Forskjellige leker. Kattens favorittleker vil være de som involverer deg, slik som dinglende, myke leker som den kan jage etter og prøve å fange. Dette gir katten trygt utløp for sine naturlige jaktinstinkter.
 • Fôr. Gi katten eller kattungen den samme typen fôr som den er vant til å få fra oppdretteren eller dyremottaket i minst en uke, og skift gradvis over til annet fôr senere hvis du foretrekker det, eller det er helsemessige grunner til det.

Når katten er hjemme

Hurra, den store dagen er her

Gratulerer! Selv om du er overlykkelig, bør du prøve å forholde deg rolig for ikke å skremme den nye katten. Her er noen tips som kan hjelpe deg gjennom de første dagene med katten:

 • Sørg for å sette av tid til katten mens den blir vant til de nye omgivelsene, og hjelp den med å etablere en fast rutine. Dette betyr kanskje at du kan jobbe hjemmefra eller ta ferie i noen dager, slik at du kan tilbringe kvalitetstid sammen med ditt nye kjæledyr.
 • Forbered deg til reisen hjem. Bilreiser kan føles forvirrende og nervepirrende for katten, derfor bør du spraye transportburet med en beroligende feromonspray og plassere buret på et flatt og sikkert sted i bilen, eller på dørken, og dekke det med et teppe. Du vil merke at feromonsprayen, de mørke omgivelsene og forsiktig kjøring vil bidra til at katten blir roligere. Kjør rett hjem etter at du har hentet katten – dette er ikke riktig øyeblikk for å stikke innom butikken!
 • Når dere kommer hjem, sett buret på gulvet i et stille rom, åpne døren og gi katten tid til å komme ut av buret av seg selv.
 • Barn og andre kjæledyr vil kunne hoppe opp og ned i iver etter å møte det nye familiemedlemmet, men entusiasmen deres kan virke skremmende på den nye katten. Følg godt med i begynnelsen mens katten blir vant til å være i sitt nye hjem. Å velge hva katten skal hete er alltid moro. Når du har bestemt deg for et navn, bruk det hver gang du snakker til katten, slik at den lærer det fort.
 • All denne spenningen kan være utmattende, særlig for en liten kattunge, og den vil nok snart trenge å ta seg en blund. Sett kattesengen på et varmt og stille sted uten trekk.
 • Plasser kattetoalettet på et stille og lett tilgjengelig sted i rommet, hvor katten ikke kan bli forstyrret. Dette må ikke være i nærheten av sengen og spisestedet. Sjekk toalettet minst to ganger om dagen, og fjern klumper og skitten sand med en gang. Tøm og desinfiser toalettet minst en gang i uken.
 • Gi katten flere små måltider i løpet av dagen, da dette vil hjelpe dere å knytte bånd til hverandre.
 • Hold den nye katten innendørs i to-tre uker for å la den bli kjent med deg og alle de nye luktene og lydene i omgivelsene, i tillegg til å kunne utforske hver centimeter av det nye hjemmet. Vent med å slippe kattungen ut i den store verden til veterinæren gir deg klarsignal.
 • Du ønsker å holde katten trygg, derfor bør du sørge for at det ikke finnes åpne dører eller vinduer den kan snike seg ut gjennom. Katten bør vente med å gå ut til dere begge føler dere trygge. Hvis du er usikker på når det er trygt, ta en prat med veterinæren, som vil være glad for å kunne hjelpe.
 • Husk at alt er nytt, utfordrende og spennende for ditt nye familiemedlem, noe som kan være litt overveldende. Vær forberedt på at katten kan oppføre seg litt reservert i starten, men den bør snart finne seg til rette i huset og familielivet. Hvis det ikke virker som om katten kommer ut av skallet, ta en prat med veterinæren.
 • Hvis du har skaffet deg en omplassert katt, spør de ansatte ved dyrehjemmet om de vet noe om hvilke ting katten foretrekker. Kanskje finnes det noe du kan tilføye eller tilby katten for at den skal føle seg mer hjemme.

Kattungens oppdretter og veterinærklinikken vil være glade for å kunne gi deg videre hjelp og råd om det å ta vare på den nye katten, holde den frisk, og hvordan du hjelper den med å finne seg til rette i sitt nye hjem. Det eneste du trenger å gjøre er å bli kjent med katten, leke og ha det moro med din nye hårete venn.

Les mer om hvordan du forbereder hjemmet ditt for kattungen.