Your Pet, Our Passion.
Hvorfor er katten min syk, og hvordan kan jeg støtte mikrobiomet i magetarmsystemet dens

Hvorfor er katten min syk, og hvordan kan jeg støtte mikrobiomet i magetarmsystemet dens

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hva er mikrobiomet i mage- og tarmsystemet og hvordan det påvirker kattens fordøyelseshelse
Mikrobiomet i mage- og tarmsystemet til katten din og dets sammenheng med fordøyelseshelse
Mikrobiomet i magetarmsystemet: Slik tar du vare på kattens fordøyelseshelse

Når katten din er frisk, vises det også på utsiden! For at dere skal ha så mange gode stunder sammen som mulig er det viktig å ta vare på helsen til katten din, og én av de tingene du skal fokusere på er mikrobiomet i magetarmsystemet. Hvis det fungerer som det skal og får alle de næringsstoffene det trenger, kan mikrobiomet støtte kattens fordøyelse og bidra til dens generelle velvære. 

Så hvis du noen gang har spurt deg “hvorfor er katten min syk igjen?”, skal du vite at det lever flere milliarder bakterier og mikrober i fordøyelsessystemet som potensielt enten kan gjøre katten syk eller bidra til bedre helse. Trikset er å finne den riktige balansen, men for å kunne gjøre det må du først vite hva mikrobiomet er og hvordan du kan støtte det, slik at katten din kan leve et lykkelig og sunt liv. Her er alt du trenger å vite:

Nøyaktig hva er mikrobiomet i magetarmsystemet?

Mikrobiomet i magetarmsystemet:er del av fordøyelsessystemet og er et dynamisk økosystem som inneholder alle de mikroskopiske bakteriene, mikroorganismene, som lever i kattens kropp sammen med gener og metabolitter samt miljøet de lever i. De kan være virus, sopp eller protozer (encellede parasitter) som er forbundet med hverandre og meget viktige for kattens helse. 
 

Katter, som andre dyr, er ikke født med et mikrobiom, de begynner å utvikle det rett etter fødselen, så hvert mikrobiom er likte unikt som katten din. Gjennom kattens liv, mens den leker og driver med andre katteting, vil den også bygge opp og endre mikrobiomet sitt. Det påvirkes av alle de tingene katter kommer i kontakt med, som miljøet, maten og til og med menneskene rundt dem. 

Hvorfor blir katten min syk når det er ubalanse i mikrobiomet?

Katter er balansemestre, men for å holde balansen i mikrobiomet i magetarmsystemet kan de trenge litt hjelp fra deg. En katt som har et balansert mikrobiom i magetarmsystemet vil ha et godt grunnlag for en god fordøyelse, et sterkt naturlig forsvar og være beskyttet mot potensielle sykdommer. I tillegg kan et balansert mikrobiom i magetarmsystemet styrke serotoninet, noe som får pelsvennen din til å føle seg vel. 

Hos en frisk katt lever gode og dårlige bakterier sammen og balanserer hverandre. Hvis denne balansen ødelegges, kan de dårlige bakteriene spre seg i fordøyelsessystemet og gjøre katten syk. De kan føre til helseproblemer som betennelse, diaré eller forstoppelse, dårlig ånde eller til og med hudproblemer.

For å bidra til å forhindre dette, er det viktig å være klar over hva som kan utløse problemene, så her er noe av det som kan føre til mikrobiomubalanse i magetarmsystemet til katten din:

  • Plutselig endring av kostholdet
  • Stress
  • Ubalansert kosthold
  • Antibiotika
  • Underliggende magetarmproblemer
     
Slik kan du unngå helseproblemer hos katten ved å støtte det naturlige forsvaret

Ved å støtte kattens fordøyelsessystem og mikrobiom bidrar du også til å styrke det naturlige forsvaret. Man har funnet ut at 70 % av katters immunceller befinner seg i fordøyelsessystemet, så et riktig fungerende mikrobiom i magetarmsystemet er helt avgjørende for helsen til pus.

Kostholdet til katten din er avgjørende for å holde den frisk. Det er viktig å påse at maten inneholder alle de nødvendige næringsstoffene for å støtte mikrobiomet og gi katten de verktøyene den trenger for å bekjempe alle potensielle farer. Generelt bør kostholdet inneholde mye proteiner og lite karbohydrater. Det bør også inneholde fiber, prebiotika, helkorn og animalske proteiner av høy kvalitet som gjør maten lett å fordøye.

Det beste er å prøve å kun bruke antibiotika når det er nødvendig. Antibiotika er helt nødvendig for å behandle infeksjoner, men det kan også drepe både de skadelige og nyttige bakteriene i kattens mage, Dette fører til ubalanse og kan medføre andre helseproblemer. Hvis bruk av antibiotika er absolutt nødvendig, skal du påse at du også gir et probiotika i tillegg for å støtte mikrobiomet i magetarmsystemet.

Å opprettholde god munnhygiene er også ekstremt viktig for et sunt naturlig forsvar. Derfor kan et annet mulig svar på spørsmålet “hvorfor er katten min syk?” være dårlig hygiene. Hvis man ikke passer på hygienen, kan skadelige bakterier formere seg i kattens munn og deretter overføres til mage og tarm. Der kan de føre til problemer som kronisk betennelse, Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt.

Gi katten din mosjon og mental stimulering for å holde den aktiv. Når du holder katten din stimulert og aktiv, vil den føle seg vel og være mindre stresset, noe som kan påvirke mikrobiomet i kattens magetarmsystem. Gi den nye leker, lær den triks, gå på tur sammen så den kan utforske omgivelsene og unngå å kjede seg.

Hvis du er bekymret eller katten din har symptomer som kan være urovekkende, er det best å kontakte en veterinær du stoler på og bestille time. Veterinæren kan gi deg råd og behandling så katten din snart blir frisk og rask igjen.

Nå som du vet hvordan mikrobiomet til katten din fungerer, er det enklere å støtte fordøyelseshelsen og påse at pus får en optimal livskvalitet. Slik at du kan nyte livet sammen med din pelskledde venn til fulle.