Your Pet, Our Passion.
5 Tips for å gi katten bedre mage- og tarmhelse

5 Tips for å gi katten bedre mage- og tarmhelse

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Fra fôring til naturlig forsvar: kattens mage- og tarmhelse spiller en viktig rolle for helse og velvære. Den bidrar til god fordøyelse og støtter et sterkt naturlig forsvar, slik at du kan fokusere på å glede deg over alle de gode stundene dere har sammen. Nedenfor finner du fem enkle og effektive tips for hvordan du kan ta vare på kattens tarmhelse.

1. Et balansert kosthold

For å støtte kattens mage- og tarmhelse er det aller viktigste å velge et velbalansert kosthold. Måltider som inneholder mye probiotika er et meget godt alternativ som katten vil takke deg for. Når katten får de næringsstoffene den trenger, bidrar det til en sunn mage og tarm, noe som i sin tur fører til et sterkere naturlig forsvar og bedre generell velvære.

Maten katter din spiser kan ha en sterk påvirkning på mikrobiomet (mikrobiota) i magetarmsystemet, Mikrobiomet er alle de både gode og dårlige bakteriene som befinner seg i mage og tarm. Sikori er for eksempel et flott naturlig prebiotikum som støtter gode, vennligsinnede bakterier i mage og tarm. Veksten av gode bakterier hjelper også fordøyelsen. 

En annen fordelaktig ingrediens i kattemat er varmebehandlet lactobacillus, som beviselig støtter produksjonen av naturlige antistoffer i kattens mage-tarm-kanal.

2. Stell

Katter elsker å bli stelt med! Dra fordel av dette og stell pelsen regelmessig. Dette bidrar ikke bare til å forebygge hudproblemer. Pelsstellet forhindrer også at katten får i seg for mye hår. Inntak av for mye hår kan føre til at det dannes hårballer, noe som kan føre til at katten får problemer med å tømme magen.

3. Klar...ferdig? Lek!

Stress er en vanlig årsak til ubalanse i mage og tarm, og mosjon kan være et godt middel til å stimulere kattens tarm dersom den skulle lide av forstoppelse. Det kan også bidra til å holde kontroll med kattens vekt og stressnivå, noe som gir den bedre livskvalitet.

Noen minutters lek og bevegelse med katten din kan styrke forholdet mellom dere og samtidig øke kattens energinivå.

Les mer om hvordan du sikrer at katten din får riktig kosthold og alle næringsstoffene den trenger.
 

4. Ta det rolig

Av og til er det bra for helsen å ta det langsomt: katter er spesielt følsomme overfor kostholdsendringer, selv når det dreier seg om sunne godbiter. Så hvis du endrer maten til katten din, anbefaler vi at du gjør det trinn for trinn.

Med en gradvis overgang i løpet av flere dager vil kattens mage og tarm få tid til å venne seg til den nye maten, noe som vil minimere påvirkningen på kattens mage- og tarmhelse.

5. Vann

Kattedyrene våre, spesielt de som bare får tørrfôr, har en tendens til å ikke drikke nok vann: dette er dyr som opprinnelig kom fra ørkenområder, og denne vanen har de beholdt. Manglende vanninntak kan føre til helseproblemer som påvirker kattens mage- og tarmhelse.

For å oppmuntre katten din til å drikke mer, skal du sette vannskåler forskjellige steder i hjemmet ditt, men husk å holde vannet unna kattetoalettet. Vannet må være friskt og skal skiftes ut minst to ganger om dagen. Noen katter foretrekker rennende vann og elsker å drikke fra en rennende kran. Hvis katten din foretrekker å drikke slik, kan du velge en vannfontene.

Det er også en god ide å inkludere våtfôr (boks eller pose) i kattens kosthold fordi dette inneholder mer fuktighet. Du kan kombinere det med kattens favorittørrfôr.

Husk å holde øye med kattens avføring, pels og atferd. Katter uttrykker ikke ubehag og smerter på samme måte som mennesker, og de har en tendens til å skjule det når de ikke føler seg vel. Så vær oppmerksom på små endringer i kattens rutine, og nøl ikke med å oppsøke veterinæren hvis du er i tvil om den har det bra.

I et nøtteskall... hvis du tar deg av katten din ved å følge disse enkle trinnene kan det gi flere fordeler. I tillegg for å sørge for at katten kan fortsette å leve et godt liv kan du hjelpe den med å takle krevende situasjoner ved å gi pus det den trenger for å ha en sunn mage og tarm.

Vil du lese mer om katters potensielle helseproblemer? Sjekk ut alle de tilgjengelige helserelaterte artiklene her.