Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Fôring av katter
Mørkebrun katt som blir servert mat av eieren i en bolle

Fôr til kresne katter

4 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katter er kjent for å være stolte og særegne kjæledyr, og dette gjelder også det de spiser! I likhet med oss vil hver katt ha sin egen favorittmat og smak, og kresne katter kan godt rynke på nesen av noe som ikke pirrer smaksløkene.

Hvis katten din er veldig kresen eller ikke vil spise i det hele tatt, er det visse ting du kan prøve for å få den til å tygge i seg middagen.

Ikke gi kresne katter dårlige vaner

Selv om noen katter kan virke mer kresne enn andre, er det å være svært kresen til syvende og sist en dårlig vane som katten ikke er født med. 

Å etablere en rutine er første skritt du må ta for å kvele tendensen til kresne spisevaner. Selv om katter er naturlige småspisere, kan de tilpasse seg å få flere små måltider i løpet av dagen hvis det passer rutinen din. Om du velger å la katten småspise eller ha en fôringsplan – hold deg til det du har bestemt. Å endre på hvordan, når og hva slags mat du gir katten, kan skape forvirring og føre til at den ikke vil spise.

Hvis du tror at katten din er kresen og legger merke til at den er småspist, vær tålmodig.

Hvis du handler i panikk og prøver å friste katten til å spise dine egne lekkerbiskener eller kattesnacks, vil katten snart forstå at den får en saftig belønning for ikke å spise maten sin! Når magesekken rumler bør katten straks gi seg i kast med maten sin.

Andre faktorer som kan føre til at katten blir kresen

Av og til kan kresenhet være forårsaket av andre grunner enn maten – katten foretrekker kanskje å få maten servert på en annen måte, i stedet for å mislike middagen. Prøv noen av de følgende tipsene for å få et kresent kjæledyr til å spise:

  • Katter liker som regel ikke å ha tilskuere når de spiser, derfor bør du gi kjæledyret ditt fred og ro under måltidene.
  • Vil liker ikke å servere middag til oss selv på en skitten tallerken, og katten liker heller ikke å spise fra en skitten skål. Sørg for at matskålen blir rengjort etter hvert måltid for å oppmuntre katten til å spise og beskytte den for bakterier.
  • Hvis katten vanligvis liker tørrfôr, men plutselig har begynt å bli kresen, kan det hende du bør erstatte fôret med en ny pakke. Siden tørrfôr absorberer fuktighet (særlig i varmt vær) kan fôret ha blitt mykt.
  • Hvis katten ikke vil spise det vanlige våtfôret, kan det skyldes at det er for kaldt. Våtfôr kan miste smaken og aromaen når det oppbevares i kjøleskap, og katten vil ikke spise noe som ikke lukter. Prøv å varme kaldt våtfôr i mikrobølgeovnen i noen få sekunder til det når romtemperatur, da dette forhåpentligvis vil friste katten til å gi seg i kast med maten.
  • Hvis den kresne katten din er en utekatt, husk at det finnes mange muligheter for en uforutsett godbit utenfor katteluken – så lenge den er rask nok til å gjøre en fangst! Når det er tid for middag, kan det hende at katten rett og slett ikke er sulten.
  • I likhet med oss, kan kattens appetitt bli påvirket av varmt vær. På samme måte som vi kanskje bestemmer oss for en lett salat på en varm sommerdag, kan katten også ha lite lyst på et stort måltid når det er varmt ute.
  • For det meste bør kresne katter måtte gi opp og spise maten sin når de blir skikkelig sultne. Når katten endelig spiser, prøv å beherske gleden din! Du bør gi den mye ros og klapp, men vent til skålen er tom, slik at du ikke distraherer den.

Hva skal du gjøre hvis katten fortsetter å være kresen?

Hvis kresenheten fortsetter, kan du vurdere å endre fôret. Hold deg til våt- eller tørrfôr etter hva den foretrekker, og introduser katten til den nye maten over en periode på sju til ti dager ved å gradvis tilsette mer og mer av det nye fôret. Noen ganger er det å endre oppskriften alt det tar for å vekke appetitten til live igjen.

Hvis en annen oppskrift heller ikke appellerer, sjekk kattens tenner.

Tannproblemer som en skadet tann, sårt tannkjøtt eller en byll kan gjøre det vanskelig eller smertefullt å spise, og dette kan være forklaringen på hvorfor katten spiser mindre. Hvis kattens tannkjøtt er rødt og hovent, eller den har dårlig ånde, ta kontakt med veterinæren for en tannundersøkelse.

Hvis katten ikke spiser på 24 timer eller mer

Hvis det går 24 timer eller lengre uten at katten din spiser noe, rådfør deg hos veterinæren. At den ikke spiser kan være tegn på noe mer alvorlig.

Forhåpentligvis går katten bare gjennom en kresen fase, men det er alltid best å være på den sikre siden og ta en prat med veterinæren.

Hvordan gi medisin til en kresen katt

Det kan være vanskelig å gi medisin til en katt, og det er enda verre hvis den er kresen!

En metode kan være å forsiktig presse en tablett direkte inn i munnen på katten og få den til å svelge. Hvis du tror at du vil få vanskeligheter med å gi katten tabletter, snakk med veterinæren om alternative behandlinger – det kan hende veterinæren kan gi katten en sprøyte i stedet.

Unngå å skjule tabletter eller medisin i fôret til en katt som allerede er kresen, da dette kan gjøre dem enda mindre lystne på mat.