Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ingefærkatt spiser fra bolle

Fôring av katter

12 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Etter at katten har hatt sin første bursdag, er det tid for å tenke på en regelmessig fôringsrutine. Mens den utvikler seg fra en leken kattunge til en fullvoksen katt, er det viktig å sørge for at den har alle de riktige næringsstoffene den trenger for å holde seg frisk og rask.

For å holde katten i tipp-topp form, må kostholdet ha riktig balanse av proteiner, fett og oljer, mineraler, vitaminer og karbohydrater. Det høres kanskje komplisert ut, men et komplett kattefôr av god kvalitet bør inneholde all næringen katten trenger. Med mindre veterinæren anbefaler det, trenger ikke katten noe ekstra tilskudd hvis den har et balansert kosthold.

Nedenfor kan du lese PetCare-teamets tips til hva du bør fôre katten med for å holde den frisk og fornøyd.

Det kan se ut som om valgmulighetene er uendelige. Å gi et svar på hvilken mat som er best for katter, virker som en umulig oppgave. Den gode nyheten er at uansett hvilken livsstil, tilstand eller alder katten din har, finnes det et kattefôr som er riktig for den.

Med mindre det påvirkes av en medisinsk tilstand, er det opp til deg (og katten, selvfølgelig!) å bestemme om du vil gi den tørrfôr eller våtfôr.

Her er fordelene med våtfôr og tørrfôr.

Noen eiere gir katten en blanding av våt- og tørrfôr – noen katter kan foretrekke våtfôr om morgenen og å kunne småspise tørrfôr resten av dagen. Prøv begge deler for å se hva katten foretrekker.

Tørrfôr

 • Komplett tørrfôr er enkelt å måle opp og håndtere, og har lengre holdbarhetstid etter åpning enn våtfôr.
 • Det hjelper også med å holde kattens tenner sunne. Katten din kommer til å tygge tørrfôret mer aktivt, og bruke lengre tid på å spise.
 • Katter foretrekker å tygge sprøtt tørrfôr og liker ikke at det er vått.

Våtfôr

 • Noen katter foretrekker simpelthen våtfôrets lukt og konsistens. Våtfôr kan også være veldig lettvint med porsjonspakker og begre som gir katten et ferskt måltid som er enkelt å servere.
 • Katten vil også spise større måltider, og drikke mindre.

 

Katter er vanedyr, derfor er det beste for både deg og katten å etablere en fast rutine så snart den kan begynne å spise kattefôr for voksne katter.

 

Purina kattefôr

Purina produserer våtfôr og tørrfôr til voksne katter i enhver fase av livet og med enhver livsstil. Se hele vårt fulle utvalg her

 • Hvis katten tilbringer mest tid innendørs, kan den ha nytte av en spesiell sammensetning for innekatter som hjelper med å redusere hårballer, eller som har lavere kaloriinnhold da katten sannsynligvis er mindre aktiv og lettere legger på seg.
 • Hvis katten din er kastrert, kan den ha nytte av et spesielt fôr som er beregnet på kastrerte katter, og som hjelper med å holde urinveiene friske.
 • Eldre katter trenger også et litt annerledes kosthold, i likhet med drektige hunnkatter og katter som er fete og overvektige.

Hvis katten din har spesielle ernæringsmessige behov, eller du er bekymret for kostholdet, lag en avtale med veterinæren og ta en prat om det.

Hvordan mater du katten?

Katter er vanedyr, derfor er det beste for både deg og katten å etablere en fast rutine så snart den kan begynne å spise kattefôr for voksne katter.

Katten din er utviklet til å spise ofte og lite, så hvis du kan gi den flere små måltider om dagen – flott! Hvis du imidlertid gir den våtfôr og livsstilen din ikke passer til dette, er to måltider om dagen greit for de fleste katter.

 • Gi katten mat på samme sted og til samme tid hver dag, i et stille område hvor den kan slappe av, i god avstand til kattetoalettet.
 • Velg en flate som lett kan rengjøres, eller bruk en matte som underlag, og bruk alltid en ren keramikk- eller metallskål. Noen katter foretrekker kanskje å spise fra en flat skål eller tallerken – og dette kan også motvirke at de spiser for fort!
 • Hvis du har mer enn én katt, sørg for å ha litt avstand mellom matskålene for å unngå konfrontasjon. Hvis kattene dine virkelig ikke kommer overens, kan det være nødvendig å ha to forskjellige spiseområder for å bevare freden.

Servering og oppbevaring av mat

Når det gjelder fôring av katten, server helst våtfôr (bokser/begere/poser) som har romtemperatur, da det lukter bedre og er lettere å fordøye. Dette betyr at du bør ta det ut av kjøleskapet cirka en time før fôring. Du kan bruke mikrobølgeovnen til å varme maten raskt, men den bør ikke bli særlig varm.

Våtfôr blir fort dårlig, så ikke la det stå ute. Våtfôr som er åpnet bør brukes innen 24 timer, selv om det oppbevares i kjøleskapet.

Tørrfôr kan på den andre siden stå fremme hele dagen uten at det forderves. Oppbevar fôret på et rent og tørt sted, helst i en lufttett beholder eller en boks som kan åpnes og lukkes, da dette bevarer smak og aroma.

Hvor mye mat skal du gi katten?

Hvor mye er avhengig av kattens rase, livsstil og kroppstilstand. Alle katter er forskjellige. Det som er viktigst å ta hensyn til når du mater katten, er å gi den nok til å bevare en sunn og slank kroppstilstand.

Du kan enkelt sjekke kattens kroppstilstand selv, ved å føre hendene langs siden av kroppen og magen til katten. Ved ideell vekt skal du ganske lett kunne kjenne, men ikke se, ribbeina, og det skal ikke være noe tykt fettlag rundt dem.

Hvis du ser rett ned på katten ovenfra, skal midjen bak ribbeina være klart synlig, uten valker på sidene når den går.

Hvis du tror at katten din er fet eller overvektig, bør du ta kontakt med veterinæren for å utarbeide en diett og livsstilplan som kan hjelpe katten å gå tilbake til normalvekt.

Hvis du er usikker på hvor mye du bør fôre katten, sjekk om det står retningslinjer på pakken.

Å hjelpe katten med å kontrollere vekten

Hvis du tror at katten din trenger å gå ned i vekt, og veterinæren er enig, må du gjøre endringer for å hjelpe den mens du fortsatt sørger for at den får i seg alle viktige næringsstoffer. Hvis du har mer enn én katt, bør du fôre den overvektige katten separat for å unngå at den stjeler fra de andre. Å dele kattens måltider inn i mindre og hyppigere porsjoner kan hjelpe til med å kontrollere vekten, men hold oversikt over hva og hvor mye du gir den.

Det handler ikke bare om maten – livsstil er like viktig når du hjelper katten med å holde vekten. Hvis du har en innekatt eller en lat katt, kan du prøve å gi den leker som oppmuntrer til å være aktiv og forbrenne kalorier, som en lekestang.

Hvis du er bekymret for vekten til katten, kan du vurdere å endre dietten til spesielt ‘lett’ kattefôr, som inneholder mindre kalorier, slik at du ikke trenger å redusere mengden av mat du gir katten. Det eneste som er redusert i disse sammensetningene, er kalorier. Katten får fortsatt alle vitaminene og mineralene den trenger. Noen av de lette sammensetningene som Purina har utviklet, kan være til hjelp:

Vekttap bør skje jevnt og langsomt – for brått vekttap kan være farlig for katten. Forandringen kan ta flere måneder, så vær tålmodig!

Husk at veterinæren kan anbefale at du reduserer mengden av fôr du gir katten, eller at du endrer til en kalorifattig type, men du må aldri sulte katten eller begrense maten uten samtykke fra veterinæren.

Bruk kroppstilstandsverktøyet vårt jevnlig, og fortsett med dietten til en ideell kroppstilstand og vekt er nådd.

Hvordan fôrer du en kresen katt?

Hvis katten din ikke vil spise maten sin, er du ikke alene! Mange katter har sine favoritter når det gjelder smak og konsistens, og kan ta avstand fra maten om noe endrer seg. Hvis katten din plutselig ikke vil spise, bør du gjøre en avtale med veterinæren, da det kan være tegn på et underliggende problem.

Du kan oppmuntre en kresen katt til å spise ved å:

 • Endre fôringstiden til etter at resten av husholdningen har spist, og la katten spise i et stille område uten stress og bråk. Du kan også prøve å skifte fra våtfôr til tørrfôr, eller finne en ny smak.
 • Sørg for at matskålen er ren – katter liker ikke gammel mat. Prøv å bruke en flat skål eller tallerken.
 • Tørrfôr trekker til seg fuktighet og blir mykt, særlig i varmt vær – erstatt pakken med en ny hvis katten vanligvis spiser tørrfôr.
 • Server våtfôr i romtemperatur, da det lukter bedre. Varm våtfôret i mikrobølgeovnen i noen sekunder til det kjennes lunkent (ikke varmt).
 • Katter som går utendørs kan fange en uforutsett matbit eller to – kanskje er de rett og slett ikke sultne. Dette skjer oftere i varmt sommervær.

Les mer om hvordan du mater din kresne katt.

Å gi katten snacks og godbiter

 • Et komplett kosthold med hovedmåltider inneholder alle næringsstoffene katten trenger, uten at det er nødvendig med ekstra tilskudd. Men kattesnacks, godbiter og ren kjøtt-/fiskebasert mat er ikke ernæringsmessig balansert i seg selv. Snacks og godbiter er greit i små mengder, men reduser hovedmåltidene litt hvis du gir katten godbiter, slik at den ikke overspiser. Som regel skal ikke mer enn 15% av kattens daglige kaloriinntak komme fra godbiter.
 • Hjemmelagde godsaker som ferskt kjøtt eller fisk skal være godt kokt, uten tilsatt salt, og skinn og bein skal være fjernet. Når det gjelder spesielt sammensatte kattegodbiter, les retningslinjene på pakken for hvordan og hvor ofte de kan serveres.
 • Hvis katten din går på diett etter råd fra veterinæren for å gå ned i vekt eller på grunn av en annen medisinsk tilstand, kan godbiter være forbudt. Spør veterinæren om hva du kan og ikke kan gi til katten for å være på den sikre siden.

Hva bør jeg gi katten min å drikke?

Å passe på at katten din holder seg hydrert er like viktig som å gi den riktig mat – og det er spesielt viktig hvis den spiser tørrfôr.

 • Sørg for at katten har tilgang til rent, friskt vann hele tiden – sett en stor, ren vannskål på steder der du vet at katten liker å slappe av. Unngå å sette kattens fôr og drikkevann på samme sted.
 • Hvis katten nøler med å drikke, kan du sette frem en større skål. Noen katter liker nemlig ikke at værhårene kommer borti skålen!
 • Katter trenger ikke melk etter at de er avvent morsmelk, så ikke gi den melk i stedet for vann. Faktisk kan katter være intolerante til sukkeret i melken, og dette kan forårsake diaré. Selv spesielt formulert kattemelk skal behandles som mat eller godsaker, ikke som drikke.

Hvilken mat skal du ikke fôre katten med?

Vi vet at det kan være fristende å gi katten godsaker – for mange mennesker er det et tegn på kjærlighet som viser hvor glad du er i katten din.

Imidlertid har menneskemat ofte høyt kalorinivå og mangler de viktige næringsstoffene som kattefôr inneholder, og på den måten kan du forstyrre balansen i kattens kosthold hvis du gir den middagsrester.

Å gi en katt enhver type mat som inneholder løk eller løkforbindelser kan også være skadelig, derfor er det best å være på den sikre siden. Les mer om mat og stoffer som er skadelige for katter her.

Adjusting your cat's diet

Endring i omstendighetene kan bety at katten trenger å få kostholdet justert. Selv det å flytte fra et hus med hage til et hus uten hage, kan bety at katten trenger færre kalorier, siden den ikke vil ha like mye plass å boltre seg på.

Du bør holde nøye øye med kattens spisevaner og kroppstilstand, og hvis du ser at noe endrer seg, eller tror at katten trenger å forandre kostholdet, gjør en avtale med veterinæren og ta en prat om det. Hvis veterinæren er enig i at katten trenger å endre kostholdet, må du endre det gradvis for å unngå at katten får mageproblemer av en brå endring, om det består av å bytte fra våtfôr til tørrfôr eller bytte til et annet varemerke.

Bland litt av det nye fôret med det gamle og rør det sammen. Den neste uken øker du gradvis mengden av nytt fôr i blandingen som du gir katten, mens du reduserer mengden av det gamle fôret. Noen katter trenger opp til to uker på å endre fra en type fôr til en annen, så vær tålmodig! Hvis du trenger å endre kattens kosthold, men katten er syk, spør veterinæren om beste tidspunkt og fremgangsmåte for å gjøre endringen.

Hvis du bytter fra våtfôr til tørrfôr, trenger katten å ha mer vann tilgjengelig hele dagen, og den kan begynne å spise maten i mindre porsjoner i stedet for å spise opp alt på en gang. Hvis du bytter fra tørrfôr til våtfôr, er det helt normalt at katten drikker mindre enn vanlig og spiser mer mat på kortere tid enn den normalt gjør. Tørrfôr er som regel mer energirikt enn våtfôr, derfor kan du måtte gi forholdsvis mer våtfôr for å oppnå samme kalorimengde.

Purina-merker for voksne katter

Purina produserer både tørrfôr og våtfôr for voksne katter som er et resultat av de siste vitenskapelige fremskrittene i kvalitet, smak og ernæring, utviklet for å gi deg og kjæledyret ditt det aller beste utvalget av oppskrifter og sammensetninger som passer til enhver livsfase og livsstil.