Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kan Katter Ha Drømmer og Mareritt?

Kan Katter Ha Drømmer og Mareritt?

5 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Kattene våre ser ut til å tilbringe mesteparten av livet sitt med å sove.

Da er det rimelig´å stille spørsmålet: drømmer katter? Finn ut hva din katt tenker på når de flyter avgårde til drømmeland med Purina. 
Katter er kjent for å være noen sovedyr. De ser ut til å tilbringe mesteparten av livet sitt i søvne, enten krøllet opp i fanget vårt eller gjemt bort på sitt favorittsted. Det kan kanskje overraske deg å høre at de sover dobbelt så mye som mennesker, med et gjennomsnitt på 15 timer per dag, men for ekstremt slitne katter kan dette lett være opptil 24 timer.
Med så mye tid til å hvile, er det rimelig å anta at de drømmer og har mareritt akkurat som vi gjør. Men er det sant? Fortsett å lese for å oppdage om katter faktisk drømmer og hva det betyr når katten din rykker i søvne.

Når oppstår drømmer? 

For mennesker oppstår drømmer under REM-stadiet, som er vanligvis 90 minutter etter at du sovner. I løpet av denne tiden sendes det signaler til hjernen din som er viktige for læring og hukommelse, men noen av disse signalene er tilfeldige, og det er disse signalene som er ansvarlige for drømmer. Når hjernen din prøver å tolke disse signalene og sette dem sammen, resulterer det i at hjernen din lager en slags historie – med andre ord, den skaper en drøm.

Drømmer katter? 

Ja, det er antatt at katter kan drømme. I følge Michel Jouvet på 1960-tallet  opplever katter også REM-søvn, så det er svært sannsynlig at de går inn i drømmeverdenen på en lignende måte som oss mennesker.

Har katter mareritt? 

Det er mulig at katter kan ha mareritt. Selv om det virker sannsynlig at katter kan drømme, vet vi derimot ingenting om de kan ha dårlige drømmer og mareritt. Anekdotiske bevis synes å tyde på at katter kan våkne opp og virke redde, noe som indikerer et mareritt.

Ifølge T.J. Banks som skriver for Petful , kan katten din trolig ha mareritt. Banks skrev at hennes katt noen ganger hoppet opp fra en dyp søvn med store øyne og virket redd. I tillegg har det vært andre tilfeller når katter har vært gjennom traumatiske hendelser hvor de kan lage stressende lyder mens de sover og så plutselig våkne opp og vise tegn på angst. 

Hvis katten din er ekstremt engstelig når de er våkne også, les artikkelen vår om hvordan du kan oppdage og behandle katteangst  for verdifull hjelp og råd.

Kattens søvnsyklus 

Katter vil oppleve to søvnsykluser: REM-søvn og dyp søvn. 

1. REM-søvn 

REM-fasen er når katter mest sannsynlig drømmer. De vil vise visse atferd som å rykke og riste på øynene, ørene og kanskje til og med halen. Til tross for disse rykningene vil de også oppleve en tap av muskelkraft, kjent som atonia.

Dyp søvn

Dyp søvn forekommer resten av tiden katten din sover. Dette er en avgjørende fase da den er ansvarlig for å gjenoppbygge og reparere kroppen.

Det er viktig at når katten din sover at du ikke vekker den – du bør la den hvile mest mulig. Det er vanligvis en god idé å gi dem koselige, private steder der de føler seg trygge nok til å gå inn i den dype søvnfasen.

Hvorfor får katter rykninger i søvne? 

Noen ganger når katten din sover kan du legge merke til at de rykker til, strekker seg, snorker eller til og med lager uvanlige lyder, som om de har et mareritt. Det er vanligvis ikke noe å bekymre seg over, da det er alle tegn som er forbundet med REM-søvn. Når katten din rykker til i søvne er det vanligvis bare på grunn av signaler som sendes til hjernen deres under «drømmefasen».

Noen mennesker bekymrer seg for at disse rykningene er et slags anfall, men disse er svært lite sannsynlige å oppstå under søvn. Generelt vil anfall også gi tilleggstegn, for eksempel at hele kroppen stivner, tretthet, tap av matlyst eller oppkast. Hvis katten din også opplever disse symptomene er det viktig å ta dem med til veterinæren så snart som mulig.

Neste, sjekk ut hvor lenge katter sover  og oppdag om katten din sitt søvnmønster er normale for alderen dens.