Your Pet, Our Passion.
Liker katter musikk?

Liker katter musikk?

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Vi mennesker elsker musikk, men føler katter det samme? Med Purina kan du finne ut hva din pelskledde venn føler om musikk og om forskningen bak. 

Vi liker alle å gjøre våre kjæledyr glade, og vi har alle sett de søte YouTube-videoene av våre favoritt ”superstjerne-kattunger” som rocker løs på pianoet! 

Å høre på musikk kan gi mental stimulering, en følelse av tilfredsstillelse, eller til og med bare en avslappende bakgrunns følelse - for mennesker! Så det er naturlig at vi vil dele en av våre favoritt ting med kjæledyrene våre - men liker katter musikk? Og får de noe ut av å høre på det?

Liker katter musikk? 

Har du noen gang prøvd å spille din favorittsang for katten din? Du har kanskje lagt merke til at uansett hvor hardt bassen dunker, viser katten din liten eller ingen interesse for musikken du spiller for dem.

I sjeldne tilfeller har noen katter funnet spesifikk musikk beroligende. Av og til velger kattehus å spille klassisk musikk til sine beboere, i tro på at det skaper en beroligende atmosfære. Selv om katter ikke løper direkte vekk fra musikken (med mindre du skrur opp volumet veldig høyt!), er det ikke mye bevis for at dette er tilfellet. Hvis kattene som hører på klassisk musikk tar seg en lur, er det m sannsynligvis fordi de var klare for en kattelur, enn at de ble vugget i søvn av Mozarts musikk!
 

 

Forskningen

Det virker som om forskere også er katteelskere, og noen av dem gjør forskning på musikken katter liker - om det finnes noe! 

En nylig studie publisert i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science  gikk dypere inn i vitenskapen om nøyaktig hva katter liker med musikk.

Forskningen viser at selv om katter ikke viser noen spesiell preferanse for musikken eierne deres hører på, betyr det ikke at de er likegyldige til musikk generelt. Faktisk ser det ut til at musikk for katter er ganske viktig! Det handler om hvordan vi kommuniserer: musikken vi lager og liker er basert på vårt språk og hvordan vi samhandler med verden rundt oss. Du har kanskje lagt merke til at språk og interaksjon er helt annerledes for oss enn det er for våre firbeinte venner!

Så selv om kjæledyret ditt kanskje ikke ser ut til å være så interessert i Jay Z eller synes Bach er så avslappende, betyr det ikke at de ikke liker musikk generelt. Det betyr bare at musikken katter liker er annerledes enn hva mennesker liker!

Musikk for katter 

Så hva er det med menneskelig musikk som katter ikke forstår? Eller mer viktig, hvordan kan vi begynne å lage musikk for katter som appellerer til dem? 

Oppdagelsen av at musikk er art-spesifikk hjelper forskere med å identifisere nøyaktig hva det er med visse typer musikk som gjør den passende for forskjellige arter. Musikken vi mennesker liker bruker tempoer som er lik hjerteslagene våre; den faller også inn i en skala av vokal og akustisk rekkevidde som vi kan prosessere.

Katter har en annen biologisk oppbygning og forskjellige sanser enn mennesker, så det er forståelig at musikken som ville appellert til dem har andre kvaliteter. Forskere prøver fortsatt å finne ut nøyaktig hva slags musikk katter liker, og begynner å skape stykker som fungerer på samme rekkevidde som katter kommuniserer med hverandre. 
 

Kattens sanser

Katter har utrolig finjusterte sanser og de er langt mer følsomme for lyd og lukt enn vi mennesker. En stor del av spørsmålet om katter liker musikk henger sammen med hvordan de opplever verden.

Menneskelig musikk appellerer til våre sanser, og musikk for katter burde gjøre det samme. 

Katters værhår kjenner selv de minste vibrasjonene i luften. De har også en svært utviklet hørsel. Begge disse faktorene kan bety at katten din synes musikken du liker er for høy eller har for mye bass. 

Forskere har funnet ut at å tilpasse seg kattens sanser, samt måten de kommuniserer på, helt endrer deres musikkopplevelse! Mens katten din kanskje reagerer med fullstendig likegyldighet til favorittsangen din, vil de vise glede når de blir spilt musikk som har passende tone, toneleie og tempo for katter! 

Alt bevis tyder på at katter liker musikk. Hvis forskningen fortsetter i dette art-spesifikke feltet, kan vi finne en helt ny rekke med kattemusikk å spille for våre elskede kjæledyr. Dermed kan vi berike deres opplevelse av verden, gi mental stimulering og noe å nyte! Husk at fordi katten din ikke liker din smak i musikk, er det dermed ikke en selvfølge at du vil like deres...