Myter og misforståelser om katteinfluensa

Katteinfluensa er en vanlig sykdom som er lett å unngå. Denne artikkelen vil luke ut noen av mytene og misforståelsene omkring tilstanden, og tilby fakta og pekepinner til hvordan du kan ta vare på katten din for å unngå influensainfeksjon, i tillegg til å holde katten frisk og rask.

1. Katteinfluensa er forårsaket av et influensavirus

FEIL: “Katteinfluensa” er et fellesnavn på en virusinfeksjon i de øvre luftveiene hos katter. Dette er som regel forårsaket av Felint herpesvirus-1 (FHV-1), eller Felint calicivirus (FCV). Influensa hos mennesker er ganske annerledes. Mens det potensielt finnes hundrevis av virus som kan føre til en forkjølelse hos mennesker, vil bare influensa-virus (type A, B, eller C) føre til influensa.

2. Katter kan få influensa fra influensavaksinen

FEIL: Influensavaksinen blir gitt som en rutinemessig del av kattens årlige vaksinasjonsprogram, og vil beskytte den mot de to vanligste virusene som forårsaker sykdommen. Vaksinen inneholder enten døde virus eller modifiserte levende virus, og ingen av disse kan føre til at katten utvikler influensa.

3. En katt kan overføre influensaviruset før den selv blir syk

RIKTIG: Smittede katter kan skille ut viruset i spyttet, tårene, utsondringer fra nesen, og til og med i urin eller avføring før de viser tegn på sykdom. Enkelte friske katter er også bærere av sykdommen. Bærerne lider ikke av sykdommen, men kan smitte andre katter. Katteinfluensa er svært smittsomt blant katter.

4. Katter må komme svært nær hverandre for å bli smittet med influensa

FEIL: Virusene som forårsaker katteinfluensa overlever i de fleste miljøer i opp til en uke, så en katt trenger ikke å komme i kontakt med en annen katt for å bli smittet. Viruset spres lett ved kontakt med sengetøy, vann- eller matskåler, men også steder som katten gnir seg opp mot, kattetoalett, og til og med klærne og hendene til personer som har berørt en smittet katt. Gode forholdsregler vedrørende hygiene er derfor avgjørende for å forhindre spredning av sykdommen.

5. Bare kattunger og eldre katter trenger vaksine mot katteinfluensa

FEIL: Katteinfluensa rammer katter i alle aldre, og derfor trenger alle katter en vaksine for å bidra til å forebygge sykdommen. Katteinfluensa er vanligvis ikke livstruende for voksne katter, selv om de kan bli svært syke. Sykdommen kan være dødelig for kattunger, eldre katter og katter med svekket immunsystem. Nyfødte kattunger får i utgangspunktet noe immunitet fra moren, men etter hvert som de blir eldre svekkes dette immunforsvaret, og de blir mer mottakelige for infeksjoner To doser av vaksinen er nødvendig i starten, oppfulgt av regelmessige påfyllsvaksiner.

6. Antibiotika er den beste behandlingen mot influensa

FEIL: Antibiotika er ikke effektivt til behandling av virusinfeksjoner, og kan derfor ikke angripe virus som forårsaker katteinfluensa. I og med at det ikke finnes effektive virushemmende midler i bruk, er hovedbehandlingen for katteinfluensa symptomatisk for å sikre at katten er komfortabel og fortsetter å spise. Akkurat som hos mennesker kan antibiotika i noen tilfeller være nyttig, fordi sekundære bakterieinfeksjoner kan forekomme som resultat av at viruset har skadet slimhinnene i nesen og luftveiene.

7. Mennesker kan bli smittet av influensa fra katter og omvendt

RIKTIG OG FEIL: Virusene som forårsaker katteinfluensa kan ikke ramme mennesker. Du kan ikke få influensa fra katten, men katten din kan bli smittet av enkelte former for influensa fra deg. Det finnes noen få rapporter om at enkelte influensavirus (f.eks. H1N1, svineinfluensaviruset) kan overføres fra mennesker til katter. Den beste måten å unngå smitte på er gjennom god personlig hygiene og regelmessig håndvask.

8. Katteinfluensa er ikke alvorlig, det er akkurat som mennesker som blir forkjølet

FEIL: Mange katter som utvikler katteinfluensa har de samme symptomene som mennesker med en kraftig forkjølelse, slik som rennende nese og øyne, nysing, konjunktivitt, og munnsår. Konsekvensene av infeksjonen (slik som symptomer på kattesykdommer) kan derimot være med alvorlige, fra sekundære bakterieinfeksjoner (lungebetennelse eller rhinitt) til døden (spesielt for kattunger, eldre katter og katter med svakt immunforsvar). Katteforkjølelser er en annen tilstand, men det er best å sjekke med veterinæren. De fleste katter som er infisert med ett av de to virusene blir kroniske smittebærere, og kan derfor fortsette å fungere som en smittekilde for andre katter. Sørg for at katten din får regelmessige vaksiner for å bidra til å forebygge sykdom.

Forebygge forkjølelse og influensa hos katten

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN