Slik forbedrer du kattens fordøyelse

God fordøyelse er et av hovedelementene for utmerket helse. Ved å fordøye og absorbere næringen i maten, får katten alle næringsstoffene den trenger for å holde seg i toppform.

Symptomer på dårlig fordøyelse

Hvis katten ikke fordøyer maten som den skal, vil et av de vanligste symptomene være løs avføring og muligens diaré. Katten kan også kaste opp, gå ned i vekt, bli matt i pelsen eller virke tafatt. Hvis du er bekymret for kattens fordøyelse, kan du ta kontakt med veterinæren.

Hva skal katter spise?

Katter er kjøttetere, og hele kroppen er tilpasset et kosthold basert på kjøtt. Tennene er utformet for å fange og rive i stykker byttet, og fordøyelsessystemet og forbrenningen er spesielt tilpasset høye nivåer av protein og fett fra kjøtt. Katter trenger en viss mengde næringsstoffer som bare finnes i kjøtt, slik som aminosyren taurin og fettsyren arakidonsyre. Derfor kan ikke katter bli vegetarianere! Protein av høy kvalitet hjelper katten med å opprettholde slank muskelmasse, støtter sunn hud og pels, og er avgjørende for immunsystemet. Et balansert kosthold for katter vil også ha et optimalt innhold av fettsyrer av høy kvalitet, inkludert omega 3- og omega 6-fettsyrer, utvalgte fibre til fordøyelsen og vitaminer og mineraler for helsen. Lettfordøyelige karbohydrater er også en nyttig energikilde. Ved å bruke et fôr av optimal kvalitet, bidrar du til å optimalisere kattens fordøyelse.

Slik forbedrer du kattens fordøyelse

Hvis katten har ømfintlig fordøyelse, eller ganske enkelt mindre mageproblemer, kan et kosthold med følgende egenskaper bidra til å støtte fordøyelsen:

  • Lettfordøyelige ingredienser av høy kvalitet for å redusere belastningen på tarmen.
  • Begrenset antall proteiner for å redusere faren for en uønsket reaksjon i tarmen
  • Svært lettfordøyelige proteiner for å øke mattoleransen
  • Prebiotika for å hjelpe med å forbedre balansen i tarmfloraen og stimulere veksten av positive tarmbakterier
  • Fiber som støtter cellene i tarmen og letter tarmfunksjonen.

Enkelte prebiotika (levende positive bakterier) er også nyttige for kattens fordøyelse. Spør veterinæren om spesifikke prebiotika som bidrar til å forhindre diaré hos katter (spesielt katter som får mageproblemer når de er utsatt for stress), og som har dokumentert virkning på avføringskvaliteten hos kattunger.

Hvis veterinæren har mistanke om en matallergi, vil han eller hun kunne anbefale en allergivennlig diett utviklet med hydrolysert protein. Dette er proteiner som er brutt ned til partikler som er for små til å forårsake en allergisk reaksjon.

For å hjelpe katten med å leve et sunt, lykkelig og aktivt liv så lenge som mulig, og støtte tarmhelsen bør du gi den et fôr av beste kvalitet med lettfordøyelige ingredienser.

Diaré hos katten Hva du kan gjøre


FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN