Tannfelling hos kattunger

Når kattungen blir født har den ingen synlige tenner. I likhet med mennesker, er ikke tenner avgjørende i begynnelsen av livet, når morsmelken er den eneste kilden til energi og næring, og diing er den beste måten å få mat på. Omkring 3 ukers alder vil kattungens "melketenner" (primærtenner) begynne å komme til syne. Disse tennene har flere funksjoner. De er nødvendige for å begynne å spise fast føde, men også for å begynne å lære å jakte og leke/slåss med søsken. Ettersom kattungens kjeve ikke umiddelbart har plass til voksne tenner (både når det gjelder størrelse og antall), erstattes melketennene av permanente tenner når kjeven har nådd sin endelige størrelse. Dette betyr at kattungen feller tennene sine.

Tenner har flere viktige roller. De brukes til å jakte og fange mat, rive den i stykker og tygge, men de også nyttige til selvforsvar.

Det finnes fire ulike typer kattetenner:

 • 1) Fortenner (de svært små tennene foran). Katter har totalt 12 fortenner (6 i overkjeven og 6 i underkjeven)
 • 2) Hjørnetenner (de lange, spisse tennene). Det er to hjørnetenner i overkjeven og to i underkjeven.
 • 3) Premolarer (tennene mellom hjørnetennene og molarene/jekslene). Katter skal ha 6 premolarer i overkjeven (tre på hver side), og 4 i underkjeven (to på hver side).
 • 4) Molarer (tennene bakerst i munnen, jekslene). Det er to molarer i overkjeven og to i underkjeven.

Tidspunkt for frembrudd av melketenner:

Frembrudd av fortenner Frembrudd av hjørnetenner Frembrudd av premolarer Alle melketennene er fremme

(bortsett fra molarene, som bryter frem sent i overgangen mellom kattunge og voksen katt)

Hvis du finner en av kattungens tenner på gulvet eller i sengen, skal du ikke bli bekymret. Det betyr at overgangen fra melketenner til voksne (permanente) tenner har startet. I tannfellingsperioden vil kattungens 26 melketenner litt etter litt bli erstattet av 30 permanente tenner (NB: molarene bryter frem som permanente tenner).

Denne prosessen kan variere fra kattunge til kattunge, men generelt sett starter tannfellingen omkring 3 måneders alder og slutter omkring 9 måneder. Tannfellingen stimuleres ved at kattungen biter i leker og leker/slåss med andre kattunger.

De permanente tennene utvikler seg fra tannemner som befinner seg i over- og underkjeven. De permanente tennene blir større og trykker mot røttene på melketennene for å bryte gjennom tannkjøttet, noe som forårsaker fellingen av disse. Ofte felles tennene ens kattungen spiser, og de svelges ofte sammen med resten av maten.

Noen tegn på at kattungen har begynt tannfellingen omfatter:

 • - sikling
 • - ikke lyst til å spise
 • - behov for å tygge
 • - ømfintlig tannkjøtt
 • - økt irritasjon (grunnet smertefullt tannkjøtt)

Hva kan jeg gjøre for kattungen i denne perioden?

I denne viktige perioden bør du:

 • - være forsiktig når du leker med kattungen: ikke dra i leker som kattungen har i munnen
 • - unngå å pusse kattungens tenner, da det er viktig at den ikke tror at tannpussing er smertefullt.
 • - Gi kattungen våtfôr slik at den ikke trenger å tygge, eller bløtlegg kroketter i vann.

Konklusjon

Ved å gi kattungen din PRO PLAN Junior tørrfôr eller PRO PLAN NUTRISAVOUR Junior våtfôr, vil den få alle næringsstoffene den trenger for å vokse seg sunn og sterk, inkludert riktig mengde mineraler slik at tennene kan vokse seg sterke.

Slik hjelper du kattungen med å vokse seg sunn og sterk

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN