Å merke katten med mikrochip

Selv om katten får mye kjærlighet og oppmerksomhet, er det også viktig at du gir den best mulig beskyttelse om den går seg vill eller forsvinner. Ved å merke katten med mikrochip øker du sjansen for at den blir funnet og levert trygt tilbake til deg.
Å merke katten med mikrochip
Å merke katten med mikrochip
Å merke katten med mikrochip

Hvorfor bruke mikrochip?

Det finnes mange grunner til at katten din skulle bli savnet. Den kan bli skremt og flykte sin vei, eller miste orienteringsevnen eller bli distrahert i et nytt miljø, f.eks hvis du nettopp har flyttet. Du kan selvfølgelig utstyre katten med halsbånd og ID-merke, men dette kan falle av eller bli fjernet, mens en mikrochip alltid vil sitte på plass.

I tillegg til å kunne hjelpe deg med å finne et savnet kjæledyr, vil en mikrochip også være til hjelp hvis du kommer i uenighet med noen om hvem som er dyrets rettmessige eier.

Hva innebærer en mikrochip?

Å merke katten med mikrochip er en enkel og rask prosedyre som kan hjelpe deg og din firbeinte venn til å gjenforenes med hverandre. Hvis katten din blir funnet, kan en veterinær eller et dyrepensjonat skanne kattens mikrochip og få opplysninger om deg og katten fra mikrochippens database. Det er virkelig så enkelt!

Hvordan virker mikrochipper?

purple cat

Enkelt og smertefritt

Etter at du har snakket med veterinæren om merking, vil veterinæren sette inn en liten mikrochip – på størrelse med et stort riskorn – inn under kattens hud. Prosedyren er veldig rask og betraktes som relativt smertefri – den sies å være lik følelsen du får ved å ta hull i ørene. Når mikrochippen er satt inn, er operasjonen ferdig – katten vil ikke merke at den er der!

Kattens mikrochip har en unik kode som lagres i en nasjonal database sammen med opplysninger om deg, inkludert navn, adresse og telefonnummer. Husk at dersom du flytter eller endrer kontaktopplysninger, må du kontakte selskapet som selger mikrochips for å oppdatere informasjonen din. Noen ganger må du betale et administrasjonsgebyr for å endre opplysninger, men noen leverandører kan tilby den første endringen gratis.

kitten in grass

Hvis din pelskledde venn en dag skulle gå på vandring og bli funnet av en snill fremmed, trenger de bare å levere katten på et dyrepensjonat eller hos en veterinærklinikk, hvor veterinæren eller dyrepasseren vil kunne skanne katten for å se om den har mikrochip. Skanningen er helt ufarlig, som en strekkode når du handler, og den unike koden vil vises sammen med opplysninger om databasen som katten er registrert i. Etter at det har blitt gjort en sikkerhetskontroll, vil registeret vise dine kontaktopplysninger til veterinæren eller dyrepasseren, og om ikke lenge blir du gjenforent med katten din.

Når bør jeg merke katten med mikrochip?

green icon

Fra 10-12 uker

Avhengig av rase og størrelse kan de fleste katter merkes med mikrochip fra de er 10-12 uker gamle. Du kan derfor oppdage at en katt du adopterer fra et dyrepensjonat allerede har mikrochip, og noen oppdrettere merker også kattene som en del av tjenestene de tilbyr nye katteeiere. Du kan diskutere ulike alternativer med oppdretteren, veterinæren eller dyrepleieren hvis du tenker på å merke katten med mikrochip.

Hvis du skal reise bort og ta katten med deg, er det økt sjanse for at katten forsvinner på det nye stedet. Derfor er det en god idé å merke katten med mikrochip før du drar. Hva du enn velger, les vår guide til å reise med katt for mer informasjon. Når katten har fått satt inn en mikrochip, skal den kunne ligge på plass hele livet.

micro chipping

Er det obligatorisk med mikrochip?

Ettersom regelverket kan endres, anbefaler vi at du holder deg oppdatert ved å snakke med veterinæren og sjekke myndighetenes nettsteder.