Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel

Amerikansk cocker spaniel har sitt eget distinkte utseende fra sin engelske cocker-fetter, med et rundt hode og rikelig med praktfull pels. Den veier ca. 11 kg som fullvoksen. Hannhunder måler 37–39 cm i høyde og tispene 34–37 cm. Pelsen kommer i en rekke farger og kombinasjoner, med spesifikke merker. Se rasestandarden for flere detaljer.

Dog
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Daglig
Dog
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Dog
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Den første cocker spaniel-hunden i Amerika sies å ha kommet over med pilegrimene på Mayflower i 1620. Nybyggere i de etterfølgende århundrer tok med seg enda flere som hjelp til å utforske og utnytte landets villmark. Amerikanske cockere ble utviklet fra den engelske cocker-rasen på 1800-tallet, for henting av vaktel og småsnipe. De har fortsatt noen av jaktinstinktene intakt, men de fleste finner man i dag i showringen eller som følgesvenner.

Personlighet

Munter er et ord som ofte brukes til å beskrive denne rasen. Den skal være rolig, trygg og glad. Tidlig, grundig sosialisering anbefales for å sikre at den ikke vokser opp til å bli redd for fremmede eller ukjente situasjoner. Den er kanskje ikke så stor som mange jakthunder, men denne intelligente hunden liker å være aktiv og å leke og tilbringe tid med familien. Den misliker som regel å være alene alene i lange perioder av gangen.

Helse

Et av de vanligste problemene med amerikansk cocker spaniel er tilbakevendende øreinfeksjoner på grunn av de store ørelappene. Som mange andre raser kan de lide av kneskåler som kommer ut av ledd, ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Amerikansk cocker spaniel trenger ideelt rundt to timer mosjon om dagen for å holde kropp og sinn i form. Den liker hentelek og tar gjerne en svømmetur i trygt vann. Sjekk pelsen og ørene når dere kommer hjem fra tur, for å fjerne gressfrø, kvister eller annet rusk som kan ha festet seg.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Amerikansk cocker spaniel har en praktfull pels – som krever mye stell. Den er kort over hodet og har middels lengde på kroppen, men er lengre på ørene, brystet, magen og bena. Pelsen skal være silkeaktig, flat eller noe bølgete. Daglig stell er nødvendig, i kombinasjon med regelmessig trimning. Sjekk øre, øyne, leppefolder og føtter daglig.