Australian shepherd

Australian shepherd

Disse hundene sammenlignes ofte med border collie-rasen. De er robuste og muskuløse, og er noe lengre enn de er høye, med høyde på 51–58 cm (hanner) og 46–53 cm (tisper). De veier vanligvis 19–29 kg, avhengig av kjønn og bygning. Pelsen kommer i svart, blå merle, rød merle og rød, med eller uten brune flekker. Se rasestandarden for flere detaljer.

Dog
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Dog
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Dog
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Overraskende nok er australian shepherd faktisk amerikansk! Gjetere fra Basker-regionen i Pyreneene tok med seg små "blå" hunder til USA på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet for å jobbe med sauer. Den australske delen av navnet kommer fra sauene de jobbet med, som var importert fra Australia. En annen teori er at hundene først innvandret til Australia og deretter til USA. Da de først ankom det sørvestlige USA på slutten av 1800-tallet, fikk hundene så lov til å pare seg med andre gjeterhunder, for å forbedre arbeidsevnen. En oppdrettsklubb ble etablert i USA i 1957.

Personlighet

Denne hunden har sterke gjeterinstinkter og elsker å være en del av familielivet. Den stortrives sammen med sine eiere. De kan være reserverte overfor nye mennesker, så tidlig sosialisering er viktig. Løpende trening og en kombinasjon av fysisk og psykisk stimulering er også viktig for å tilfredsstille denne rasens betydelige intelligens og energi.

Helse

Australian shepherd er generelt en veldig sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne hunden trenger minst to timer tur om dagen. Mange australian shepherd-hunder presterer svært godt i hundesport (agility, fotarbeid til musikk, lydighet og flyball), der de kan bruke sin fysiske og mentale energi til fulle.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen har middels lengde med en værbestandig underpels. Det er tegn til fjærdrakt (lengre hår) på baksiden av bena og en moderat manke, som er tykkere på hannhundene. En gjennombørsting to eller tre ganger i uken skal være tilstrekkelig, med hyppigere børsting ved røyting.