Bordeaux dogge

Bordeaux dogge

Denne store hunden har et stort, bredt, rundt hode med mange rynker. Den har en sterk, muskuløs nakke og kropp med et dypt, bredt bryst. Bordeaux dogge har en kort pels som er nokså myk, og kan være i alle nyanser av lysebrun. Voksne hanner har en høyde på 60–68 cm og veier minst 50 kg; voksne tisper måler 58–66 cm og veier minst 45 kg.

Bordeaux dogge
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Bordeaux dogge
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Bordeaux dogge
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Bordeaux dogge er en gammel rase fra Frankrike som antas å være en direkte etterkommer av Molossus av Roma. De ble brukt på franske eiendommer på 1100-tallet til å jakte svin, villsvin, ulver og bjørner. I middelalderen ble de brukt til å drive storfe. De ble til og med brukt i kriger og for å vokte husdyrflokker, og har også blitt brukt til lokking og hundekamp. Rasen falt i popularitet i løpet av 1900-tallet, men ser i dag ut til å stige i antall.

Personlighet

Bordeaux dogge er en hund som knytter seg tett til familien sin og misliker å være alene i lengre perioder. De vil beskytte familien og sitt territorium hvis de føler seg truet. Hvis de er godt oppdrettet, sosialisert og trent, er de veldig gode med barn og vil akseptere andre husdyr hvis de blir introdusert for dem når de er unge. De elsker å tilfredsstille menneskene rundt seg og må trenes opp på en konsekvent og rolig måte.

Helse

Som mange andre raser kan bordeaux-rasen lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. De er også utsatt for hudinfeksjoner i de store hudfoldene.

Mosjon

De krever ikke så mye trening som man kanskje måtte tro – omtrent en time daglig bør være tilstrekkelig for en voksen hund. Flere ulike gåturer gjennom bør være tilstrekkelig, med korte perioder til fritt løp og lek. For mye trening når hunden er for ung, kan føre til ben- og leddproblemer senere i livet.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Bordeaux dogge har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Rasen krever relativt lite pelsstell. En gummihanske over den korte pelsen en gang i uken, for å fjerne løse eller dødt hår er alt som trengs. Hudfoldene på ansiktet må rengjøres regelmessig for å hindre hudinfeksjoner fra å oppstå.