Engelsk cocker spaniel

Engelsk cocker spaniel

Cocker spaniel er mellomstore, velbalanserte hunder. Pelsen er flat og silkeaktig med rikelig med fjær på forbenene. Cocker spaniel-hunder kommer i en rekke forskjellige farger og kombinasjoner, inkludert enfarget i svart, rød, oransje og brun, kombinasjoner av svart med hvitt, leverfarge med hvit, rød og hvit, blå roan, oransje roan, svart roan, spraglet og trefarget. Voksne hanner har en høyde på 39–41 cm og tisper 38 - 39 cm. De veier mellom 13 og 14,5 kg.

Engelsk cocker spaniel
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Engelsk cocker spaniel
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Apporterende hunder
Engelsk cocker spaniel
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Cocker spaniel-rasen er en av de eldste typene landspaniel. Rasens opprinnelse kan spores tilbake til Spania på 1300-tallet. Før 1600-tallet ble alle typer spanieler kategorisert sammen; de større typene ble brukt til oppflukt (av fugl), og de mindre til å lokke ut småsnipe. Derav navnene springer og cocker. I 1892 definerte Kennel Club of Great Britain de to typene som separate raser. På den andre siden av Atlanteren brukte amerikanerne samme avlshunder til å utvikle en litt annerledes cocker, nå kjent som amerikansk cocker spaniel.

Personlighet

Disse travle, vennlige hundene trives i menneskelig selskap og ønsker lite annet enn å tilfredsstille eierne deres. De er ideelle kjæledyr hvis man har barn i huset, og de kommer godt overens med andre husdyr. Cocker spaniel-hunder er en veldig glad rase og logrer stadig med halen og bringer små "gaver" til alle og enhver. De er lett å trene opp, da de er ivrige etter å lære og å tilfredsstille.

Helse

Et av de vanligste problemene med engelsk cocker spaniel er tilbakevendende øreinfeksjoner på grunn av de store ørelappene. Som mange raser kan den lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Disse hundene tilpasser seg enkelt familiesituasjonen, men husk at de opprinnelig er jakthunder, så de må derfor få en rimelig mengde mosjon – minst en time om dagen, helst mer. De elsker å svømme, så vær forsiktig nær vann så de ikke havner i fare. La dem få tid uten bånd for å leke og løpe av seg energi.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen må børstes flere ganger i uken, og ørene må kontrolleres regelmessig, for å sikre at de er rene og friske. De bør strippes 3 eller 4 ganger i året av en profesjonell hundefrisør. Det er imidlertid mulig å lære å gjøre dette selv.