Finsk lapphund

Finsk lapphund

Finsk lapphund er en sterk, mellomstor hund av spitz-type (tykk pels, hale krøllet over ryggen, spisse ører). Voksne hanner har en høyde på 49 cm og voksne tisper 44 cm. De veier ca. 17–19 kg som fullvoksne. Pelsen kommer i en rekke farger og kombinasjoner (se rasestandarden for fullstendige detaljer).

Finsk lapphund
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Finsk lapphund
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Finsk lapphund
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Denne hunden har arbeidet med de semi-nomadiske samiske folkene i Lappland i århundrer – først og fremst under reindrift, men i rasens tidlige historie er det sannsynlig at de også ble brukt som jakt- og vakthund. Selv om den ikke lenger brukes i like stor grad, på grunn av utviklingen av snøscooteren, brukes rasen fortsatt ved reindrift i dag. Finsk lapphund arbeider sammen med lapsk vallhund, en korthåret travende hund som er en annen rase med opprinnelse i området.

Personlighet

Finsk lapphund har et sterkt herdeinstinkt og er en ivrig jeger ute i det fri. I hjemmet er den våken og en god vakthund så vel som en rolig, hengiven og trofast følgesvenn. Selv om den ikke lager like mye lyd som enkelte spitz-raser, kan den være høylytt; trening vil være nødvendig for å lære hunden å være stille på kommando.

Helse

Som mange raser kan finsk lapphund av og til lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Finsk lapphund trenger rundt en times daglig mosjon. Dette er en aktiv rase som vil like hundesport som agility eller canicross. Noen eksemplarer har et sterkt jaktinstinkt, så en pålitelig tilbakekalling er et must, for å få hunden bort fra et bytte når det er nødvendig.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den doble pelsen består av en lang, rett overpels, som er kortere på hodet og foran på bena, og en tykk, myk underpels. Hannene har en "manke" av tykt hår rundt halsen og brystet. Pelsen må stelles et par ganger i uken, men det kan være nødvendig med daglig stell i perioder med røyting.