Hovawart

Hovawart

Hovawart er en stor, kraftig hund med mellomlang/lang pels som er litt lengre enn den er høy. Hunder er merkbart maskuline og tispene feminine. Voksne hanner har en høyde på 63–70 cm og veier 30–40 kg, og tispene er 58–65 cm høye og veier 25–35 kg. Den værbestandige pelsen kommer i svart, blond eller svart og gylden.

Hovawart
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Hovawart
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Hovawart
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Denne tyske rasen ble avlet frem for å beskytte husdyr, gårder og til og med slott i middelalderen. Dessverre døde hovawart-rasen ut, men ble gjenskapt av en zoolog ved navn Dr. Konig etter første verdenskrig. Han fant hovawart-lignende hunder i Harz- og Schwarzwald-områdene, der rasen opprinnelig fantes, og krysset dem med schäfer, ungarsk kuvasz, newfoundland, leonberger og andre lignende raser, til rasen matchet den man kunne se på gamle tegninger.

Personlighet

Hovawart er en trygg, modig og allsidig som også er en lojal og hengiven selskapshund. Den har sterke voktende instinkter og er beskyttende overfor hjemmet og familien, så tidlig sosialisering er viktig, men dette er likevel en generelt tolerant hund med jevnt temperament.

Helse

Som mange andre raser kan hovawart-rasen lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig. En underaktiv skjoldbruskkjertel (hypothyroidisme) forekommer hyppigere i rasen.

Mosjon

Hovawart er en stor, energisk hund som trenger minst to timer daglig mosjon. Den liker lange turer og sporing, og kan også trenes til høye nivåer innen lydighet og feltkonkurranser

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Underpelsen er sparsom, og overpelsen er moderat lang og tykk. Håret er tykkere på brystet, magen, bak på bana og på halen. Pelsen må stelles to eller tre ganger i uken for å holde seg uten floker.