Skotsk terrier

Skotsk terrier

Til tross for deres lille størrelse fremstår skotske terriere som sterke og kraftige hunder. De har en hard og stri overpels med en myk, tett underpels og fremtredende øyenbryn og bartevekst. Skotsk terrier kommer i svart, hvete eller brungul. Voksne hunder har en høyde på 25–28 cm og veier rundt 8,5–10,5 kg

Skotsk terrier
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Skotsk terrier
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
Skotsk terrier
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Før 1859 er det ikke registrert noen nedtegninger om denne rasen, men i dette året ble "scottie dogs" utstilt som en ren rase, om enn under navnet "aberdeenterrier", området der de i hovedsak ble oppdrettet. Det er imidlertid sikkert at west highland white og skotsk terrier er nært beslektede, og begge deres forfedre kommer fra Blackmount-regionen i Perthshire og Moor of Rannoch. Disse hundene ble brukt til å ta skadedyr ut fra stener, rotter fra under jorden og andre skadedyr fra låvene.

Personlighet

Skotsk terrier har en dristighet og et mot som ikke står i forhold til størrelsen. For utenforstående kan de virke noe gretne og alvorlige, men overfor familie og venner er de lojale, hengivne og muntre. Til tross for lojaliteten til sine eiere er skotsk terrier selvstendige hunder som krever mye motivasjon, moro og tålmodighet under trening.

Helse

De vanligste helseproblemene for rasen er en spesiell bensykdom i kjeven, en muskelforstyrrelse som forårsaker krampe, og de er mer utsatt for visse typer kreft, spesielt blærekreft. Som mange raser kan de også lide av arvelige øyesykdommer, og derfor anbefales øyetesting før avl.

Mosjon

Skotsk terrier krever lite mosjon og vil lett tilpasse seg de gitte omstendighetene. En voksen hund trenger en time daglig mosjon, men vil gjerne akseptere mer.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Skotsk terrier må strippes av en profesjonell hundefrisør tre til fire ganger i året, med klipp av brystet, bena og hodet. Mellom disse øktene skal håret børstes og kjemmes regelmessig, spesielt rundt munnen der matrester kan samle seg rundt skjegget og barten.