Your Pet, Our Passion.
katt ser på melk

Hva drikker katter?

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

I motsetning til mennesker, skal katter helst bare drikke vann. Til tross for det mange tror, er ikke melk bra for katter, derfor er det lurest å styre unna melkeprodukter. Men hvorfor?

Det er viktig at katten alltid er godt hydrert, spesielt da den er flink til å ignorere tørsten hvis vannet ikke frister. Det er imidlertid mange myter om hva katter kan og ikke kan drikke, inkludert forkjærligheten for melk.

Kan katter drikke melk?

Voksne katter skal ikke drikke melk. Til tross for det mange tror, kan melk være skadelig for helsen deres. Kattunger skal kun drikke melk når de er veldig små, og dette vil være morsmelk (eller en spesielt utviklet melkesammensetning for kattunger). Kort sagt, det er ikke nødvendig å gi kumelk til katter eller kattunger.

Hvis du gir katten melk, kan den godt bestemme seg for å drikke den, særlig om det er fløte på toppen. Grunnen til dette er at katter verdsetter det høye fettinnholdet – fett er tross alt en viktig del av maten ute i villmarken, særlig hvis dyret ikke får mat hver dag. Katten din har imidlertid allerede et komplett og balansert kosthold, noe som betyr at det ekstra fettet ikke er nødvendig, uansett hvor fristende det virker. Dessuten inneholder det meste av melken du får kjøpt i butikken lite fett, noe som betyr at katten har lite nytte av den.

Voksne katter har også vanskelig for å fordøye melk. Kattunger har et enzym i magen som bryter ned laktose, noe som voksne katter ikke har. I stedet kan laktosen i melken forårsake urolig mage når den begynner å gjære. Kattunger er i stand til å drikke melk hvis du gir dem det, men det er sjelden nødvendig.

Noen dyrebutikker selger spesiell kattemelk som har redusert laktoseinnhold. Dette kan være en velsmakende lekkerbisken som også kan holde katten hydrert. Uansett er det ikke nødvendig å gi katten eller kattungen kattemelk hvis du ikke ønsker det.

Hvis katten har drukket normal melk, hold et øye med den. Hvis den viser tegn på å være dårlig, rådfør deg med veterinæren.

Hva drikker kattunger?

Når kattungene er veldig små, trenger de bare morsmelk. Dette er nok til at de kan vokse, uten behov for noe annet i kostholdet. Morsmelken inneholder alle næringsstoffene en kattunge trenger til avvenningsprosessen begynner.

Hvis katten er foreldreløs eller av en eller annen grunn ikke kan drikke morsmelk, kan den få det den trenger fra morsmelkerstatning. Du bør imidlertid ikke bruke vanlig kumelk, da denne ikke inneholder alt katten trenger for å utvikle seg.

Kattunger vil som regel begynne avvenningen fra de er fire uker gamle, og da kan du begynne å gi den litt fast fôr. Den bør også få rent drikkevann på samme tid. Sannsynligvis vil den innta litt av hvert – fôr, morsmelk (eller morsmelkerstatning) og vann – så sørg for at vannskålen alltid er full.

Hva drikker katter?

Voksne katter trenger bare å drikke vann som del av et sunt og balansert kosthold. Hvor mye de drikker avhenger av alder, størrelse, om de spiser våt- eller tørrfôr og mye annet. Du kan lese mer om hvor mye katten din trenger å drikke her.

Hvis du bestemmer deg for å gi pusen din kattemelk fra dyrebutikken som en ekstra godsak, sørg for at den fortsatt får et balansert og sunt kosthold og at melken er en del av den daglige rasjonen av fôr.

Det viktigste å huske på er at rent og friskt drikkevann bør være tilgjengelig for katten og kattungen som avvennes (eller er avvent). Hvis den ikke fristes av vannskålen, men går etter melken i stedet, finn ut hvordan du oppmuntrer katten til å drikke med den perfekte skålen.

Vil du vite mer om kattungens ernæringsbehov? Les alt om kattungens ernæringsbehov her.