Your Pet, Our Passion.
Hunden lytter til eieren spille gitar

Musikk og lyder for å roe en engstelig hund

5 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

God musikk kan forbedre alles humør, dine hundevenner inkludert! Noen låter vil kanskje oppmuntre oss til å ta på oss danseskoene, mens andre har en kraft til å få oss til å sove – det  er rett og slett magisk. Men det er mer til musikk enn dette; hvis hunden din ofte opplever angst og viser tegn på stress, kan avspilling av beroligende musikk for hunder være et godt alternativ for å roe dem ned.

Som de fleste hundeeiere, frykter du sikkert tanken på at din pelskledde venn må gå gjennom ildprøven av høylytte og stressende lyder, slik som lyden av torden eller fyrverkeri. Selv om ideen om å bruke beroligende musikk for å bekjempe stress og angst hos hunder kan være ukonvensjonell, har studier vist at musikk faktisk kan ha en positiv innvirkning på hundens atferd. Les videre for å lære mer om hvordan du kan hjelpe hunden din å bedre navigere stressende opplevelser, og hvilke typer lyder og musikk som er best for å berolige dem.

Liker hunder beroligende musikk?

Absolutt! Hunder, som mennesker, er trukket til forskjellige mønstre av lyder, tempo og rytmer. Selv om de ikke kan oppfatte visse toner, vil de nyte støyen og svare på dem, uavhengig av om de er valper eller voksne hunder. Faktisk har noe musikk blitt laget spesielt for hunder for å gi dem støtte i engstelige situasjoner.

Hva er den beste musikken for å roe hunder?

Dette avhenger ofte av hundens preferanser, men de viktigste tingene å vurdere når du velger musikk for hunder er tempo, enkelhet i tonene, bruk av jevne rytmer og lengden på de musikalske notene. Hundepreferanser peker til klassisk musikk. Den har beroligende effekter og har vist seg å redusere stressnivå betydelig.

Det er derimot ikke bare klassisk musikk som kan ha en beroligende effekt på huden din. Uansett hvor usannsynlig som det kan høres ut, er også reggae og soft rock favoritter blant våre pelskledde venner! Faktisk så ser de ut til å like disse to sjangrene mer enn klassisk musikk. Så neste gang hunden din trenger litt avkobling, skru på noe Bob Marley, Phil Collins eller Fleetwood Mac og nyt det avslappende øyeblikket!

På toppen av en dose Mozart eller Bob Marley, kan avslappende musikk for hunder også inkludere bakgrunnsstøy slik som lyder av naturen. Jo roligere støyen er, jo mer beroligende er effekten.

Når burde vi spille avslappende musikk for hunder?

Det er flere scenarier der din pelskledde venn kan dra nytte av beroligende musikk. Her er noen situasjoner som kan føre til stress og angst hos hunder:

  • Å ta dem inn i et nytt hjem - enten det er et nytt kjæledyr eller når du bytter hjem. Et ukjent miljø er noe som tar tid å venne seg til og kan derfor være en kilde til stress hos de fleste kjæledyr.
  • Ved høye lyder som fyrverkeri eller tordenvær.
  • Når de lider av separasjonsangst. Hunder, spesielt svært sosiale raser, danner vanligvis et nært bånd til sine eiere. Hvis de da er alene i lange perioder kan de bli veldig engstelige.
  • På reise - enten med bil, fly eller båt. Reise er noe som de fleste kjæledyr ikke syns er så behagelig. De synes det er vanskelig å sitte på samme sted uten å bevege seg og utforske, og dette forverres når de ikke er veldig kjent med stedet de befinner seg på.
  • Under situasjoner der de opplever sosial angst. Ikke alle hunder er sosiale og noen kan bli veldig engstelige når de møter nye kjæledyr eller mennesker. Å introdusere dem for nye mennesker og dyr med noen fine reggae låter i bakgrunnen kan bidra til selvtillit og gi et avslappende miljø for alle involverte.
  • Under dyrlegebesøk. De fleste kjæledyr hater å gå til dyrlegen, men kanskje undersøkelsene kan bli litt mer behagelige hvis det i tillegg blir spilt avslappende musikk for hunder.

Hvordan skal jeg presentere kjæledyret mitt for musikk?

Å få hunden din kjent med musikk bør gjøres gradvis og forsiktig: du ønsker ikke at de skal bli mer stresset enn de allerede er. Følg disse trinnene for å gjøre kjæledyret ditt til et musikalsk vesen som vet hvordan man slapper av:

  1. Start med å spille noen avslappende låter hjemme, hvor de føler seg komfortable. Det kan være når som helst på dagen, så lenge de ikke er engasjert i andre aktiviteter som å spise. Dette kan føre til at de ikke gir musikken oppmerksomhet. 
  2. Se reaksjonen deres mens du spiller forskjellige musikksjangere for å se hvilke som virker mest attraktiv for dem. Hvis de beveger seg bort fra musikken er det en klar indikasjon på at du bør hoppe over sangen.
  3. Selv om vi mennesker vanligvis liker musikk bedre hvis det er høyt, kan hunder bli stresset av den høye lyden. Volumet bør derfor holdes lav eller moderat.
  4. Lytt til musikk når dere er hjemme sammen. Hvis du bare spiller det når kjæledyret ditt er alene, kan de begynne å knytte det til ditt fravær og bli stresset.

Alt i alt, husk at rutine er nøkkelen når du prøver å få hunden kjent med musikk. Resultatene kan ta tid å vise seg. Derfor er det viktig å være tålmodig når du prøver å få hunder til å bedre navigere stressende situasjoner ved hjelp av beroligende musikk.

Musikk kan være et kraftig verktøy for å overvinne stress og kan også være en fantastisk måte å knytte seg til din firbente venn. Vær imidlertid klar til å finne ut enten om du deler den samme musikksmaken, eller om du kommer til å trenge noen støyreduserende hodetelefoner neste gang hunden din er i humør til noen låter!

Hvis du ønsker å vite om flere måter å hjelpe hunden din når de føler seg litt nedfor eller stresset, ta en titt på vår artikkel om hvordan du kan hjelpe en redd hund.

Relaterte artikler: