Your Pet, Our Passion.
Eldre labrador får en bolle

Overvekt er en helserisiko for hunden

3 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Gi hunden et lettere liv ved å legge om på dietten og sørge for at den får litt mosjon.

Visste du at det hele tiden blir flere og flere overvektige hunder? Selv om mindre svingninger i vekten er naturlig, er overvekt skadelig for hundens helse. Overvekt kan forkorte hundens forventede levetid med opptil to år og forårsake en rekke helseproblemer, som leddsmerter, diabetes, hjertesykdom og atferdsproblemer. I tillegg kan overvektige hunder lide av svekket muskelstyrke og leverfunksjon.

Forebygging er den beste medisin

Den beste medisin mot overvekt er forebygging – hold hunden slank og i god form. En frisk hund liker å være aktiv, elsker de felles lekestundene deres og har lett for å holde seg slank takket være rikelige mengder aktivitet. Kort og godt: Ikke gi hunden for mye fôr (hold øye med antall godbiter), gi den nok mosjon og følg med på tilstanden dens.

Hvordan vet du at hunden er overvektig?

Alle dyr har individuelle behov når det gjelder ernæring og mosjon. Dyreeiere kan ofte undervurdere kjæledyrets vekt. Når du besøker veterinæren kan du spørre hva hundens idealvekt er, og deretter kan du følge jevnlig med på vekten. Det er enkelt å veie små hunder hjemme. Først veier du deg selv, og deretter veier du deg på nytt mens du holder hunden. Større hunder er det enklest å veie hos veterinæren. Du kan også anslå vekten til hunden ved å kjenne på ribbeina. Du bør være i stand til å kjenne ribbeina, og det bør ikke være mye overflødig fett over dem. Når du ser ned på hunden ovenfra, skal du kunne se midjen med form som et timeglass. Sett fra siden skal hundens mage trekke seg gradvis innover fra ribbeina og i retning bekkenet.

Tålmodighet og struktur

Hundens vekttap bør skje langsomt i løpet av flere måneder, eller kanskje et helt år. Tålmodighet lønner seg – hvis hunden går raskt ned i vekt, kan det hende den går raskt opp igjen. Hvis vekttap får skje gradvis vil ikke hunden risikere å pådra seg næringsmangel.

Tips til vekttap

– øk hundens energiforbruk gjennom lek og mosjon, og reduser mengden energi som kommer fra fôret – øk lengden på turene med 10 minutter eller bruk 20 minutter på å leke. Legg vekt på mosjon med høy intensitet slik at hunden får opp hjerterytmen (husk imidlertid å følge veterinærens anbefalinger). – Godbiter og matrester inneholder ofte mye energi. Unngå å gi godbiter mens hunden går ned i vekt, og pass på at alle familiemedlemmer gjør det samme. – Hvis du har mer enn én hund kan du fôre den overvektige hunden i et annet rom slik at den ikke kan spise de andre hundenes fôr. – del den daglige fôrrasjonen inn i flere små måltider og la hunden få spise regelmessig. Slik unngår du at hunden tigger etter å få godbiter. – Hold øye med hvor mye fôr du gir i hvert måltid, slik at du har kontroll på den totale fôrmengden. – Spør veterinæren om råd for å finne riktig fôr og passende mengde.

Etter vekttap

Når hunden har nådd idealvekten må du huske å øke fôrmengden litt for å stanse vekttapet. Hvis du har gitt hunden et lett produkt og skifter til vanlig fôr igjen, må du holde kontroll på størrelsen på porsjonene og følge med på hundens vekt. Overvekt, vekttap og kostholdsendringer hos hunden er noe som anbefales å snakke med veterinæren om.

Gå ikke for enkle løsninger

Du må aldri sulte hunden for å få den til å gå ned i vekt. Hvis du kutter ut mer enn 15 % av det totale fôret vil ikke kjæledyret få i seg alle nødvendige vitaminer og mineraler som er en avgjørende del av kostholdet. Store endringer kan også føre til sykdom, derfor bør du diskutere alle større endringer med veterinæren.