Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD masterlogo
Golden Retriever iført plastkjegle

Hundens tilfriskning etter operasjon

8 min read
PPVD masterlogo
Sponsored by Pro Plan Vet Diets
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Hvis den firbente vennen din må inn til en operasjon kan det være nyttig å vite hva du kan forvente deg etter operasjonen slik at du kan legge til rette så godt som mulig for hunden. Veterinæren vil gi deg spesifikke råd knyttet til hundens pågående behandling og tilfriskning, for å hjelpe den med å komme seg på bena.

Hente hunden din fra veterinæren

Når du drar for å hente hunden din, kan du forvente deg at den er litt trøtt hvis den har fått narkose. Veterinæren vil ha gitt den litt å spise samt smertestillende, så det kan hende den er litt skjelven når den reiser seg.

Du vil sannsynligvis motta hundemedisiner til å ta med hjem slik som betennelsehemmende, antibiotika og smertestillende midler. Snakk med veterinæren hvis du har spørsmål om hvordan du gir den medisiner.

Når du henter den hjem er det sannsynlig at hunden din bare vil gå rett i seng for å sove av seg narkosen, så sørg for at den får fred og ro uten forstyrrelser. Snart vil den være smertefri, til pass og glad for å spise igjen.

Av og til kan desorienteringen føre til at enkelte hunder viser aggressiv atferd etter en operasjon. Dette bør bare være forbigående, men hvis det varer i mer enn noen få timer kan det tilsi at den har det vondt. Hvis du er bekymret om hundens operasjon, pleie av hunden etter operasjon, aggressiv atferd eller tilfriskning – eller hvis hunden din ikke er sitt vante jeg etter omtrent 12 timer – må du ta kontakt med veterinæren.

Mate en hund etter en operasjon

Hunder, akkurat som mennesker, kan føle kvalme når de kommer ut av narkosen, så gi hunden et lite og lett kveldsmåltid slik som kokt kylling eller fisk etter operasjonen. Hvis det ikke er mulig, kan du bare gi den en fjerdedel av den vanlige matrasjonen. Veterinæren kan gi deg et spesifikt fôr, spesielt utviklet for hunder etter operasjon. Gi dem dette fôret til de første måltidene, eller så lenge veterinæren anbefaler det, men sett den tilbake på normalt høykvalitetsfôr så raskt som mulig da det vil bidra til å sikre raskere tilfriskning. Som alltid må du sørge for at hunden din har enkel tilgang til rent, friskt vann til en hver tid etter operasjonen.

Mosjon

Veterinæren vil fortelle deg hva slags mosjon hunden din kan gjøre, og hvor snart den kan begynne, avhengig av typen inngrep. Hvis hunden for eksempel fikk sting etter operasjonen, vil du måtte holde den i bånd og bare tillate en minimal mengde mosjon - ideelt bare en tur i hagen for å gjøre fra seg - frem til noen dager etter at stingene har blitt fjernet. Du må også unngå at den hopper opp på møbler og går opp og ned trappene. Følg alltid veterinærens anbefalinger om mosjon.

Etter ortopediske inngrep vil hunden trenge begrenset mosjon i en enda lengre periode, og vil til og med kanskje trenge hvile i en hundekasse.

 

Sørg for at kassen er stor nok til at hunden kan sitte og bevege seg uten problemer i buret, men ikke så stort at den kan løpe rundt. Du bør ta hunden ut regelmessig slik at den kan gjøre fra seg, men legg også aviser på gulvet i tilfelle den ikke klarer å holde seg, og bytt sengetøyet regelmessig slik at det er rent og behagelig å slappe av i.

La den alltid ha en skål med rent vann i kassen, og sjekk regelmessig for å sikre at skålen ikke har veltet. Hvile i kassen kan være vanskelig for dere begge, men jo ber hunden hviler under begrensning, jo raskere vil den friskne til og jo mindre fare er det for at den skader seg. Hvis veterinæren har bedt deg om å holde hunden i kassen er det en grunn til det. Han eller hun vil at hunden skal friskne til like mye som du vil! Hold hunden i kassen så lenge som veterinæren har anbefalt, også hvis den virker bedre.

Hundebandasjer

Det er svært viktig at du holder hundens bandasjer tørre slik at de ikke forårsaker videre skade. Selv om hunden din ganske enkelt skal ut i hagen for å gjøre fra seg, må du klebe en plastpose over bandasjen for å beskytte den. Veterinæren kan gi deg en dryppose laget av et robust materiale som du kan bruke i stedet. Husk å fjerne posen så snart hunden din er inne igjen da det er farlig å la en plastpose sitte for lenge på hundens fot. Fuktighet kan bygge seg opp i posen og føre til helseproblemer litt som når fingrene våre blir rynkete i badekaret!

Hvis du merker ubehagelig lukt, misfarging, opphovning over eller under bandasjen, halting eller smerte, må du ta kontakt med veterinæren så fort som mulig. Det er også viktig å overholde de fastsatte kontrolldatoene hos veterinæren for å sikre at hunden friskner til som den skal.

I mellomtiden, hvis hundens bandasje løsner eller faller av skal du ikke forsøke å bandasjere den på egenhånd. Hvis bandasjen er for stram vil det føre til problemer, så ta hunden tilbake til veterinæren så vil han eller hund bandasjere den på nytt.

Plastkrager på hunder

For å unngå at hunden din slikker, biter eller klorer i såret og bandasjen, er det en god ide å gi den en halskrage kjent som ‘Elizabethan’ eller ‘Buster’ på engelsk. Frem til nylig ble disse stort sett laget av plast, men krager av mykere materiale er nå også tilgjengelig, og de kan være mer behagelige for hunden din. Krager av stoff er også snillere mot møbler og forbipasserende. En overaktiv hund med plastkrage kan ødelegge mye på sin vei! Det er viktig at kragen er på hele tiden, særlig om natten eller når hunden er alene. Hunden bør snart bli vant til å ha på seg kragen, men sørg for at den ikke forhindrer den fra å spise eller drikke. Hvis det er tilfelle må du ta av kragen ved måltidene og når hunden vil drikke.

For enkelte hunder er det umulig å venne seg til kragen, og de blir stresset. Hvis det er tilfelle med din hund må du snakke med veterinæren for å se om dere kan finne en alternativ løsning. Hvis du følger disse tipsene om pleie av hunden din etter operasjon i tillegg til veterinærens råd, vil hunden sannsynligvis friskne raskt til og snart være klar til dyst igjen!