Your Pet, Our Passion.
hund hviler hodet på stein

Hva er kognitiv dysfunksjonssyndrom hos hunder?

3 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Noen ganger kan eldre hunder utvikle atferdsendringer som virker uvanlige eller som er mer utpregede enn en vanlig roligere tilstand. Frem til nylig har eksperter tillagt slike ting til aldringsprosessen, noe man kan gjøre lite med.

Nylig har derimot uvanlige endringer hos eldre hunder blitt knyttet til en lidelse kalt kognitiv dysfunksjonssyndrom (Cognitive Dysfunction Syndrome (CDS)).

Symptomer på kognitiv dysfunksjon hos hunder

Eksempler på atferdsendringer omfatter en “forvirret” hund som virker desorientert eller bortkommen i kjente omgivelser, en hund som vandrer rundt uten mål og mening og om ser ut til å “glemme” å bevege seg ut av hjørner.

Selv om hunden har vært husren hele livet kan den begynne å ha “uhell”. Den møter deg kanskje ikke lenger ved døren, ber deg ikke om å kaste ball, eller virker uberørt hvis du klapper den. Du vil ofte kunne gjenkjenne kognitiv dysfunksjon hos hunder når hunden er søvnig om dagen men ikke sover om natten. Søvnrytmen vil være forstyrret. Om natten kan hunden være rastløs og vandre rundt som om den biologiske klokken er reversert. Den kan også lage lyder om natten, og holde deg eller andre personer våkne.

Ingen av disse symptomene betyr at hunden din bryr seg mindre om deg. Kognitiv dysfunksjon hos hunder gjør bare at hunden oppfører seg annerledes, og den har sannsynligvis ingen anelse om at den plager deg!

Hvis du merker kognitiv dysfunksjon hos hunden din kan lidelsen identifiseres ved hjelp av en rekke kliniske tegn. Diagnosen kan fastslås hvis en eldre hund har atferdsendringer som ikke har en synlig fysisk årsak. Syndromet har blitt sammenlignet med lidelser slik som Alzheimers sykdom hos mennesker. Enkelte personer snakker om “hundedemens”, selv om demens hos hunder selvsagt skiller seg fra sykdommen hos mennesker.

Behandling av kognitiv dysfunksjon hos hunder

Det er ingen grunn til bekymring hvis hunden din har CDS. Atferdsendringer hos aldrende hunder kan virkelig reagere på behandling. Mulig behandling omfatter kostendringer, legemidler og atferdsterapi. Andre tips som kan hjelpe eldre hunder – til og med hunder uten CDS – omfatter:

  • Med tanke på hundens sikkerhet, sjekk for farer i huset og hagen hvor hunden kan falle, f.eks. trappetrinn og hold et øye med hunden på disse stedene.
  • Ha en rutine hvis det er mulig. Eldre hunder og hunder med CDS misliker endringer i kjente gjøremål, og en rutine kan hjelpe dem med å bevare roen.
  • Fortsett å mosjonere hunden så sant det ikke foreligger en medisinsk årsak til ikke å gjøre det. Regelmessige turer bidrar til å forbedre mental og fysisk helse.
  • Unngå stressende situasjoner som å bli satt på kennel. Finn i stedet en hundepasser som kommer hjem til deg for å redusere endringene i hundens omgivelser til et minimum.
  • Du vil kanskje også unngå å motta besøk med hunder.
  • Problemer med husrenslighet kan være vanskelige å løse. Sørg for at hunden din har mulighet til gjøre sitt fornødne ved å ta den ut så ofte som mulig og belønne god atferd.
  • Drøft hvilke legemidler som kan passe for hunden din med veterinæren.
  • Etter et langt liv med ubetinget kjærlighet og trofasthet fortjener våre eldre hundevenner all den pleie og omsorg som vi kan gi dem, uansett hva som skjer, og de vil uten tvil fortette å gi det tilbake til deg!