Your Pet, Our Passion.
Toy-hunder
Border Collie sitter på toppen av et fjell med tungen ute.

Gjeterhunder: Alt du trenger å vite

9 minutters lesing
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Gjeterhunder er fulle av energi og elsker å være ute på farten, uansett vær. De elsker å trene og leke med deg – men hvordan kan du sørge for at denne spesielle rasen holder seg glad og lykkelig?

Eksempler på noen typiske gjeterhundraser i denne gruppen omfatter:

  • Border Collier
  • Pembroke Welsh Corgis
  • Bearded Collier
  • Belgiske gjeterhunder
  • Schäferhund (se også vakthunder)

Hunden er en gjeterhund hvis den:

Er svært energisk, elsker lange turer, begeistret følger og løper etter alt som beveger seg, og liker å hente baller og andre leker som kastes. Gjeterhunder er svært oppmerksomme på deg og signalene du gir, og de liker som regel å holde deg innenfor synsvidde. Gjeterhunden din vil elske belønningsbasert trening, og kan lære mange nye responser og triks raskt og enkelt, noe som også er en flott opplevelse som styrker båndene mellom dere.

Mosjon av gjeterhunder

Hvis hunden din er en av disse rasene, vil den elske å utforske livet utendørs, og vil helt sikkert ha utholdenheten som kreves! Den ble opprinnelig avlet frem for å tåle lange arbeidsdager under alle værforhold ute i åkeren, på fjellet og i dalene, og lar seg ikke skremme av vått eller kaldt vær. Den elsker å gå tur med deg til alle årstider, så hvis du er klar for en utfordring vil gjeterhunden din være en utrolig flott turkamerat.

Selv om den elsker den fysiske utfordringen knyttet til lange turer, er mental mosjon like viktig for gjeterhundraser. Hvis dere går den samme turen hver dag, kan det bli litt kjedelig for den intelligente hunden din, men hvis den må konsentrere seg og fokusere i en halvtimes tid på nye ting i nye omgivelser, i tillegg til å lære hvordan den utfører nye triks vil den være glad og tilfreds. Variasjon er svært viktig for gjeterhundraser, så være klar til å utforske ulike omgivelser på turene deres, og prøv strender, skoger, åpne åkre, åser eller elver for å variere.

Da hunden din har et naturlig talent for å jakte og gjete er det viktig å ha en pålitelig innkallingstrening for å at den skal holde seg ved din side. Det vil helt sikkert være nyttig hvis du møter på husdyr eller den begeistret setter avgårde etter vilt på turerc

Selvstendig lek

Gjeterhundraser er smarte og kan lære å jobbe selvstendig uten eieren sin, men de foretrekker vanligvis å holde seg til deg som gjeteren deres og ha deg innenfor synsvidde. Hvis du for eksempel jobber i hagen og ikke kan kaste ball for hundevennen din, vil den ofte ha det helt fint med å leke på egenhånd og forflytte ballen selv. Hvis den må være alene uten å ha noe å gjøre, vil den ofte utvikle sine egne aktiviteter. Det kan være alt fra å gjete familiens katt til å jakte sin egen hale eller bjeffe for å få deg til å komme tilbake for å leke med den!

Vær oppmerksom på at når den vet hva som skal til for å få oppmerksomhet, vil denne atferden bli gjentatt og kan bli problematisk, så pass på å være bestemt uansett hvor nydelig valpeøyne den har!

Leke med gjeterhunden din

Gjeterhunden din elsker å jobbe og leke med menneskefamilien sin. De er ganske tidsintense hunder, og trenger en god del stimuli gjennom dagen for å veie opp for tiden de ikke tilbringer med å gjete kyr eller sauer. Da hunden opprinnelig var en brukshundrase vil den naturligvis ha lyst til å holde seg aktiv!

På mindre intense turer hvor hunden løper løs vil den ofte omringe familien, og gjete alle sammen for å forsikre seg om at ingen mangler. Den elsker å leke gjemsel med deg. Hvis en person i gruppen din gjemmer seg vil hunden raskt merke det og løpe avgårde for å finne ham eller henne. Barn liker ofte denne leken, og mange gjeterraser har ikke behov for å lære hvordan man leker den da søk og gjeting er en naturlig del av instinktet deres.

Hunden vil sannsynligvis også raskt lære seg “apport”. Enkelte border collies vil hente en tennisball eller en frisbee med håp om at du vil kaste den i det uendelige! Ikke forvent at hunden din slutter å leke når den er sliten. Begeistringen betyr at den vil holde på til du slutter, så vær forsiktig så du ikke går for langt. Overdrevet hopping for å fange frisbeer kan føre til leddproblemer, og skader kan forekomme hvis den lander forkjært eller plutselig stopper, så ta hensyn til hundens alder, fysiske form og evner. Selv om det virker naturlig, bør du ikke kaste pinner for hunden din, da de kan føre til alvorlige og noen ganger livstruende skader.

Vanligvis er gjeterhunder ganske intelligente hunder, og de lærer raskt med belønningsbasert trening. Det er praktisk for deg og moro for hunden! Tren den hver gang du har muligheten til det gjennom dagen, da lite og ofte holder hjernen i gang og vil være mye mer effektivt over tid enn lengre men mindre hyppige treningsøkter

Forsøk derimot ikke å overstimulere den med endeløse nye opplevelser. Den trenger tid til å slappe av som alle andre, og hvis den kan ta en pause noen ganger, vil den ha mer moro og yte bedre senere.

Emosjonelle bånd

Hunder av denne typen utvikler noen ganger sterke bånd til én person, men de kan også glede seg over samværet med medlemmene i sin menneskefamilie. Det er en god ide å sikre at alle familiemedlemmene leker med hunden din og at alle mater den. Det er også spesielt viktig at alle trener og går tur med den slik at den ikke blir avhengig av én person. Gjeterhunder kan også utvikle sterke bånd til andre hunder i hjemmet og, med nok tidlig sosialisering og trening, med katter også! (Hvis hunden din er en schäferhund, bør du også lese om vakthunder. Schäferhundens temperament [Link til artikkelen ‘Vakthunder’] gjør at de har mye til felles med disse rasene.)

Din intelligente gjeterhund er svært følsom for humøret ditt, og har tendens til å reagere positivt når du er rolig og gir tydelig uttrykk for hva du vil. Hvis det for eksempel oppstår en kraftig og uventet lyd, vil hunden din sannsynligvis vende seg mot deg og vurdere hvordan du reagerer. Hvis du er rolig vil det berolige den om at ingenting er galt, men hvis du ser bekymret ut eller duller med den i et forsøk på å roe den ned, vil den høyst sannsynlig bli mer engstelig i fremtiden.

Det er viktig at du integrerer hunden din som en del av hverdagen. Den vil elske å lunte rundt i huset og hagen med deg, og “hjelpe” deg der den kan. Gi hjelperen din små jobber som for eksempel å legge lekene sine i en kasse etter avsluttet lekeøkt, eller hente navngitte gjenstander (tøfler, hundens børste, båndet, posten) da hunden din er svært lett å trene og gjør alt den kan for å jobbe for deg. Hvis den er godt sosialisert og veltrent, vil det også være en glede å ta med deg hunden din for å besøke hundevennlige kafeer, parker, barer og for å besøke venner. Andre mennesker vil ganske sikkert elske hundens vennlige og energiske atferd, og den vil motta masse oppmerksomhet!

Etter en travel dag vil gjeterhunden din være strålende fornøyd med å legge seg ved føttene dine eller ved siden av deg i sofaen, ta en lur og nyte at du klapper den. Fysisk kontakt er viktig for denne typen hund, så det er mulig den legger hodet sitt på føttene eller fanget ditt, eller ganske enkelt lener seg mot deg når du står stille. Gi et kompliment i retur ved å børste den regelmessig. Daglige børsting vil ikke bare bidra til å fjerne smuss fra turene utendørs. Eventuelle problemer med hud og pels kan også bli påvist tidlig, og børstingen vil bli en avslappende opplevelse for dere begge og bringer dere nærmere sammen.

Trening

Det er viktig at hunden din lærer å fungere på egenhånd fra tidlig alder slik at den ikke blir overavhengig av konstant fysisk nærvær fra din side da dette kan føre til separasjonsrelaterte problemer.

Venn hunden din til å være alene i korte perioder fra en så ung alder som mulig, ved å gå inn i et annet om fra tid til annen, også når du er hjemme. Gi den en behagelig, hi-lignende inne-kennel (noen ganger kalt en hundekasse) eller en koselig hundeseng hvor den kan sove eller gnage på favorittleken sin på egenhånd. Mosjoner den før den skal være alene i huset, så den har gjort fra seg og er klar til å slappe av. For å holde hunden opptatt kan du gjemme godbit-fylte tyggeleker som den må søke seg frem til og deretter jobbe med så den har noe å holde på med.

Enkelte gjeterhundraser - spesielt Collie-raser, med sitt kjærlige Collie-temperament – kan være pågående når de forsøker å få oppmerksomhet. Trening med perioder uten kontakt kan lære hunden din at den ikke vil få oppmerksomhet når et gitt visuelt tegn er synlig, for eksempel et skjerf på dørhåndtaket eller en spesiell gjenstand på bordet. Dette hjelper virkelig med å håndtere forholdet til hunden. Under slike omstendigheter vil den ikke forvente oppmerksomhet og ikke blir frustrert når du ikke kan gi den det den vil ha. Slik vil du unngå at hunden blir en plage, og den vil få bare så mye oppmerksomhet som du er villig til å gi. Og den vil ikke være avhengig av dette for å ha det bra.

Hunden vil ha et sterkt naturlig vaktinstinkt, spesielt enkelte gjeterhunder slik som schäfere og belgisk fårehund, og vil ofte patruljere grensene til hagen og være oppmerksom på alle lyder, innendørs og utendørs. Grundig sosialisering med personer i ung alder er viktig, i tillegg til gjennom hele hundens liv slik at den kan godta besøkende på en avslappet måte.

Lær hundevennen din å tie på oppfordring etter at det banker på døren. Slik vil den slutte å bjeffe overdrevent på alle mulige lyder. Gjeterhunder kan bli eiersyke når det gjelder leker, fôr, senger og andre ressurser (inkludert deg) hvis de føler seg truet, som er nok en grunn til at tidlig sosialisering er en god ide. Lær hunden din å slippe lekene sine - eller en hvilken som helst annen gjenstand på oppfordring. Det er ganske enkelt hvis du kan tilby den en annen og bedre gjenstand som en godbit i stedet! Se siden vår om vakthunder for mer informasjon.

Ernæring for gjeterhunder

De fleste typer gjeterhund er ikke så opptatt av mat som andre hunder, men fôrbelønning, og da særlig fortjente godbiter (slik som lekre godbiter som gis sjelden), fungerer vanligvis godt når den lærer nye øvelser.

Hvis gjeterhunden din ikke er spesielt fôrmotivert, kan du forsøke enkel muntlig ros for å forsterke atferden dens. Alternativt vil enkelte gjeterhunder jobbe svært hardt for å lære nye triks mot en lek med favorittleken eller en ball. Prøv deg frem og se hva som fungerer best for hunden din, og forsøk å bruke en rekke ulike belønningsmetoder for å holde interessen oppe og sikre at det er fornøyelig for dere begge.

Hvis hunden din får tørrfôr, kan en fjerdedel av den daglige rasjonen brukes som belønning hvis den er fôrmotivert. Det er ingenting som slår en lekker godbit for å vekke interessen! En annen fjerdedel kan tilbys i en trygg godbit-leke som hunden kan leke med gjennom dagen både ute og inne. Nok en fjerdedel kan strøs rundt i hagen slik at hunden kan søke etter det på tørre dager. Dette er en morsom lek som holder den opptatt en god stund.

Ved å mate hunden din på denne måten må den jobbe for maten, noe som er tilfredsstillende for den og holder den opptatt i lengre tid. Den gjenstående mengden av dagsrasjonen bør gis over to måltider hver dag (morgen og kveld) slik at den alltid vil se på deg som fôransvarlig. Be alle familiemedlemmer om å påta seg denne rollen etter tur slik at de alle kan dra fordel av et styrket bånd med hunden deres.

Hvis hunden din spiser våtfôr, bør du bruke mer egnede godbiter som belønning under trening, men påse at du inkluderer disse i hundens daglige fôrmengde. Hunden har det best med minst to måltider per dag, men bare ett av disse trenger å være et “større” hovedmåltid. Halvparten av rasjonen kan deles inn i mindre porsjoner, og settes av til mer aktiv mating hvor den må søke etter maten, noe som er mye morsommere!

Hunden vil være åpen for trening for å bringe deg matskålen sin på disse tidspunktene (med mindre den er i keramikk og derfor er for tung). Du kan til og med gå et steg videre med mange gjeterhunder og trene dem til å plassere rengjorte skåler i skapet etter vask!

Så lenge du følger retningslinjene for fôring (se forpakningen for hunden for mer informasjon) og overvåker hundens vekt, trenger du ikke å bekymre deg hvis den gjenværende mengden ser liten ut ved middagstid. Så sant hunden får den daglige fôrrasjonen og du gir den fullverdig kost, vil den ha alle næringsstoffene og energien den trenger.

Følg disse tipsene for å holde den unike hyrdehunden din glad og tilfreds. Den vil ikke være den eneste som drar nytte av dem. Du og hele familien vil ha en trofast og energisk venn i lang tid fremover!