Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kan Katter Se i Mørket?

Kan Katter Se i Mørket?

5 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

Katter er notoriske nattugler og vi vet derfor at de har utmerket nattsyn, men er dette faktisk sant? Finn ut alt du trenger å vite om katten din sitt nattsyn med vår guide. 

Katter ser ut til å gjøre mesteparten av jakt om natten. Mange katteeiere er kjent med å bli vekket av små gaver, som for eksempel en mus eller kanskje til og med en sokk, eller den hyperaktive løpeturen rundt i huset mange katter har midt på natten. 

Disse nattlige sprellene vekker spørsmålet: kan katter se i mørket? Mange tror at kattedyr er ”nattdyr” og derfor kan se i mørket perfekt, men det kan overraske deg å lære at katter faktisk er ”crepusculare”. Dette betyr at de generelt er mer aktive rundt daggry og skumring. 

Så, hvis de ikke er faktisk nattdyr, hvor godt er kattens nattsyn egentlig? Fortsett å lese for å oppdage hemmelighetene bak de intelligente øynene til din firbeinte venn.

Kan katter se i mørket? 

Det korte svaret er ikke helt. Mens det har vært en utbredt tro om at katter har sitt eget innebygde nattsyn, trenger de faktisk minst et visst nivå av lys for å kunne se. Imidlertid trenger de bare en sjettedel av mengden lys som mennesker trenger, og kan se i veldig lite lys. 

Katter vil ikke kunne se i mørket i det sjeldne tilfellet at absolutt alt lys er blokkert, men synet deres er mye mer avansert enn det hos mennesker – for alle deres nattlige eventyr.

Øynene deres er intelligent utformet 

Ifølge Caster,  er kattens nattsyn så utmerket på grunn av den intelligente utformingen av øynene deres. De har en buet hornhinne og en stor linse, og i svakt lys kan pupillene deres utvide seg til fulle sirkler for å slippe inn maksimalt med lys. 

 

I tillegg er fotoreseptorene i katters øyne helt forskjellige fra mennesker. Katter har flere reseptorer som er ansvarlige for nattsyn, sidesyn og bevegelsesdeteksjon. Menneskers øyne er utformet slik at vi er i bedre stand til å se farger og dagslys. 

Det høye antallet reseptorer i katters øyne betyr også at de ser bedre i svakt lys, men de ser derimot ikke like bra som mennesker i sterkt lys.

I tillegg har katter et tapetum, som er et reflekterende lag av vev som sender lys tilbake til netthinnen. Dette laget med reflekterende vev kaster lyset tilbake til sansecellene, slik at netthinnen mottar mer enn 50% av det tilgjengelige lyset. Tapetum er også grunnen til at kattens øyne virker som de lyser når du tar bilde av dem med blits, eller ser øynene deres bli reflektert av billys. 

Pupillene deres ekspanderer for maksimalt lys 

Du har kanskje ofte lurt på hvorfor katten din sine øyne er mest en rett vertikal linje på dagtid, og så utvider de seg om natten eller når de føler seg lekne. . Dette skyldes at de tillater forskjellige mengder lys komme inn i øyet gjennom forskjellige områder.

Ifølge et studie fra University of California i 2015 , når en katts pupiller utvider seg til deres søte tallerkenlignende tilstand, blir mer lys tillatt å komme inn i øyet. Dette betyr at de kan se i situasjoner med lite lys, men det gjør også synet deres mer uskarpt. I tillegg kan katter oppleve en økning på 135 til 300 ganger i pupillstørrelse, sammenlignet med mennesker som bare opplever en økning på 15 ganger. Dette betyr at katter kan tilpasse øynene sine til å se i et bredere spekter av lysnivåer enn mennesker.

Katter er nærsynte 

Katter har definitivt mye bedre nattsyn enn mennesker, men de er også nærsynte og kan ikke fokusere godt på objekter langt unna. Mennesker kan være opptil 5 ganger lengre unna for å se noe i samme detalj som en katt ville sett på nært hold. Selv om kattens syn er mye tåkete, har de et bredere synsfelt på 200 grader (mennesker har et synsfelt på 180 grader) for bedre sidesyn. De er også bedre til å oppdage små bevegelser og endringer i lys - for eksempel en liten skygge av en mus som piler rundt.
 

 

Hvordan katter ser verden

Nå som du vet hemmelighetene bak katten dins syn, lurer du kanskje på hvordan katten din ser verden. Heldigvis publiserte kunster Nikolay Lamm i 2013 en serie bilder  for å demonstrere forskjellen mellom menneske og kattesyn.

Interessant nok viser bildene oss at mens katter kan se mye mer i sidesynet sitt, ser de ut til å ha begrenset fargesyn og ser for det meste i nyanser av blått og grønt, mens rødt og rosa blir forvirrende. I tillegg er fargene mye mindre mettede og virker mindre rike enn måten mennesker ser på verden.

Så nå vet du svaret på om katter kan se i mørket! Mens en katts nattsyn ikke er så super som forventet, er øynene deres fortsatt utrolig intelligente og er en del av grunnen til at de er så vellykkede jegere.

Hvis du vil vite mer om katteatferd,  ta en titt på innholds senteret vårt. Det er fullstappet med nyttig informasjon, praktiske guider og interessante fakta du kanskje ikke kjente til.