Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kitten code
Sosialisering av Kattunger

Sosialisering av kattungen: Lær katten din grunnleggende livskunnskaper

5 min read
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Read more
Lorem ipsum

For en ny kattunge som tar sine første steg inn i verden, er det mange ting å lære. Å oppdage alt på egen hånd kan oppleves litt skremmende, men heldigvis så er det mye du kan gjøre for å hjelpe dem å lære. Dette er det grunnleggende for hvordan sosialisere kattungene. 

Verden er et veldig stort sted for en kattunge som er i gang med å finne ut akkurat hvor de passer inn. En kattunges start på livet er bråkete, hektisk og fullt av nye opplevelser. Det er mennesker overalt, andre kattunger som streifer rundt, eldre katter og mange rare lyder og lukter. 

Å tyde hva alt dette betyr vil ta en liten stund, og det er her perioden av å sosialisere kattungen kommer inn. Alt dette kan virke overveldende når du får en ny kattunge og alt er nytt for dem. Finn ut hvordan du gjør din sjenerte pelsball til en selvsikker og glad voksen katt ved å hjelpe kattungen din å lære seg livets første lekser.   

Sosialisering av kattungen 

Sosialiseringen er en periode tidlig i kattens liv der de begynner å lære seg hva som er trygt ved å bli kjent med forskjellige opplevelser, mennesker, dyr og lyder. Eksponering for nye ting fra begynnelsen er viktig for sosialisering av katten, men pass på å ikke overvelde den lille med mer informasjon enn de kan takle. 

Når skal du begynne å sosialisere kattungen? 

Den eksakte tidslinjen for sosialisering av kattungene er fortsatt under debatt blant spesialister, men det er de første 8-10 ukene som blir sett på som de viktigste. Kattunger er som en svamp når det kommer til ny informasjon, spesielt den første tiden. Dette betyr at det ikke finnes en bedre tid å vise kattungene grunnleggende livsferdigheter, og ha generell familietid. 

Det er veldig mulig at perioden for sosialisering er lengst forbi når du møter din kattunge for første gang. I dette tilfelle er det hos oppdretter eller omplasseringshjemmet de har lært (eller ikke lært) de første tingene om mennesker og hva slags rolle de spiller i et katteliv. 

Dette betyr derimot ikke at katter har lært alt de trenger å vite om verden rundt dem. Det er viktig å høre med oppdretteren for å se om det er noe spesielt du trenger å fokusere på. Hvis din nye katt ikke kan gjøre annet enn å gjemme seg hver gang ringeklokken ringer, så er det viktig at du vet om det tidlig så du kan fortsette prosessen med sosialisering hjemme. 

Selv om de første ukene er essensielle, ikke glem at det er sannsynlig at kattungen din vil møte på nye utfordringer lenge etter deres første bursdag. Sosialisering av katter stopper ikke etter 10-uker, spesielt når tiden kommer for å flytte til et nytt hjem. 

Tips til hvordan å sosialisere en kattunge  

Sjansene er at første gang du ønsker din nye kattunge velkommen til ditt nye hjem, vil du merke at den kan virke litt motvillig. Kattunger kan være sjenert eller til og med virke redd av all oppmerksomheten de får. Ditt første instinkt vil kanskje være å løfte de opp og trøste dem, men dette kan faktisk gjøre saken verre og føre til mer panikk. Her er noen nyttige tips til sosialisering av kattungen din som fører med seg minst mulig stress for alle involvert.

Hold alle rolige 

Når de er uthvilt og selvsikker på omgivelsene er det tid for å møre deres nye menneskefamilie. Dette er tydelig et veldig spennende øyeblikk, men prøv å hold alle rolige. Før du introduserer en kattunge til et nytt hjem, så burde alle sitte stille på gulvet og være enige om én regel: bare ta på kattungen hvis kattungen kommer til deg. 

Ingen griping 

Det må ikke være noen griping eller krangling mellom barna, da dette vil skremme kjæledyret ditt. Hvis kattungen prøver å gjemme seg, lokk dem ut med en leke eller en godbit, men aldri grip eller tving dem. 
 

 

Pass på barna

Hvis du tror at du er spent på din nye kattunge, bare tenk hvordan barn føler det! Å treffe barna er et stort steg for kattungens sosialisering. 

For å starte vennskapet deres på riktig måte er det viktig å lære barna hvordan å løfte, beregne kattungens vekt og stryke på riktig måte.

Små barn har en tendens til å ”klappe” i stedet for å ”stryke”, noe som kan være ubehagelig og til og med smertefullt for små kattunger. Lær dem hvor man stryker kattungen på hodet og langs ryggen. Selv om magen kan virke fristende når kattungen ruller rundt og leker, så er de fleste relativt sensitive rundt dette området og kan utagere. Minn barna på å la halen til kattungen være i fred – og aldri å dra i den. 

Gi rom for privatliv 

Selv om det kan være fristende å følge med på den søte kattungen når den sover, vil de trenge noe privatliv. Pass på at de alltid har sin egen lille seng borte fra støy og distraksjoner. De vil kanskje til og med velge denne plassen selv. Sørg for at de er alene når de spiser, går på do eller sover – og hold kattedoen unna små barn! Du vil absolutt ikke at barna dine skal leke med noe de finner der!
Vask hendene dine, spesielt etter å ha rengjort kattedoen, og lær barna å gjøre det samme!

Hvordan introdusere en kattunge for andre dyr 

Sosialisering betyr også å få den nye kattungen til å føle seg komfortabel rundt andre firebeinte husmedlemmer eller gjester. Hemmeligheten med å introdusere din nye kattunge til andre kjæledyr i huset er tålmodighet. Aldri utsett dem for en situasjon der de kan slåss med dine andre dyr. 

Katter og hunder lærer ofte å elske hverandre, eller i det minste leve sammen uten problemer, men det kan ikke sies om alle kjæledyr. Hold kjæledyr som kaniner, marsvin, mus, fugler og reptiler borte fra kattungen til enhver tid, da en jaktkatt kan se dem på som byttedyr.

Dyr kjenner hverandre delvis igjen gjennom lukt. Så, når du introduserer din kattunge til en hund eller en katt, prøv å blande duftene deres. Stryk de om hverandre slik at duften overføres, og bytt også sengene deres. På denne måten vil de begynne å knytte fine ting (som å sove komfortabelt og bli kost med) til den andre dyrets lukt.

Bruk en feromonspray 

Et annet triks for en god start på sosialiseringen av kattungen, er å bruke en syntetisk feromonspray for at kattungen din skal forstå at området er trygt og få dem til å slappe av. Hvis du bruker diffusorer burde én eller to stykker distribuert gjennom huset nok. 

 

Etabler en rutine 

Når kattungen din har funnet sin selvtillit vil den sprade rundt i huset. Pass på hvor du trår – de kan dukke opp fra ingen steder!

De vil være med på masser av lek, men vil fortsatt trenge en lur! Gi dem et fin stille plass der de kan krølle seg sammen uten å bli forstyrret. 

Det vil hjelpe kattungen å komme til rette hvis det blir etablert en rutine, spesielt når det kommer til mating, lek og kos. 

Hvis du har fulgt rådene for sosialisering av katten, men fortsatt har problemer med å integrere kattungen din inn i hjemmet ditt, snakk med en veterinær.