NY VALP
Valper er nysgjerrige, og kan finne på all verdens rampestreker hvis du ikke planlegger i forkant når du går til anskaffelse av en valp. Sørg for at du tenker gjennom hva du trenger til valpen, og sjekk at hjemmet ditt er valpevennlig.
INTRODUSER VALPEN
Få valpen til å føle seg hjemme. Opprett et område for valpen, med leker, mat- og vannskål, og vis den dette området så snart du kommer hjem.
INTRODUSER VALPEN
Vær rolig når du introduserer valpen: Introduser valpen litt etter litt til barn, og bare under oppsyn. Sørg for at det er kortvarig, og at barna forstår at det er viktig å være snill, rolig og stille, uten plutselige bevegelser.
INTRODUSER VALPEN
Introdusere valpen til katter: Når du introduser en ny hund til katten din, bør du sørge or å plassere et gitter eller nettingstengsel i døråpningen. Slik kan de lære hverandre å kjenne, men hvis katten vil komme seg unna, har den en rømningsvei.
INTRODUSER VALPEN
Møte andre hunder: Du bør introdusere den nye valpen din til en eldre hund på et nøytralt sted, for eksempel en park, med begge hundene i bånd. Hvis hundene møtes hjemme bør du bruke en barnegrind for å holde dem fra hverandre. Fjern leker eller godbiter for å unngå slåssing, og hold oppsyn med hundene når de er sammen til du er sikker på at de kommer godt overens.
INTRODUSER VALPEN
Gi retningslinjer til gjester: Det å møte gjester er en viktig del av valpens sosialisering. Be gjestene dine om å ignorere hopping, og bare gi valpen oppmerksomhet hvis den setter seg i "sitt" under hilsen. Gi alltid valpen ros for ønsket oppførsel. Godbiter er en utmerket hjelp, men ros er også et godt alternativ.
SIKKERHET
Sikring av området: Hold valpen i et sikkert område innendørs, og sørg for at dører og vinduer er lukket.
SIKKERHET
Vær oppmerksom på høyder: Ikke la valpen komme i nærheten av balkonger, åpne etasjer eller høye terrasser.
SIKKERHET
Gjem farer: Sørg for at farlige gjenstander, slik som rengjøringsmidler, maling, møllkuler og insektmidler oppbevares utenfor rekkevidde.
SIKKERHET
Beskytt hunden mot planter: Fjern giftige inneplanter, eller heng dem opp slik at valpen ikke kan nå dem.
SIKKERHET
Lukk lokket: Sørg for at lokket på toalettet er nede slik at valpen ikke får i seg farlige toalettrengjøringsmidler.
SIKKERHET
Ledninger: Koble fra, fjern eller dekk til ledninger som befinner seg i valpens sikre område.
SIKKERHET
Legg bort småting: Gjem små eller skarpe gjenstander, slik som knapper, nåler, hyssing, spiker eller dratappen på brusbokser da disse kan føre til kvelning eller sår i munnen.
SIKKERHET
Poser: Hold plastposer utilgjengelig for valpen
FASTSETT REGLER
Vis autoritet: Etabler din rolle som leder ved å sette klare grenser og vise hva du forventer av valpen. Konsekvens og positiv forsterkning er viktige elementer i treningen, da de hjelper valpen med å følge kommandoene du gir.
FASTSETT REGLER
Gjør det enkelt: For å forenkle treningen, og hjelpe valpen med å forstå reglene, bør du bruke enke kommandoer og introdusere dem gradvis.
FASTSETT REGLER
Vær bestemt men ikke sint: Vær snill men bestemt og straff aldri valpen.
FASTSETT REGLER
Vær konsekvent: Sørg for at hele familien følger de samme reglene, og husker å rose og belønne valpen når den gjør det den blir bedt om.
FASTSETT REGLER
Hold valpen under kontroll: La valpen være i et avgrenset eller inngjerdet område når du er ute, eller gå med valpen i bånd.
FASTSETT REGLER
Lær den innkalling: Innkalling er ekstremt viktig for både disiplin og sikkerhet, så lær valpen hvordan den skal reagere på navnet sitt, og komme når du roper på den.
FASTSETT REGLER
Ikke gi etter: Hold deg til det du har sagt når det gjelder kommandoer. Uttal dem bare én gang, og sørg for at du får responsen du er ute etter.
FASTSETT REGLER
Fokuser på det som er positivt: Gi alltid belønning fr god atferd, med masse ros og en godbit i ny og ne.
FASTSETT REGLER
Behold roen: Du må aldri slå hunden eller bruke truende kroppsspråk hvis hunden ikke adlyder.
FASTSETT REGLER
Pottetrening: Ta valpen til det samme stedet ut hver gang den skal gjøre fra seg. Gjenta nøkkelord som "tisse" eller "bæsje", og gi ros når den gjør det den skal. Ikke kjeft på hunden hvis den har gjort fra seg inne, men vis den hva den har gjort og si "nei" med lav stemme, eller enda bedre, ta den på fersken og si "nei!". Du kan beregne hvor ofte valpen trenger å gå ut ved å legge til 1 til valpens alder i måneder (for maksimalt åtte timer) f.eks. skal en valp på to måneder tas ut minst hver tredje time.