Australian shepherd

Australian Shepherd Dog
Disse hundene sammenlignes ofte med border collie-rasen. De er robuste og muskuløse, og er noe lengre enn de er høye, med høyde på 51–58 cm (hanner) og 46–53 cm (tisper). De veier vanligvis 19–29 kg, avhengig av kjønn og bygning. Pelsen kommer i svart, blå merle, rød merle og rød, med eller uten brune flekker. Se rasestandarden for flere detaljer.
 • Hunder som egner seg for personer med litt erfaring
 • Noe trening påkrevd
 • Jeg liker energiske turer
 • Mye mosjon
 • Mellomstor hund
 • Noe sikling
 • Krever stell av pelsen annenhver dag
 • Ikke-allergivennlig rase
 • Svært høylydt
 • Vakthund. Bjeffer og varsler
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre kjæledyr
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre barn

Opprinnelse

Overraskende nok er australian shepherd faktisk amerikansk! Gjetere fra Basker-regionen i Pyreneene tok med seg små "blå" hunder til USA på slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet for å jobbe med sauer. Den australske delen av navnet kommer fra sauene de jobbet med, som var importert fra Australia. En annen teori er at hundene først innvandret til Australia og deretter til USA. Da de først ankom det sørvestlige USA på slutten av 1800-tallet, fikk hundene så lov til å pare seg med andre gjeterhunder, for å forbedre arbeidsevnen. En oppdrettsklubb ble etablert i USA i 1957.

Personlighet

Denne hunden har sterke gjeterinstinkter og elsker å være en del av familielivet. Den stortrives sammen med sine eiere. De kan være reserverte overfor nye mennesker, så tidlig sosialisering er viktig. Løpende trening og en kombinasjon av fysisk og psykisk stimulering er også viktig for å tilfredsstille denne rasens betydelige intelligens og energi.

Helse

Australian shepherd er generelt en veldig sunn rase. Som mange andre raser kan den imidlertid lide av ulike arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

Denne hunden trenger minst to timer tur om dagen. Mange australian shepherd-hunder presterer svært godt i hundesport (agility, fotarbeid til musikk, lydighet og flyball), der de kan bruke sin fysiske og mentale energi til fulle.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Pelsen har middels lengde med en værbestandig underpels. Det er tegn til fjærdrakt (lengre hår) på baksiden av bena og en moderat manke, som er tykkere på hannhundene. En gjennombørsting to eller tre ganger i uken skal være tilstrekkelig, med hyppigere børsting ved røyting.

Beste hunderaser for barn

Selv om mange hunder tradisjonelt blir ansett som flinke med barn, må alle hunder og barn lære hvordan de kan samhandle best mulig – og å respektere hverandre og være trygge sammen. Likevel bør hunder og småbarn aldri være alene sammen, og voksne bør følge med på all interaksjon mellom dem.

hund

Er dette den rette rasen for deg?

Alle hunder har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke hunderaser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og hunden liker de samme tingene vil det være større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det er utrolig tilfredsstillende å adoptere en hund fra et dyremottak eller et omplasseringssenter. Det betyr ofte å tilby hunden et nytt liv. Det er mange hunder som venter på et kjærlig og fast hjem. Anerkjente sentre vil være svært nøye med å tilpasse riktig hund til rett person. Staben lærer så mye de kan om hundene de får inn, og vil bruke tid på å bli kjent med deg, familien din og livsstilen du/dere har før de matcher deg med noen av hundene de har. De vil også gi deg råd og besvare eventuelle spørsmål du måtte ha før og etter adopsjonen. Klikk her for mer informasjon.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasevalp, er det best å finne en kjent oppdretter. Ta kontakt med Kennelklubben eller en raseklubbsekretær som kan ha en liste over tilgjengelige kull, eller som kan sette deg i kontakt med oppdrettere i området der du bor. Forsøk å velge en oppdretter som er del av Kennelklubbens garanterte oppdrettsplan. Besøk hundeutstillinger for å møte oppdrettere personlig og spørre om tilgjengelige valper for rasen du har valgt.

Ønske hunden velkommen hjem

Dette er en utrolig spennende tid, uansett om du kommer hjem med en liten valp eller om du gir en voksen hund et nytt hjem. Mens du venter på den store dagen, kan du trenge noe å konsentrere deg om. Heldigvis er det en del ting du må ordne før du ønsker nykomlingen velkommen hjem.