Hundediabetes

Diabetes er en kompleks sykdom som oftest utvikler seg hos eldre hunder. Akkurat som hos mennesker kan diabetes hos hunder føre til en rekke ubehagelige symptomer. Med nøye håndtering trenger derimot ikke denne lidelsen å virke inn på livskvaliteten.
Hundediabetes
Hundediabetes
Hundediabetes

Hva er hundediabetes?

Hundediabetes er forårsaket av enten en mangel på insulin i hundens kropp, eller, i enkelte tilfeller, en upassende biologisk respons på insulinet. Når hunden din spiser brytes fôret ned. En av bestanddelene i fôret er glukose, som transporteres til cellene ved hjelp av insulin.

Hvis hunden din selv ikke kan produsere nok insulin, eller insulinet den har ikke brukes slik det skal i kroppen, vil hunden ikke kunne bruke glukosen slik den skal heller. Dette betyr at hundens blodsukkernivåer vil stige, noe som kan føre til uønskede bivirkninger.

Hva er det som forårsaker hundediabetes?

Akkurat som hos mennesker er det ikke helt klart hvorfor enkelte hunder utvikler diabetes. Enkelte hunder kan være mer genetisk utsatt for å utvikle tilstanden. Det er derimot kjent at overvekt kan øke risikoen for at hunden din utvikler diabetes. Dette kan være fordi overvekt fører til at cellene i hundens kropp blir mer motstandsdyktige mot insulin.

Hvis hunden din utvikler diabetes, er det mest sannsynlig at dette skjer når den nærmer seg senior-alderen. Tisper og kastrerte hannhunder kan også være mer utsatt.

Hva er symptomene på hundediabetes?

Det er mange symptomer på hundediabetes. Hvis du merker noden av følgende bør du spørre veterinæren om råd, da de kan indikere tilstanden:

 • Overdrevet tørste
 • Økt urinering
 • Uforklarlig vekttap
 • Endringer i matlysten
 • Ånde med “søt” lukt
 • Tretthet eller manglende energi
 • Urinveisinfeksjoner
 • Redusert syn

Hvis veterinæren mistenker at hunden din kan ha diabetes, vil han eller hun mest sannsynlig utføre en blodprøve som en hjelp i diagnostiseringen. Hvis hunden din har diabetes, vil veterinære kunne gi deg råd om hva du bør gjøre.

dog at vet

Finnes det en kur mot hundediabetes?

Uheldigvis finnes det ingen kur for diabetes hos hunder. Hunddiabetes er derimot en lidelse som eieren er i stand til å håndtere. Med korrekt håndtering kan hunden din fortsatt leve et fullverdig og lykkelig liv.

Hvordan kan jeg håndtere hundediabetes?

For å håndtere diabetes hos hunden din, bør du forsøke å holde hundens blodsukkernivåer på et “normalt” nivå. Veterinæren vil kunne hjelpe deg med dette, og foreskrive en behandlingplan for hunden din. Vanligvis vil behandlingen omfatte:

Hvordan kan jeg bidra til å forhindre at hunden min utvikler diabetes?

Det er umulig å garantere at hunden din ikke vil utvikle diabetes. Hvis du derimot sørger for at hunden din har en sunn livsstil vil risikoen reduseres. Tips for en sunn livsstil omfatter:

 • Gi hunden fullverdig og balansert fôr
 • Hjelp den med å bevare en ideell form, dvs. unngå overvekt
 • Gi den nok mosjon i henhold til alder og fôrinntak

Andre tilstander du må være oppmerksom på

Hvis hunden har diabetes, vil den være mer utsatt for andre lidelser, så det er viktig å holde et øye med alt som kan virke unormalt. Hunder med diabetes er mer utsatte for:

 • Grå stær – tilstanden kan utvikle seg som en respons på for høye sukkernivåer som påvirker øynene. Grå stær kan fjernes med kirurgi, selv om mange hunder takler redusert syn uten problemer, i og med at luktesansen og hørselen er så mye bedre enn vår.
 • Urinveisinfeksjoner – for mye sukker i urinen kan øke faren for at hunden din utvikler slike tilstander. Vær oppmerksom på økt urinering eller ubehag ved vannlating, og be veterinæren om råd.