Omsorg for sporhunder

Sporhunder, som navnet tilsier, elsker å følge spor også over lange avstander. De elsker å søke etter ting som del av lekestunden, og med en imponerende utholdenhet er de en perfekt venn på lange turer.
Omsorg for sporhunder
Omsorg for sporhunder
Omsorg for sporhunder

Eksempler på noen typiske sporhundraser i denne gruppen omfatter:

  • Blodhund
  • Beagle
  • Basset Griffon Vendeen
  • Basset Fauve de Bretagne
  • Hamiltonstovare

Hunden er en sporhund hvis den:

Er svært villig til å gå ut og legge snuten mot bakken for å følge luktspor. Sporhundraser ler også å søke ettergjenstander som er gjemt rundt omkring i hjemmet og hagen med spor som fører dit, noe som betyr mye moro og leker for dere begge. De elsker å bære på kosedyr, men reagerer kanskje ikke særlig fort på trening eller er kanskje ikke interessert i det hele tatt! De har vanligvis hengende ører og glatt eller stri pels.

Mosjon og lek

Sporhundraser elsker friluftslivet og har vanligvis en utrolig utholdenhet da de ble avlet frem for å følge spor over lange avstander. I motsetning til mynder, som er raske sprintere over korte avstander, kan sporhunder best sammenlignes med maratonløpere. De elsker å trave eller løpe jevnt i timer av gangen, så flotte lange turer er avgjørende for denne hundetypen.

dog in grass

Selvstendig lek

beagle

Sporhundraser er selvstendige fra naturens side og har det vanligvis bra på egenhånd. Flotte leker omfatter “søk leken”, hvor du kan gjemme noen trygge godbit-fylte leker rundt omkring i hagen i slutten av et spor som den kan finne. Hunden vil elske bruke sine naturlige instinkter med slike leker, og i tillegg er det er moro å se på ! Fine Beagle-leker, blodhund-leker, og andre sporhundvennlige leker omfatter å opprette et luktspor som de kan lukte seg langs, lar dem bruke instinktene sine samtidig som den leker. Du kan enkelt sette opp et luktspor for sporhunden din ved å dra en gjenstand med kraftig lukt langs bakken, f.eks et stykke kjøtt på en snor, til det er ute av syne, eller bruke en kommersiell “vilt”-spray til trening av jakthunder, og deretter oppmuntre hunden til å følge sporet. For å utfordre din intelligente sporhund kan du også gjøre leken mer vanskelig. Utarbeid spor med økende vanskelighetsgrad, og gjør dem lengre og med flere vinger og mindre lukt, eller bytt ut den luktfylte gjenstanden med en midlertidig spor laget med hundens tørrfôr. Etterhvert som hunden lærer, kan du slippe færre kroketter for å gjøre sporingen vanskeligere, og gjøre hundens suksess enda mer tilfredsstillende! Hunden vil elske at du gjemmer godbiter i små cornflakes-bokser og papirposer som den kan rive i stykker. Det er billigere enn kommersielle godbit-leker, og hunden vil være fornøyd med å klare å få maten ut av disse morsomme g utfordrende alternativene.

Leke med sporhunden

Gjemsel” er en av mange flotte leker for sporhundraser som du også kan delta i! Det hjelper også til å utvikle innkallingstreningen, spesielt i og med at innkallingsresponsen raskt kan forverre seg på turer som er fulle av interessante lukter som du ikke hadde tatt med i beregningen!

Hvis du leker med hunden din på mindre stimulerende steder og belønner deg for å finne deg under gjemsel-leker, kan det bidra til at den holder oppmerksomhet mer fokusert på deg. Jo bedre hundens innkallingstrening er, jo enklere er det å la den løpe løs for å følge spor uten fare for at den blir borte og ignorerer at du roper på den. Hunden er ikke ulydig med vilje, men noen ganger tar de naturlige instinktene og fristelsen til å følge dem overhånd, og blir for mye å takle!

Det finnes andre leker som sporhunden din kan utføre for å bruke de utrolige sporingsferdighetene den har. Sporing – eller sporhundsporing - er en sport i særklasse i enkelte land, inkludert USA. I Storbritannia er sporing en av aktivitetene som blir testet for brukshunder - en hundesport som er hundeeierens svar på politihundarbeid. Under testene bedømmes hundene etter agilitet, lydighet, sporingsferdigheter og sporingsevner. Hvis du er interessert vil raseklubber kunne gi deg informasjon om det nærmeste treningskurset.

Sporhundraser ilker også “apport”-leker som er en god måte å styrke innkallingskommandoen på. Kast en leke ut i det lange gresset, og når hunden din finner den, kaller du den inn og gir den masse ros og en godbit når den kommer.

Hvis du vil forsøke å løpe med hunden din, i og med at den har behov for lange perioder med mosjon, kan sporhunder bli gode joggekompiser. De løper ved siden av deg på bånd i kilometer av gangen. Sørg likevel alltid for at de får muligheten til å hvile og drikke ved behov. Det er ikke så enkelt for den å fortelle deg hva den trenger!

Emosjonelle bånd

I likhet med de fleste myndehunder som opprinnelig ble avlet frem for å jakte i flokk, vil sporhunden vanligvis være sosial med andre vennlige hunder og særlig nyte selskap med andre hunder. Hvis du har to eller flere sporhunder i hjemmet ditt, er det sannsynlig at de vi leke med hverandre og være mindre avhengig av at du gir dem noe å gjøre. Ulempen er at det vil være mer støy når de leker sammen, da sporhundraser liker å bjeffe, og en hund som bjeffer eller uler ofte setter andre igang! Trening vil også være mer tidkrevende, så det er viktig å trene hver av hundevennene dine individuelt for å etablere sterke bånd med hver enkelt.

Båndene mellom deg og sporhunden din kan styrkes på mange måter: lek, trening og mosjon er alle umerket for hundens emosjonelle og fysiske helse, men de vil også elske ganske enkelt å tilbringe tid sammen. Hvis hunden har fått tilstrekkelig mosjon mentalt og fysisk vil en sporhund nyte å ligge og lure ved føttene dine om kvelden mens du leser eller ser på TV.

Hunden vil også ha glede av å bli klappet og børstet over det hele. Daglig børsting vil også sørge for at planterester og løse biter som har hengt seg fast under søk i undergrunnen fjernes og pels og hudrelaterte problemer påvises og behandles tidlig. I tillegg vil klapping og forsiktig børsting være avslappende og styrke båndene mellom dere.

Trening

Selv om de er sosiale og opprinnelige flokkhunder, er sporhunder ganske selvstendige og blir vanligvis ganske knyttet til eierne hjemme. Hvis den må være alene i lengre perioder, kan det hende sporhunden din begynner å kjede seg. Den kan da bli destruktiv eller begynne å ule for å påkalle seg oppmerksomhet. Hvis den trenes til å godta korte perioder på egenhånd fra den er liten, vil en hver sporhund være i stand til å tåle et par timer alene i et trygt og rolig rom. Mosjoner den før du går ut slik at den har gjort i fra seg og er klar til å slappe av. Gjem også en trygg godbit-fylt tyggeleke som den kan lete etter mens du er borte.

Denne hunden er pratsom fra naturens side, og det lønner seg å lære sporhunden din å ule og bjeffe på oppfordring, ikke når du ikke trenger det! Dette vil bety at den kan snakke fra seg på et tidspunkt som passer dere begge, borte fra naboene, og det vil i tillegg være enklere å roe den ned når det er nødvendig.

training

Ernæring for sporhunder

De fleste sporhunder elsker maten sin, og vil ofte spise svært fort hvis de har muligheten til det! De kan også søke ut og stjele mat og matrester (som de vil kunne snuse seg frem til med den ømfintlige nesen) så ha tunge og låsbare lokk på søppelbøtten i kjøkkenet og utendørs.

Da sporhunden elsker at du mater den, kan du bruke dette for å fordele den anbefalte mengden og ha det litt gøy i stedet for å bare gi den to måltider per dag. Du kan gjøre måltidene lengre og mer interessante ved å utvikle ulike måter å gi den den daglige rasjonen på. Strø opp til 50 % av den utmålte daglige tørrfôrmengden rundt i hagen på tørre dager, eller gjem det på ulike steder innendørs. Ute og utenfor hundens synsfelt kan du legge ut luktspor til gjemt fôr for å oppmuntre sporhunden din til å jobbe for og søke seg frem til maten!

Legg til side opp til 5 % som du bruker som belønning under trening, særlig hvis du trener innkalling som er spesielt viktig for en sporhund. Den gjenværende mengden skal gis i to måltider hver dag (morgen og kveld) slik at hunden din alltid ser på deg som fôransvarlig.

Hvis du følger retningslinjene bak på fôrpakken, får sporhunden din all den næringen den trenger, uansett hvordan du deler opp mengden. Du trenger derfor ikke å bekymre deg etter alle søk-lekene hvis mengden den får i skålen virker veldig liten! Med all moroa en sporhund kan ha ved måltidene, ved lek og mer, har denne spesielle rasen mye å dele, og særlig med deg!