Katter med løpetid: En veiledning

Kattens atferd endrer seg ofte avhengig av mange ulike faktorer, slik som habitat, kosthold og til og med været. Hormonene er likevel en av hovedårsakene til endringer i humøret, og en katt med løpetid vil endre atferd nesten fullstendig. Hvis katten din ikke er sterilisert, vil denne artikkelen beskrive de endringene katten vil oppleve i løpet av løpetiden, og vil hjelpe deg med å fastslå når katten er klar for parring. Se listen nedenfor for informasjon om atferd som katten kan ha når den har løpetid.

Fakta om kattens løpetid

I og med at alle katter er forskjellige, vil de også reagere forskjellig. La oss derfor se på faktaene først. Løpetiden i seg selv tilsvarer den perioden i hunnkattens reproduksjonssyklus hvor hun er befruktningsdyktig. I denne perioden vil hunnkatten aktivt se etter en partner fordi hun er biologisk klar for befruktning.

Kattens løpetid varer i sju til ti dager per syklus, og hver syklus kommer tilbake med mellomrom på to til tre uker. Katten kan ha løpetid når som helst på året, men roer seg ofte eller stanser i løpet av de korteste dagene i året grunnet mangel på lys. Løpetidssyklusene starter når katten er seksuelt moden, i enkelte tilfeller så tidlig som i fire måneders alder (spesielt hos enkelte raser med tidlig utvikling slik som Siamesere og Burmesere), selv om gjennomsnittlig alder for første løpetid er i perioden mellom seks og ti måneder.

Endringer i kattens atferd under løpetiden

Her følger en rask oversikt over atferdsendringer som du vil legge merke til hvis katten din har løpetid. Merk deg at den første løpetiden hos en hunnkatt som regel er svært vanskelig å legge merke til, og du vil kanskje bare legge merke til at hun er drektig hvis du ikke er forsiktig.

  • • Kjærlig atferd - katten gnir seg mot møbler og annet interiør, og mot deg.
  • • Aggressiv atferd kan også være et tegn! Katten kan rulle seg på gulvet og huke tak i deg eller bit hvis du kommer for nær.
  • • Katten vil også lage mer lyd, og vil bruke mange ulike lyder for å tiltrekke seg en partner. Mjauingen kan av og til være ganske skremmende, som om hun opplever store smerter.
  • • Hvis katten din er en innekatt, kan det hende hun forsøker å komme seg ut. Det kan hende hun går rastløst frem og tilbake foran vinduene. Sørg for at du er rask når du skal ut eller kommer hjem slik at hun ikke fyker ut av døren.
  • • Kattens kroppsholdning vil også endre seg. Hun vil sannsynligvis holde halen til den ene siden og heve baken, noen ganger samtidig med at hun tråkker opp og ned med bakbeina.
  • • Det kan også hende hun slikker seg rundt kjønnsorganene oftere enn vanlig etter hvert som de svulmer opp.

Hva du kan gjøre

Som kattens eier er det opp til deg å lære å forstå kattens humør under løpetiden. Ta kontakt med en veterinær hvis kattens atferd blir vanskelig, men husk at det viktigste er å gi katten kjærlig oppmerksomhet i denne perioden.

Husk at hvis katten ikke steriliseres, er det svært store sjanser for at hun blir drektig. Hunnkatter bør alltid steriliseres med mindre eieren ønsker å drive oppdrett. En usterilisert hunnkatt kan ha opp til tre kull i året og opp til 3500 kattunger i løpet av sin levetid.

Forebygge forkjølelse og influensa hos katten

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN