Slik hjelper du kattungen med å vokse seg sunn og sterk

Det kan være en lykkelig opplevelse å ta til deg en kattunge. Du må sørge for at du gjør det du kan for å støtte kattungens helse på lang sikt, og her finner du nyttige tips om hvordan du tar deg av en kattunge, til nytte for dere begge!

Kattungen kommer hjem

Forbered deg til kattungen kommer hjem, og sørg for å fjerne alle mulige farer i huset.

  • • Sørg for at alle giftige midler (f.eks. vaskemidler, rengjøringsmidler og desinfeksjonsmidler, pesticider, legemidler osv.) er oppbevart på et trygt sted.
  • • Vær oppmerksom på at enkelte vanlige planter kan være giftige (.f.eks. er amaryllis, asalea, syklamen, iris, oleander, narsisser og liljer svært giftige for katter)
  • • Sørg for å holde strømledninger så korte som mulig for å unngå at kattungen leker med dem eller tygger i dem.
  • • Sjekk tørketrommelen eller vaskemaskinen før du starter den. Katter liker å sove på varme og myke steder.

Venn deg til kattungens atferd og handlinger når den er i form. Dette vil gjøre det enklere å legge merke til endringer som kan være tegn på sykdom eller skade.

En grunnleggende helsesjekk bør omfatte:

  • Øynene skal være klare og blanke, uten utsondring eller puss
  • Ørene skal være lyserosa, rene og uten puss eller lukt
  • Munnen skal ha rosa, sunt tannkjøtt, uten rødhet eller hevelser

Korrekt kosthold

Kattunger er fullstendig avvennet og klare til å finne nye hjem etter tolv ukers alder. De vokser raskt de første fem til seks månedene, og immunsystemet deres vil ikke være fullstendig utviklet.

På grunn av utfordringer i vokseperioden, har kattunger andre næringsmessige behov enn voksne katter. De trenger mer energi, mer protein for vekst og høyere konsentrasjon av vitaminer og mineraler (slik som kalsium og fosfor for beinbygningen), i tillegg til spesielle omega 3-fettsyrer (slik som DHA) for utviklingen av hjernen og synet. Derfor er det svært viktig å gi kattungen din riktig type fôr. Du bør bare vurdere å kjøpe dyrefôr som er spesielt utviklet for kattunger, da disse dekker kattungens næringsbehov.

Vær oppmerksom på at valpefôr ikke egner seg til kattunger. Det er flere årsaker til dette, for eksempel utilstrekkelig protein- og taurininnhold som kan føre til svekket syn hvis kattungen ikke får nok gjennom fôret.

Både PRO PLAN Junior (tørrfôr) og Nutrisavour Junior (våtfôr) oppfyller kattungens spesielle næringsbehov, og støtter sunn vekst og utvikling. I tillegg inneholder PRO PLAN Junior (tørrfôr) OPTISTART® med råmelk, som har en dokumentert styrkende effekt på kattungens naturlige forsvar.

Knytte bånd med kattungen din

Litt leketid med kattungen din er ikke bare gøy, det er også en utmerket måte å knytte bånd dere i mellom. I tillegg vil kattungen få fysisk aktivitet når den løper etter en bordtennisball, en lekemus eller et pipende leketøy, og fysisk aktivitet er et nøkkelelement for at kattungen skal holde seg sunn og frisk.

Børsting bør være en viktig del av kattungens liv. Hvis kattungen lærer mens den er veldig liten, vil den bli vant til det, og det vil bli enklere etter hvert som den blir eldre. Regelmessig børsting (to ganger i uken) anbefales, spesielt for langhårede katter, for å kontrollere røyting, fjerne død pels og forebygge floking. Børsting kan i tillegg være en fornøyelig opplevelse for dere begge, og vil styrke båndene dere imellom.

Konklusjon

Med kjærlig omtanke og pleie, egnet omsorg fra veterinæren og riktig næring, kan du gi kattungen din alt den trenger for å bli en sunn og lykkelig voksen katt.

Tannfelling hos kattunger

FINN DE RETTE PRODUKTENE FOR KATTEN DIN