Vanlige spørsmål om kastrering av katter og kattunger

Dere har fått et nytt pelskledd medlem i familien – fantastisk! Mens kattungen din fortsatt er liten og søt, kan det være vanskelig å forestille seg at den får sine egne unger.
Vanlige spørsmål om kastrering av katter og kattunger
Vanlige spørsmål om kastrering av katter og kattunger
Vanlige spørsmål om kastrering av katter og kattunger

Men når kattungen blir kjønnsmoden mellom fire og seks måneder gammel, kan den potensielt få kattunger mens den fortsatt er kattunge selv! Derfor bør du som katteeier tidlig begynne å tenke på kastrering. Ved å kastrere katten vil du kunne unngå uplanlagt drektighet, og det kan også hjelpe mot enkelte sykdommer.

Avgjørelsen du tar om å kastrere katten er en av de viktigste avgjørelsene du tar som kjæledyreier. Purina PetCare-teamet er her for å svare på alle spørsmålene du måtte ha.

Sterilisering av katten

Ved å kastrere katten vil du kunne unngå uplanlagt drektighet, og det kan også hjelpe mot enkelte sykdommer.

Kastrering eller sterilisering av katten trenger ikke å være en skremmende opplevelse. PetCare-teamet vårt er her for å kunne fortelle deg alt du trenger å vite om kastrering, slik at du kan ta den avgjørelsen som er riktig for deg og katten.

"Kastrering er et vanlig rutineinngrep som går ut på å fjerne kattens kjønnsorganer. Det kalles vanligvis ‘sterilisering’ hos hunnkatter og ‘kastrering’ hos hannkatter. Kastrering for hunnkatter betyr å fjerne eggstokkene og livmoren. Noen ganger fjernes imidlertid kun eggstokkene. Dette utføres som regel ved å gjøre et lite snitt på kattens venstre side, men kan også gjøres langs midten av buken. For hannkatter består prosedyren av å fjerne testiklene. Inngrepet er mye enklere hos hannkatter, og man trenger heller ikke å sy."
purple cat

Kastrering for hunnkatter betyr å fjerne eggstokkene og livmoren. Noen ganger fjernes imidlertid kun eggstokkene. Dette utføres som regel ved å gjøre et lite snitt på kattens venstre side, men kan også gjøres langs midten av buken.

blue cat

For hannkatter består prosedyren av å fjerne testiklene. Inngrepet er mye enklere hos hannkatter, og man trenger heller ikke å sy.

brown cat

Kastrering eller sterilisering er veldig enkelt, og katten vil få bedøvelse slik at den ikke kjenner noen smerte under inngrepet.

Etter inngrepet vil veterinæren gi katten en smertestillende sprøyte for å lindre ubehag. Du vil også få betennelsesdempende medisiner og smertestillende som du kan gi katten når dere er hjemme igjen.

Siden inngrepet er mye mindre hos hannkatter, trenger de som regel bare én dags medisinering. Hunnkatter vil trenge medisiner i cirka tre dager for at de skal bli friske igjen så raskt og smertefritt som mulig.

Katten har flere fordeler av å bli kastrert. Den vil for eksempel ha mindre sjanse for å pådra seg enkelte sykdommer, i tillegg til å unngå uønsket drektighet. Andre fordeler ved å kastrere eller sterilisere katten inkluderer:

green icon
 • Demping av uønsket atferd som følge av kjønnsmodning, som for eksempel urinering for å markere territoriet.
 • Kastrerte katter har mindre sjanse for å gå på vandring, noe som beskytter dem mot trafikkulykker og slåsskamper med andre katter. Katten vil kanskje oppføre seg mer kjærlig. Hunnkatter blir ofte roligere.
 • Redusert risiko for å pådra seg enkelte sykdommer, som katteleukemi og AIDS.
 • Mindre sjanse for at hunnkatter utvikler en livmorinfeksjon.
 • Hvis hunnkatter steriliseres i tidlig alder, har de mindre sjanse for å utvikle jurkreft.
calendar
 • Hvis du vil kastrere katten din, må du bestille en time hos veterinæren. Du kan bli bedt om å ta katten med til veterinærklinikken for en forhåndsundersøkelse før selve inngrepet.
 • Veterinæren vil be deg om å ikke fôre katten kvelden før inngrepet – den bør få vann som normalt, men den bør ikke drikke noe om morgenen før operasjonen.
 • Som regel vil du kjøre katten til veterinæren om morgenen, og kunne hente den igjen senere på dagen.

Katten kommer til å være døsig etter operasjonen, men vil ganske snart finne tilbake til sitt gamle jeg igjen. Restitusjonsprosessen varierer etter kjønn, siden inngrepene er forskjellige. Det er flere ting du kan gjøre for å bidra til at din hårete jente eller gutt blir frisk igjen etter kastreringen.

blue cross

Urinveisproblemer

Etter å ha blitt kastrert kan katten din ha større sjanse for å utvikle urinveisproblemer. Hvis du legger merke til forandringer i kattens toalettvaner, som at den urinerer oftere, sitter på huk uten å tisse, eller at det er blod i urinen, bør du snakke med veterinæren.

purple food

Vektøkning

Av og til kan kastrering føre til vektøkning. Selv om inngrepet ikke er direkte skyld i at katten legger på seg, kan det føre til at den slutter å gå på leting etter en make. Dette betyr at den ikke beveger seg så mye, og katten kan derfor legge på seg noen kilo.

Hvis du ser at katten legger på seg, kan du forsøke å holde den aktiv ved å leke eller gå tur med katten i bånd. Bruk tipsene i guiden vår som inspirasjon til å lage et lekeopplegg.

 • Hunnkatten din vil få løpetid cirka hver tredje uke når hun har nådd kjønnsmoden alder. Under løpetiden kan hun lage høye lyder og oppføre seg rastløst, noe som kan skape problemer hjemme hos dere.
 • Når hunnkatten din har løpetid, må du være på vakt for å beskytte henne mot eventuelle amorøse hannkatter i området for å unngå at hun blir drektig.
 • Katten din kan få opptil tre kull i året, med opptil seks kattunger i hvert kull. Dette kan bli veldig dyrt.
 • Katten din kan ha større sjanse for å gå på vandring, noe som øker risikoen for at den blir involvert i trafikkulykker.
 • Siden ukastrerte hannkatter har en tendens til å være mer aggressive, har de større sjanse for å slåss med andre katter. Dette gjør dem utsatt for skader og kan også spre sykdommer.
 • Ukastrerte hunnkatter har større sjanse for å utvikle jursvulster (jurkreft) ved 6-7 års alder. Sjekk hunnkatten regelmessig for svulster i jurområdet, og snakk med veterinæren hvis du oppdager noe som er grunn til bekymring.
cat
 • Som regel viser ikke katter noen klare fysiske symptomer på drektighet før de kommer til andre eller tredje uke. Hvis du tror at katten din kanskje er drektig, ta kontakt med veterinæren for å få det bekreftet så snart som mulig. Les tipsene våre om hvordan du oppdager drektighet, slik at du vet hvilke symptomer du skal se etter.
 • Det kan være mulig å kastrere katten selv om den er drektig, noe som vil avbryte drektigheten og hindre at hun blir drektig igjen i fremtiden. Veterinæren vil kunne gi deg mer informasjon om sterilisering av drektige katter, noe som kan hjelpe deg med å ta en avgjørelse. Kastrering og abort av kattunger avhenger av din personlige situasjon. Før du tar en bestemmelse må du tenke over hva som er best for deg og katten.