Forskjellige katteraser

Mange av kattene du ser rundt omkring er blandingskatter, noe som kort og godt betyr at de ikke er renraset. Blandingskatten er vennlig, familiekjær og nysgjerrig, og sannsynligvis den vanligste av katterasene.
Forskjellige katteraser
Forskjellige katteraser
Forskjellige katteraser

Katteraser

Britisk korthår stammer fra vanlige tamkatter og finnes i mange ulike farger og mønstre, fra svart og hvit til sølvfarget. Denne rasen ble avlet frem på 1800-tallet for å sikre at kattens utpregede kvaliteter ble bevart, og tilslutt ble britisk korthår anerkjent som en egen rase.

Den ble krysset med perser og orientaler da rasen var iferd med å dø ut på 1950-tallet. Britisk korthår er en tettvokst og solid katt med sterk og muskuløs kropp og korte bein. Den har et rundt ansikt, store, vakre øyne og tykk, kort pels.

I likhet med perseren kan disse kattene være selvstendige og lette å ha med å gjøre. De liker å tilbringe mye tid utendørs, men sier ikke nei takk til litt kos fra eieren sin.

Andre britiske katteraser er manx og selkirk rex.

british cat breeds

Burmeser

Dette er en katt som liker å demonstrere sitt nærvær. Den er vokal (men ikke så høylytt som siameseren) og blir ofte sett på som hundelignende fordi den er aktiv, lojal overfor eieren og liker å leke «kast og hent». Den liker å følge deg i alt du gjør, og er av den typen som setter seg på avisen når du prøver å lese. Burmeseren er middels stor med en kraftig og muskuløs kropp, rundt hode og store øyne som ligner litt på siameserens. Pelsen er kort, myk og skinnende og kan ha flere ulike farger.

Foreign

Kattene i denne gruppen har lite til felles med hverandre, bortsett fra en utadvent og energisk personlighet. Dette er en svært ulik gruppe med katter, fra den uvanlige og leopardaktige bengalkatten, som ble avlet frem ved å krysse en asiatisk leopardkatt med en tamkatt, til den skøyeraktige devon rex. Gruppen inkluderer også den langhårede tiffany-rasen, cornish-rasen med sin krøllete pels, og devon rex. Størrelsesforskjellen er merkbar – fra den store bengalkatten til den mye mindre Singapura. De kommer fra alle verdenshjørner, som England, Russland, Det fjerne østen og Afrika, og noen (blant annet ocicat) har blitt avlet frem ved å krysse eller tilpasse eksisterende raser. Foreign-rasene er som regel folkekjære katter. Disse kattene er aktive og kravstore, og er typen som vil mase på deg helt til de får mat, lek eller kos – og de lar seg ikke ignorere!

Orientaler

Det finnes to typer orientalerkatt: korthåret og langhåret. Den korthårede typen kan beskrives som en farget siameser uten den mørkere fargen på beina, halen, hodet og ørene. Den langhårede varianten kalles Angora. Orientalerne har ofte de samme fysiske trekkene og atferden til en siameser, men det er bare den hvite typen som har de slående blå øynene. Andre fargede katter i denne rasen har gule eller grønne øyne.

Perser

Perseren er den virkelige glamourpusen i katteverdenen. Den er en av de eldste katterasene, og deres stolthet er den lange, tykke og silkemyke pelsen som kan bli hele 15 cm lang.

Perserens kropp er kraftig med korte bein, liten nakke og bred brystkasse. Halen er praktfull og tykk, og den har en manke av hår rundt halsen. Den tykke underpelsen og den lage overpelsen gjør at perseren trenger mye stell – minst 20 minutter hver dag. Du må også passe på øynene, som kan ha tendens til å renne. Med så mange ulike farger og mønstre kan de fleste finne en persisk katterase de liker.

Perseren har en rolig og avslappet personlighet. De er fantastiske huskatter og elsker å sove, noe som passer bra hvis du jobber fulltid. For at de skal unngå å bli ensomme i løpet av dagen, trenger de en annen perser de kan leke og kose seg sammen med.

Semilanghårede katter

Denne gruppen består av seks katteraser med forskjellig utseende og personlighet, men som alle har lang pels (men ikke så lang som perseren).

Hellig birma

Birmaen har tykk og silkemyk pels, en praktfull hale og klare, blå øyne. Pelsen kan ha en rekke farger og må stelles hver dag. Katten har mørkere hode, bein og hale, men de hvite potene får det til å se ut som om den har på seg hansker. Den lange, kraftige kroppen til birmaen er ikke like tettbygd som perserens, og noen hevder at rasen har blitt blandet med siameseren. Personligheten til birmaen er leken, vennlig og avslappet. Denne katten er veldig kjærlig og vil ofte kreve oppmerksomhet når den vil leke og kose med deg.

Maine coon

Dette er en stor, tøff og vakker katterase som har måttet takle de kalde vintrene i Maine på østkysten av USA, og har derfor lang, tykk pels som beskytter mot vær og vind. Den har manke rundt halsen og hår i ørene for å beskytte mot kulde. Den store halen minner om en vaskebjørn (som kalles 'racoon’ på engelsk, derav 'coon'-delen i navnet). Denne elegante, velbygde og kraftige katterasen trenger mye aktivitet og elsker å være utendørs. De er fremragende jegere og lar seg ikke skremme av kaldt og vått vær – det britiske klimaet er ingenting i forhold til hva forferdrene deres ble avlet til å kunne takle. Maine coon vil nok ikke trives som fullstendig innekatt, men de liker å tilbringe tid sammen med eieren, og er kjærlige og lekne dyr som ofte er lette å trene opp.

Norsk skogkatt

I likhet med Maine coon er den norske skogkatten også en ekte overlever, skapt for å klare seg i Nord-Skandinavias tøffe klima. Skogkatten er kraftig bygget med sterke (og lange) bakbein, og er en vakker katterase som er veldig populær. Den er som skapt til å klatre, og som navnet tilsier, liker den å klatre i trær. Å ha et innendørs klatrestativ er et 'must’ (for å holde dem fra å klatre i gardiner og garderobeskap). Selv om den elsker å være utendørs, er den norske skogkatten glad i mennesker og trives også inne.

Ragdoll

Denne vakre og fredelige kjempen ble opprinnelig avlet frem ved å krysse en hvit perserhunne med en birmahanne, og er en stor og tung, men ekstremt rolig katt. Den har fyldige kinn, store, ovale øyne og kort nakke. Til tross for den store størrelsen har katten et vakkert utseende. Navnet har den fått fordi den har for vane å være så avslappet at den minner om en filledukke når den løftes opp. Ragdoll er rolig, ekstremt kjærlig og fungerer utmerket som huskatt. Den er ofte mindre interessert i å jakte enn de mer hardføre utendørskattene.

Somali

Dette er den langhårede varianten av abyssinere. Pelsen er ikke så lang som hos andre katter i denne kategorien, men den har en karakteristisk 'ticking’ (hvor hvert hår har to eller tre ulike farger), som gir et helt spesielt utseende. Somalikatten har også relativt store ører – noe som er utbredt blant katteraser som kommer fra varme klima, og som hjelper dem å holde seg avkjølt. I likhet med abyssineren er somalikatten intelligent, nokså kravstor og veldig glad i mennesker. Selv om de ser ut som villkatter og liker å være utendørs, er de også glad i hjemmets bekvemmeligheter.

Tyrkisk van

Tyrkisk van er en annen stor katterase med lang og muskuløs kropp. Van-kattens pels er semilang og silkemyk, og selv om den mangler underpels er den fortsatt en elegant katt. Pelsmarkeringene er karakteristiske – grunnfargen er hvit, med fargede partier på og rundt ørene og halen. Den er også kjent for å være en katt som liker å bade! Katten har opprinnelse fra Vansjøen i Tyrkia og liker fortsatt å oppholde seg i vann, derfor bader den gjerne i dammer og innsjøer. Tyrkisk van er gladere i å leke med rennende vann fra kranen enn det de fleste andre katter er. Den er oppfinnsom og tøff, men glad i mennesker.

Siameser

Siameseren er en av de eldste og mest elegante katterasene. Den har en lang og slank kropp, sterke bakbein og klare, blå øyne. I likhet med perserrasen har siameseren endret seg ganske dramatisk i årenes løp. Hodet er blitt mer trekantet, øynene mer skrå, ørene har blitt større og kroppen mindre og mer atletisk. Siameserens pels er såkalt 'pointed', noe som betyr at beina, hodet, ørene og halen er mørkere i fargen enn resten av kroppen. Pelsen er kort og silkemyk, med lite underpels. Selv om de trenger lite stell av pelsen, er siameseren i virkeligheten en 'fulltidskatt’ som elsker mennesker og krever mye oppmerksomhet. Med sin sterke vilje og høye intelligens vet siameseren akkurat hvordan den skal legge beslag på tiden din!

Siamesergruppen omfatter også balineserkatten.

Klar for å skaffe deg katt, men usikker på hvilken rase som er den rette for deg og familien din? Vi har gode ​​nyheter! Vårt katterasebibliotek kan hjelpe deg med å forstå de forskjellige rasene, slik at du lettere kan vurdere hvilken type katt som kan være det perfekte kjæledyret for deg.