Britisk korthår

British Shorthair

Britisk korthår er en nokså stor rase som kan beskrives som tykk eller tettbygd. Mange av konturene er avrundet – ansikt og kinn, ører, øyne og hode. Den korte brede nesen sitter over en dyp, kraftig hake, og dette, sammen med det dype brystet og den korte, tykke halen, gir katten et sterkt og solid utseende. Pelsen, som er kort og tett uten å være dunaktig, kommer i over 100 farge- og mønsterkombinasjoner.

  • Leken og nysgjerrig katt
  • Vennlig med selvstendig katt
  • Stille katt
  • Større, kraftigere katterase
  • Krever stell én gang i uken
  • Ikke-allergivennlig rase
  • Trenger uteområder
  • Kan trenge tilvenning for å bo med barn

Opprinnelse

Britisk korthår er med god margin den mest populære rasekatten i Storbritannia. Selv om det kun finnes nedtegnede oppføringer av denne rasen tilbake til begynnelsen av forrige århundre, har rasen eksistert i hundrevis av år. De ble eksportert i stort antall til den nye verden, der de var veldig populære. Mangfoldet av farger og pelsmønstre som er tilgjengelige i dag, har kommet gjennom selektiv avl av de beste gatekattene i løpet av 1800-tallet og omhyggelige avlsplaner frem til i dag.

Opprinnelsesland

Storbritannia

Personlighet

Noen betrakter britisk korthår som de "snille kjempene" i katteverdenen. De er kjærlige og hengivne med mennesker og andre dyr. Britisk korthår-katter krever ikke kontinuerlig menneskelig oppmerksomhet og er roligere enn sine orientalske slektninger, og de har heller ikke den nysgjerrige naturen som får mange orientalske katteraser opp i vanskeligheter!

Helse

Britisk korthår er generelt en robust rase uten for mange problemer. Fordi de tidligere har blitt avlet frem i kombinasjon med persere, er det en liten sjanse for at en katt kan lide av polycystisk nyresykdom. Denne sykdommen forårsaker nyreproblemer på grunn av cyster eller hull som utvikler seg gradvis. Det finnes en gentest tilgjengelig, så det er definitivt verdt å spørre oppdretteren om kattenes status – gode oppdrettere bør kjenne til dette.

Ernæring

Hver enkelt katt er unik, og hver har sine bestemte ting den liker, misliker og trenger når det gjelder mat. Katter er imidlertid rovdyr, og alle katter trenger minst 41 forskjellige og spesifikke næringsstoffer fra maten. Forholdet mellom disse næringsstoffene vil variere avhengig av alder, livsstil og generell helse, så det er derfor åpenbart at en voksende, energisk kattunge trenger en annen balanse mellom næringsstoffene i kostholdet enn en mindre aktiv, eldre katt. Andre ting å huske på, er å gi katten riktig mengde mat slik at den opprettholder en "ideell kroppstilstand" i samsvar med fôringsretningslinjer, og å ta hensyn til individuelle preferanser med hensyn til våtfôr eller tørrfôr.

Stell

En av grunnene til at britisk korthår ble så populær i forrige århundre, var fordi den trengte lite pelsstell. Pelsen er kort og tett, og katten kan lett stelle seg selv. Som med alle katter anbefales regelmessig vaksinasjon og parasittkontroll.

Beste katteraser for barn

Denne rasen er ikke kjent for å være en av de beste rasene for barn, men alle katter er forskjellige, og med ordentlig tilvenning vil den likevel kunne leve med barn.

katt

Er dette den rette rasen for deg?

Alle katter har sin egen, unike personlighet, men enkelte instinkter og atferdstrekk er medfødt. Prøv rasevelgeren vår, og finn ut hvilke katteraser som best passer dine preferanser og din livsstil. Hvis du og katten liker de samme tingene vil det vær større sjanse for at dere får et lykkelig og rikt liv sammen

Hva du så kan tenke på

Adopsjon

Det kan være utrolig tilfredsstillende å adoptere en katt fra et dyremottak og tilby den et nytt liv. Det er ange katter som venter på et kjærlig og fast hjem. Hver katt har sin egen historie, og mange har mistet det første hjemmet de hadde. De vil gjerne bli en del av ditt hjem. Dyremottak og omplasseringssentre med godt rykte vil være veldig nøye med å tilpasse riktig person til riktig katt. Staben vil med glede tilby råd og besvare spørsmål du måtte ha.

Finne en god oppdretter

Hvis du har bestemt deg for en rasekatt, er det best å finne en kjent oppdretter. Den viktigste fordelen med å kjøpe en rasekattunge eller -katt er at du vet hvordan den vil se ut og hva slags personlighet den sannsynligvis vil ha. Ta kontakt med veterinæren for mer informasjon om smittsomme sykdommer, genetiske svakheter eller spesielle behov katten måtte ha. Slik vil du være forberedt til å ønske den velkommen hjem.

Ønske katten velkommen hjem

Rett før katten eller kattungen skal komme hjem er du sikkert veldig spent. I løpet av disse siste dagene før ankomst er det mange ting du kan gjøre for å få tiden til gå frem til dagen hvor katten kommer hjem.