Å håndtere blindhet hos katter

Selvfølgelig blir ikke alle katter blinde, men de som blir det kan fortsatt kunne leve et lykkelig og morsomt liv. Det er imidlertid noen endringer du bør gjøre for å hjelpe katten hvis du skjønner at den er i ferd med å bli blind.
Å håndtere blindhet hos katter
Å håndtere blindhet hos katter
Å håndtere blindhet hos katter

Katten din lever lykkelig med all den kjærligheten og oppmerksomheten den får fra deg, uansett om den bruker tiden til å luske rundt utendørs eller foretrekker å krype sammen på fanget ditt inne. Til tross for all den omsorgen du gir er det fortsatt ting du ikke kan kontrollere som katteeier, blant annet muligheten for blindhet.

Hva er årsaken til blindhet hos katter?

Katten kan begynne å miste synet av mange årsaker, og en av dem er høy alder. Arvet blindhet hos katter er mindre vanlig enn det er hos hunder, men har tendens til å forekomme oftere hos rasekatter. Er du så heldig å ha en nydelig, silkemyk abyssiner, har du større sjanse for å oppleve blindhet forårsaket av progressiv retinal atrofi (selv om det finnes en genetisk test for dette).

Det er vanligere at voksne og eldre katter mister synet av medisinske grunner enn av genetiske. Disse omfatter skader, nevrologiske problemer og høyt blodtrykk. Katter kompenserer for svekket syn ved å bruke de gjenværende sansene mer, særlig luktesansen.

Hvordan kan jeg vite at katten min er blind?

Hvis den gamle katten din mister synet, er sjansen stor for at det skjer så gradvis at du ikke merker noe før den er helt blind. Dette er ikke din feil – katter kan kompensere for synstap ved å bruke de andre sansene sine. Dette gjelder særlig luktesansen, noe som er grunnen til at den kommer gående når du serverer mat, selv om den ikke kan se ordentlig.

Hvis du tror at katten din er iferd med å bli blind, eller er blind allerede, vær på utkikk etter avslørende tegn. Det tydeligste tegnet er at en katt som er iferd med å bli blind kan støte borti ting, særlig hvis den ikke vanligvis befinner seg der. Den kan skvette av en brå bevegelse på den blinde siden, selv om det bare er en morsom leke som viftes med.

Katter som blir plutselig blinde i stedet for gradvis, kan bli forvirret og engstelige. Kanskje kan du oppdage noe unormalt ved øyet/øynene – noe som er annerledes enn før.

Er du bekymret for at katten er iferd med å utvikle blindhet, eller har spørsmål om kattens syn, er det best å ta den med til veterinæren. Heldigvis kan noen tilstander som forårsaker synstap hos katter kunne behandles svært effektivt, og ytterligere synstap kan hindres. Vær uansett klar over at plutselig synstap er en akutt situasjon som krever veterinær – hvis dette er tilfelle, sørg for at katten kommer til veterinæren så fort som mulig.

Hvordan du kan gjøre livet enklere for en blind katt

Selv om veterinæren har bekreftet at katten din har begrenset eller null syn, er det ingen grunn til at den ikke kan ha det godt, og båndet dere imellom kan fortsatt være like sterkt som før. Du trenger bare å følge noen få trinn for å være sikker på at den firbeinte vennen din har den beste sjansen til å klare seg.

 • Når du snakker til katten, bruk stemmen overdrevent og hyppig – dette gir katten færre overraskelser.
 • Blinde katter blir lett desorientert, derfor er det viktig å hjelpe dem med å ikke gå seg bort. Hold katten innendørs, eller med tilgang til en sikret hage hvor den ikke kan gå for langt.
 • Du kan også ta den med ut og feste en line til halsbåndet, noe som mange katter godtar uten problemer.
 • Blinde katter er avhengig av lukt og hukommelse for å orientere seg, derfor bør maten, møblene og kattetoalettet stå på samme sted.
 • I noen tilfeller kan det hjelpe å vise katten hvor disse tingene er, slik at den ikke går glipp av noe.
 • Hvis katten nylig er blitt blind, eller den er blind og kommer til et nytt miljø, kan det hjelpe å holde den i et lite område (som et enkelt rom) før den gradvis får lov til å utforske omgivelsene.
 • Minn barna om at de må rydde opp lekene sine, da det er lett for en blind katt å snuble i noe som ligger på gulvet.
 • Fremhev potensielle farer, som f.eks trappeavsatser, med litt sitronolje – den smarte katten vil snart gjenkjenne lukten og forstå at den må passe seg.
 • Hvis katten har på seg halsbånd, sørg for at det har hurtigutløser og navn, adresse og telefonnummer til en veterinær i tilfelle katten går seg bort og noen finner den.
 • Å merke katten med mikrochip er også sterkt anbefalt – på den måten er det større sjanse for at katten kommer trygt tilbake igjen hvis den roter seg bort.
 • Selv om katten kan bruke litt tid på å venne seg til endringen i synet, kan den med litt justering fortsatt få et godt liv – og dere kan beholde det sterke båndet mellom dere som gjør det så fantastisk med et kjæledyr.
grey cat