Matallergi hos katter

Ekte allergi er heldigvis veldig sjelden hos katter, og kan ofte forveksles med vanligere (og mindre alvorlig) matintoleranse. Lær deg å oppdage allergi hos katten din, og hva du kan gjøre for at den skal bli sitt glade og fornøyde jeg igjen.
Katter med matallergier
Katter med matallergier
Katter med matallergier

Hva er matallergier hos katter?

Matallergier hos katter er en reaksjon på en ofte liten mengde av en ingrediens i en spesiell type mat, som kjøtt, melkeprodukter eller fisk. Selv om allergier ofte er noe som unge katter får, kan de dukke opp i alle aldre – derfor er det lurt å sjekke katten om den får uvanlige symptomer.

Matallergier hos katter er veldig vanskelig å diagnostisere, da det ikke finnes spesielle allergitester, symptomene vanligvis er diffuse og triggerne kan være inkonsekvente.

Symptomene på matallergier hos katter kan ofte forveksles med andre medisinske tilstander, derfor er det veldig viktig å spørre veterinæren om råd før du gjør endringer i kostholdet, slik at du er sikker på at du virkelig behandler en allergi, og ikke en helt annen tilstand.

cat on couch

Hva er symptomene på katteallergi?

blue

Typiske symptomer på katteallergi omfatter:

  • Hudproblemer – kløe og rødhet, hårløse områder eller skrubbsår i huden, som regel forårsaket av at katten har klødd seg. Tilbakevendende øreinfeksjoner.
  • Problemer med hårballer, forårsaket av at katten har svelget hår mens den har klødd seg eller slikket pelsen for mye.
  • Fordøyelsesproblemer som oppkast og diaré.
  • Pusteproblemer (forekommer sjelden).

Selv om vedvarende kløe kan være tegn på allergi, eller bare overentusiastisk pelsstell, kan det også være dermatitt forårsaket av loppeallergi (en reaksjon på loppespytt). Forsøk aldri å behandle en mistenkt allergi selv. Etter at veterinæren har utelukket andre medisinske tilstander, vil han/hun sannsynligvis anbefale å prøve ulike dietter for å fastslå hva som gjør katten allergisk eller intolerant. Disse prøvene må nøye overvåkes av veterinæren for at katten fortsatt skal få i seg alle de nødvendige næringsstoffene.

Hvordan tester veterinæren katteallergi?

Hvis veterinæren mistenker at katten er allergisk mot kattefôr, vil han/hun sannsynligvis anbefale å utelukke ulike ingredienser. Da vil du midlertidig måtte gi katten en mild og allergivennlig diett, hvor proteinnivået i enhver av ingrediensene er så lite at det ikke kan (eller veldig sjelden) forårsake en allergisk reaksjon.

Denne dietten vil vare i en gitt periode, avhengig av kattens symptomer. Hvis katten for eksempel har hudproblemer, kan de få en begrenset diett i fire til tolv uker, og noen ganger lengre. Fordøyelsesproblemer viser ofte tegn til bedring etter kortere tid.

Mens katten går på denne begrensede dietten må den ikke spise noe annet – det betyr ingen lekkerbiskener eller godbiter fra noen i familien, uansett hvor fristende det måtte være! Utekatter bør holdes inne under prøveperioden, sånn at den ikke fanger en tilfeldig mus eller får tak i noe annet. Det krever tålmodighet og utholdenhet å følge dietten, og en glipp eller to kan skje. I så fall bør du være ærlig mot veterinæren, siden han/hun trenger å ha alle fakta på bordet, også hvis katten har nektet å spise maten sin.

purple cross
calander

Etter prøveperioden

Når prøveperioden er over, vil veterinæren sjekke hvordan katten har det og hvordan den ble påvirket av dietten. Spesielt vil veterinæren ønske å vite om symptomene har bedret seg, forandret seg eller om de er som før. Hvis det ikke er forbedring, er sjansen større for at katten din ikke har allergi, og veterinæren vil vurdere hvilke andre grunner det kan være til at katten ikke føler seg bra.

Hvis det har vært en forbedring, er dette gode nyheter for deg og katten! Veterinæren vil informere deg om hva som bør skje nå, og avhengig av kattens spesifikke problemer kan det bety å gradvis gjeninnføre proteiner i kostholdet mens dere holder et godt øye med hvordan katten reagerer. Hvis symptomene kommer tilbake når katten spiser en viss type mat, kan du ha funnet årsaken til problemene.

Nå er det snakk om å finne en annen, balansert diett som på kort eller lang sikt unngår denne ingrediensen.

Noen ganger er det imidlertid ikke så enkelt, og det kan være flere typer mat som forårsaker kattens allergi. Derfor er det så viktig å involvere veterinæren, og ikke prøve å leke detektiv på egen hånd. Det kan være en vanskelig prosess, men vil være verdt det når kjæledyret ditt endelig kan gå løs på middagen uten å bekymre seg for ubehagelige ettervirkninger!

Hvis du tror at katten din kan være allergisk mot kattefôret, bør du straks rådføre deg hos veterinæren.