Hva består PURINA® dyrefôr av?

Hero_Image_C4_What_goes_into_Purina

PURINA® har vært en av lederne i utviklingen av dyrepleie og ernæring de siste 100 årene. Våre eksperter på ernæring, matforskere, veterinærer og dyrepsykologer er alle lidenskapelig opptatt av å hjelpe kjæledyr til å kunne leve lange, lykkelige og sunne liv. Og fordi næringen i maten du gir kjæledyret ditt er det som er aller viktigst for helsen deres, legger vi ned utrolig mye forskning for å kunne produsere ernæringsmessig komplett og balansert, smakfullt dyrefôr som bidrar til å støtte og opprettholde dyrets helse og velbefinnende.

Produksjonen av dyrefôr er sterkt regulert for å sikre aller beste kvalitet. Europeisk lovgivning, næringskoder og veiledning er til for å hjelpe produsentene med å oppfylle sine forpliktelser til å produsere trygt dyrefôr. Som aktiv og ansvarlig medlem av Pet Food Manufacturers’ Associations i hele Europa (og som støtter European Pet Food Manufacturers’ Association FEDIAF). PURINA® vedtar å bruke bransjens beste praksis.

PURINA® dyrefôr består av noen av de mest kjente og elskede varemerkene, og mange av dem har vært på markedet i generasjoner. For at helsen skal være på topp trenger kjæledyret ditt et ernæringsmessig komplett og balansert kosthold, som også er velsmakende. For å oppnå den riktige balansen av næringsstoffer i dyrefôret vårt, og for at det skal smake godt, bruker vi ingredienser som består av animalske råstoffer (som kylling, storfekjøtt, lam og fisk), grønnsaker, korn, vitaminer og mineraler.

Les videre for å finne ut mer om de vanligste ingrediensene som brukes i dyrefôret vårt.

Kjøtt og animalske derivativer

Animalske råstoffer (som kylling, storfekjøtt, lam) er som regel gode kilder til protein, essensielle fettsyrer, jern og noen B-vitaminer. De er lettfordøyelige og bidrar også til bedre smak på produktet. ‘Kjøtt og animalske derivativer’ er en juridisk term som brukes i merking av dyrefôr og henviser til alle animalske ingredienser. Etter loven må disse ingrediensene komme fra dyr som er blitt kontrollert under tilsyn av veterinær og godkjent til menneskelig forbruk, men de er ofte overskudd etter kravene i den menneskelige matvareindustrien. Dette betyr at PURINA® dyrefôr inneholder animalske råstoffer fra de samme dyrene som vi spiser, som storfe, lam, fjærfe og svin. Streng lovgivning sikrer kvaliteten på proteinet og betyr at ingen ingredienser som ryggmarg, avlivede eller syke dyr blir brukt i dyrefôret vårt.

Fisk og fiskederivater

Fisk er en utmerket kilde til protein av høy kvalitet, noe som er grunnen til at vi bruker det i mange av våre PURINA®-sammensetninger. Proteiner er kroppens byggesteiner og nødvendige for vekst og fornyelse. Proteiner hjelper med å frigi energi og danne muskler, hud, hår, antistoffer og hormoner.

Fiskemuskel inneholder jod. Fordi fiskebein ofte males når fisken tilberedes, utgjør det også en god kilde til kalsium og fosfor. Fet fisk inneholder A- og D-vitaminer og omega-3.

Grønnsaker

Grønnsaker kombineres ofte med proteinkilder i mange av våre PURINA®-produkter. Grønnsaker er en svært god kilde til vitaminer, mineraler og fiber. Soyabønner er en kilde til proteiner og energi, omega-6, B-vitaminer, fiber og mineraler.

Vitaminer, mineraler og aminosyrer

Akkurat som oss mennesker trenger også katter og hunder den riktige balansen av vitaminer og mineraler for å opprettholde kroppsbygning og livsviktige funksjoner. Vitaminer støtter en rekke kroppsfunksjoner, blant annet det naturlige beskyttelsessystemet, synet, beinbygningen, musklene og leddene, i tillegg til produksjonen av antioksidanter. Mineraler regulerer kroppsvæsker, støtter stoffskifteprosesser og bidrar til sterke bein og tenner.

klassifiseres som ‘ernæringsmessige tilsetningsstoffer’ i dyrefôr. Disse tilsetningsstoffene hjelper oss med å lage produkter som er ernæringsmessig komplette og balanserte og som tilfredsstiller næringsbehovet til kjæledyret ditt. Noen eksempler inkluderer A-vitamin, som bidrar til normalt syn, kalsium og fosfor som bidrar til normal utvikling og opprettholdelse av tenner og skjelett, jern (jernsulfat monohydrat) som kan bidra til et sunt blodsystem, og sink (sinksulfat monohydrat) som kan bidra til et friskt naturlig beskyttelsessystem.

Andre tilsetningsstoffer

Andre tilsetningsstoffer Andre tilsetningsstoffer inkluderer smaksstoffer, konserveringsmidler, antioksidanter og fargestoffer. Tilsetningsstoffer spiller en viktig rolle i å bidra til at maten blir fristende og velsmakende, og gir også kjæledyret et trygt og ernæringsmessig balansert kosthold. Vi benytter kun små mengder av tilsetningsstoffer som er trygge og tillates etter streng britisk og europeisk lovgivning. Alle tilsetningsstoffene som benyttes brukes også i vår egen mat.

Konserveringsmidler er et eksempel på en type tilsetningsstoff. De kan være kunstige eller naturlige, men virker på samme måte ved å hindre nedbryting av matingredienser, f.eks at fett harskner. De er helt nødvendige for at maten skal ha god kvalitet, være trygg og velsmakende.

Antioksidanter er et annet eksempel på tilsetningsstoffer. De har vist seg å spille en viktig rolle for kjæledyrenes langsiktige helse og velbefinnende. Noen ganger tilsetter vi antioksidanter, f.eks C- og E-vitamin og selen (sodium selenite) i dyrefôret vårt for å bidra til å fremme god helse og nøytralisere frie radikaler.

Fargestoffer brukes kun i små mengder i produktene våre. Fargestoffer og alle andre tilsetningsstoffer vi bruker reguleres nøye av en rekke myndigheter (Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) sammen med EU-kommisjonen) og er tillatt til bruk i hunde-, katte- og menneskemat i alle EUs medlemsland. Alle PURINA®-produkter samsvarer med Norges og EUs strenge lovgivning om dyrefôr for å sikre at de er trygge og ernæringsmessig balanserte.

Korn

Gode kilder til karbohydrater i dyrefôr er vanligvis kornbasert. Kornsorter som mais, ris, hvete eller bygg blir brukt i mye av PURINA® dyrefôr fordi de utgjør en viktig kilde til energi og en andel av proteiner og andre næringsstoffer, inkludert noen B-vitaminer. Enkelte fibre, som f.eks kli, kan også gi andre positive effekter som bidrar til et sunt fordøyelsessystem.

Fett

Fett er en helt nødvendig del av kjæledyrenes kosthold og en viktig kilde til energi som gir mer enn dobbelt så mye energi som proteiner og karbohydrater. Fett bedrer også dyrefôrets smak og fordøyelighet.

Essensielle fettsyrer er viktig for kjæledyrets generelle helsetilstand, som blank pels og frisk hud, sunne ledd, et sunt naturlig beskyttelsessystem, forplantning og for å fjerne avfallsstoffer fra kroppen.

Vi bekymrer oss ofte for ‘bra’ og ‘dårlig’ fett i vårt eget kosthold, men innen veterinærmedisinen antas det generelt at katter og hunder ikke har den samme risikoen for åreforkalkning som oss mennesker.

Alle ingrediensene i PURINA® dyrefôr, inkludert fettinnholdet, er nøye sammensatt for å kunne gi kjæledyret ditt korrekt mengde avhengig av det enkelte dyrs livsfase eller livsstil. Dette betyr at den eksakte mengden av fett i våre ulike produkter varierer. For eksempel har et PURINA® valpefôr høyere fettinnhold enn et produkt for voksne hunder, mens produkter for eldre dyr og de som må ned i vekt, har lavere fettinnhold.

Salt

Natrium er ett av de livsnødvendige mineralene som katter og hunder trenger. Salt i form av natriumklorid spiller en viktig rolle i å bidra til at nervesystemet fungerer godt. Riktig balanse av enkelte mineraler som kalles elektrolytter (f.eks natrium, kalium, kalsium og magnesium) er også nært knyttet til støtting av væskebalansen for å hindre at kroppen får for lite (og blir dehydrert) eller for mye vann. Mengden av natrium i PURINA® dyrefôr overstiger ikke trygge nivåer og er en del av et 100 prosent komplett og balansert kosthold.

Sukker

Sukker omfatter sukrose (fra sukkerrør eller sukkerbete), fruktose og glukose, som alle er naturlige produkter som finnes i menneskemat, som blant annet frukt og grønnsaker. Sukker er i likhet med proteiner en kilde til energi. Imidlertid er ikke sukker av de mest brukte ingrediensene i dyrefôrindustrien. Sjekk etiketten (alltid i synkende rekkefølge) og hvis du ser ‘sukker’ erklært som ingrediens, vil det være mot slutten av listen.

Hvis du vil vite mer om ingrediensene vi bruker, er ekspertene i PURINA® PetCare-teamet glade for å hjelpe. Mer informasjon om ingredienser i dyrefôr finnes også på nettstedet til Pet Food Manufacturers Association.