Airedaleterrier

Airedaleterrier

Dette er terriernes konge – den største av terrierne, med voksne hannhunder i høyde fra 58 til 61 cm til toppen av skulderen, og tispene 56 til 59 cm, med en vekt på ca. 25–28 kg for hannhunder og 21–23 kg for tisper, avhengig av hundens bygning. Denne rasen er nokså tettbygget og har en muskuløs kropp dekket av en hard, stri pels som er svart/grå (på salen) og brun.

dog
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Physical
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Terriere
dog
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Airedaleterrier er en etterkommer av den nå utdøde black and tan terrier. Den ble utviklet på 1800-tallet i dalstrøkene Aire, Wharfe og Calder i Yorkshire av oterjegere som ville ha en terrier til arbeid med oter og skadedyr, med en tilleggsrolle som vakthund. Store arbeidsstammer av terrier ble krysset med oterhund for å produsere en hund som var stor nok til å håndtere voksne grevlinger og oter. Senere krysninger med irsk terrier og muligens walisisk terrier førte så til rasens nåværende størrelse og type.

Personlighet

Som de fleste terrierhunderaser er airedale-hunder trygge, modige og utadvendte. Dette er en vennlig, energisk rase som lærer raskt og tar fort til seg trening – det være seg hundesport som agility eller morsom lydighetstrening hjemme eller i gruppe.

Helse

Airedaleterrieren er en generelt hardfør rase. Som mange andre raser kan den lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig

Mosjon

Airedale-rasen er en aktiv hund som trenger en moderat mengde mosjon (1 til 2 timer daglig), inkludert lek og trening, for å unngå kjedsomhet og for å holde hunden sunn og i form

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Airedaleterrier har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den vanntette, doble pelsen på airedale-hunden består av en hard, stri overpels og en kortere, mykere underpels. Den krever daglig børsting samt fjerning når pelsen begynner å falle av (to ganger i året).