Anatolsk gjeterhund

Anatolian Shepherd Dog

Karabash-rasen er en stor, kraftig bygget hund av mastiff-type. Fullvoksne hannhunder måler 74–81 cm og tispene71-79 cm. Voksne hannhunder veier 50-64kg og tisper 41-59kg. Den korte, tette pelsen kan ha en hvilken som helst farge, med eller uten karakteristisk svart maske og ører, og er ofte lysebrun eller mørkebrun, noen ganger med hvitt.

Dog
  • Størrelseskategori: Gigant
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Dog
  • Røyting: Mye
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Pinscher-, schnauzer-, molosser og sennenhunder
Atferd
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Anatolsk gjeterhund – også kjent som Karabash – er en eldgammel rase som stammer fra mastiff- og gjeterhundene i Midtøsten. De lange, atletiske og kraftige hundene beskyttet flokken mot aggressive rovdyr som bjørner og ulver. I dag brukes de for gjeting av sauer og geiter i Tyrkia, der de betraktes som nasjonalsymbol og kalles "Coban Kopegi" ("gjeterhund").

Personlighet

Denne rasens brukshistorie er fortsatt til stede i dag – den selvstendig, svært intelligent og en naturlig forsvarer av territorium. På grunn av det sterke vaktinstinktet er tidlig og kontinuerlig sosialisering og tålmodig trening helt avgjørende. Sørg for at hagen din er helt lukket, med høy – om mulig dobbel – inngjerding. Sørg for å holde hunden i aktivitet, da den kan bli destruktiv og vanskelig hvis den kjeder seg.

Helse

Den anatolske hunderasen er vanligvis nokså hardfør, men som mange raser kan de av og til lide av hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelighetsproblemer). Vurdering av hofter før avl er derfor viktig.

Mosjon

For størrelsen trenger ikke denne rasen store mengder trening; to en-timers turer om dagen skal være tilstrekkelig. Den liker å gå tur; rasens arbeidende forfedre ville ha gått mangfoldige kilometer sammen med deres nomadiske hyrder.

Ernæring

Store hunder har større appetitt enn andre hunder og trenger også en annen balanse mellom mineraler og vitaminer som støtter forskjellige ledd- og bruskbehov. Anatolsk gjeterhund har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Pelsen ga beskyttelse til de tyrkiske gjeterhundene i kaldt vintervær og varmt sommervær. Den er kort og tettbygget med en tykk underpels og trenger en gjennombørsting en til to ganger i uken, og vil røyte mye på visse tider av året.