Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dog

Denne kompakte, mellomstore, muskuløse hunden har som fullvoksen en høyde på 46–51 cm (hanner) og 43–48 cm (tisper) og veier 17 til 23 kg. Pelsen kommer i blått; blå og brun; blå, svart og brun; blåflekket; rød; rød og brun; eller rødflekket. Se rasestandarden for flere detaljer.

Dog
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Dog
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Dog
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Collier fulgte med engelske kvegoppdrettere til Australia på 1800-tallet, men man trengte en tøffere hund for de vanskelige forholdene og krevende kveget, slik at forskjellige hunder med spesifikke egenskaper ble krysset over 60 år, heriblant dingo, ulike collier og fårehunder, kelpie, dalmatiner og bull terrier. Til slutt, ved slutten av 1800-tallet, hadde man produsert en hund som kunne håndtere kveg (ved å småbite dem i hælen), samarbeide med mennesker, ta initiativ og tåle alle værelementene – ekstremt regn, kulde eller varme.

Personlighet

Australian cattle dog er naturlig forsiktig overfor fremmede og har sterke vaktinstinkter, så tidlig og omhyggelig sosialisering er spesielt viktig. Tidlig arbeid med biting er også tilrådelig, da enkelte kan småbite når de blir for ivrige. Selv om denne rasen er lojal mot familien, kan den være vanskelig å håndtere og er ikke ideell for førstegangseiere, men krever mer erfarne eiere.

Helse

Australian cattle dog er generelt en ekstremt hardfør rase med få helseproblemer. Som mange andre raser kan den fra tid til annen lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktigv.

Mosjon

Australian cattle dog trenger omtrent to timers trening per dag, inkludert mental stimulering, selv om den har stor utholdenhet og gjerne får mer. Vær oppmerksom på at denne rasen er svært smidig og kan hoppe relativt høyt – slik at den kan stjele mat fra kjøkkenbenken eller hoppe over utilstrekkelige hagegjerder. Ikke la hunden kjede seg; da vil den fort finne sin egen underholdning!

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret.

Stell

Den glatte, doble pelsen krever lite stell, men må børstes gjennom en gang i uken. Overpelsen er hard og rett; underpelsen kort og tett. Rasens hår er rundt 2,5 til 4 cm langt, kort på hodet og lengre på magen og bak bena.