Basenji

Basenji

Denne lille til mellomstore hunden har en karakteristisk tett krøllet hale og rynket panne. Den glatte, korte, skinnende pelsen på basenji kommer i rød og hvit; svart og hvit; svart, brun og hvit; brungul; brungul og hvit; og trefarget. Se rasestandarden for flere detaljer. Den ideelle høyden for voksne hannhunder er 43 cm ved manken (fra fot til høyeste punkt på skulderen) og 40 cm for tispene. Som fullvoksen er den ideelle vekten 11 kg for hannhunder og 9,5 kg for tisper.

Basenji
  • Størrelseskategori: Liten
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Basenji
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Som regel stille
  • Gruppe NKK: Spisshunder
Basenji
  • Andre kjæledyr: Lav
  • Egnethet som vakthund: Lav

Opprinnelse

Basenji-rasen ble trolig avlet frem for å være følgesvenner for faraoene, og det er portretter av basenji-hunder i de egyptiske pyramidene. Med tiden flyttet rasen ned til Sentral-Afrika, der den ble brukt til å drepe de langtannede rottene i Kongo-regionen. Disse store, fryktinngytende rottene var en reell trussel mot folks husdyr, og en god jakthund var avgjørende for overlevelse. Rasen var ikke kjent for den vestlige verden før viktorianernes tid, da de tidlige afrikanske oppdagelsesreisende bemerket denne "hunden som ikke bjeffer".

Personlighet

Disse hundene er unike ved at de ikke bjeffer – men "jodler" når de er oppspilte! Basenji-rasen er våken, selvstendig, intelligent, selvpleiende og nesten luktfri, og er i det hele tatt veldig kattaktig, og har vært observert på vei opp i trær og gjerder! Rasen er kjærlig overfor sine kjære og reservert overfor fremmede. Basenji-hunder har en tendens til å krangle med andre hunder, så tidlig sosialisering er viktig.

Helse

De mest anerkjente nedarvede tilstandene hos basenji-hunder er en type nyresykdom (Fanconi-syndrom) og en form for anemi. Genetiske tester er tilgjengelige for begge disse sykdommene. Som for mange andre raser kan arvelige øyesykdommer også forekomme. Test av øyne og genetisk test av hunder før avl er derfor viktig.

Mosjon

Basenji er avlet opp for å jakte i ujevnt terreng og trenger minst en time trening daglig, men har utholdenhet til mer hvis du kan tilby det. Selv om den ikke er lett å trene opp, kan det være gunstig å få basenji-hunden involvert i noen slags hundesport for å holde sinnet og kroppen sunt. De er mindre oppmerksomme på trafikk enn andre raser, så vær særlig forsiktig hvis dere går i nærheten av en bilvei.

Ernæring

Små hunder har rask metabolisme, noe som betyr at de forbrenner energi raskt, selv om deres små mager betyr at de må spise lite og ofte. Mat til små raser er spesielt designet med passende nivåer av sentrale næringsstoffer og mindre biter som passer for små munner. Dette oppmuntrer også til tygging og forbedrer fordøyelsen.

Stell

Basenji gjør mesteparten av sitt eget stell på egen hånd. Pelsen er kort, slank og fin, og kan tørkes over en hanske en gang i uken for å fjerne løse hår. Ører og negler kan kontrolleres med jevne mellomrom. Ellers er det lite annet som må gjøres.