Basset hund

Basset hund

Basset hound er store hunder på korte ben ("basset" kommer fra det franske ordet "bas", som betyr "lav"). Den korte, glatte pelsen kommer i en hvilken som helst jakthundfarge, men er vanligvis trefarget (svart, brun og hvit) eller tofarget (sitron og hvit). Voksne bassett-hunder har en høyde på 33–38 cm og veier fra 18 til 27 kg.

Dog
  • Størrelseskategori: Mellomstor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Dog
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Drivende hunder og sporhunder
Dog
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Middels

Opprinnelse

Basset-hunden oppstod i Frankrike på 1500-tallet og ble avlet frem av middelaldermunker for jakt i tungt terreng. Det var imidlertid først på de britiske øyene i siste halvdel av 1800-tallet at rasen sprang ut i full blomst. Et par jakthunder fra Marquis de Tournon ble importert til Lord Galway av England i 1866, hvorpå et kull fra disse ble gitt til Lord Onslow, som gikk videre til å utvikle en eksepsjonell hundetype ved krysning med andre importerte hunder fra Coultreux-gruppen fra Normandie. Snart ble denne importen stoppet, og den britiske versjonen av basset-hunden ble utviklet separat.

Personlighet

Til tross for det morske og seriøse utseendet er basset hound-rasen sosial, rolig og leken. De elsker barn og trives godt sammen med andre hunder og husdyr. De er vennlige mot fremmede, men vil bjeffe høyt hvis de sanser fare. De må ha selskap, så hvis de skal være alene, er det beste at de har andre hundevenner sammen med seg.

Helse

De vanligste helseproblemene hos bassett hound er relatert til kroppsformen. De er utsatt for ryggvirvelsykdommer og unormal leddutvikling, særlig ved albuene, og fedme kan gjøre disse lidelsene mer problematiske. De er også utsatt for øre- og hudinfeksjoner, samt ulike øyetilstander, og de bør derfor regelmessig vurderes for disse.

Mosjon

Omtrent en times daglig mosjon er nødvendig. Basset hound-hunder kan ha en tendens til å være late hvis de får sjansen til det, men de trenger mosjon for å sikre at de ikke legger på seg for mye, da dette kan forårsake ryggproblemer senere i livet. Under perioder med rask vekst må treningen imidlertid begrenses, da komplikasjoner i leddene kan oppstå. På grunn av kroppslengden bør basset-hunder ikke få lov til å gå opp og ned trapper før de er 18 måneder gamle.

Ernæring

Hundens diett må ha den rette balansen mellom alle hovedgruppene av ernæring, inkludert konstant tilførsel av friskt vann. Det er også viktig å gjennomføre regelmessige kroppskontroller, for å sikre at hunden holder seg i toppform. Husk å mate den minst to ganger daglig og i samsvar med retningslinjene for det spesifikke fôret. Den dypbrystede basset-hunden har en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Den korte, glatte pelsen krever lite stell – en rask gjennombørsting en gang i uken er typisk alt som kreves. Rengjør hudfoldene ved behov, og sjekk de lange ørene regelmessig slik at du oppdager eventuelle problemer på et tidlig tidspunkt.