Beauceron

Beauceron

Denne store og muskuløse hunden har et imponerende utseende og veier ca. 30–38,5 kg som fullvoksen. Voksne hanner har en høyde på 65–70 cm og tisper rundt 68 cm. Den korte pelsen er svart med spesifikke lysbrune merker, eller trefarget (grå og svart med brune merker).

Beauceron
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Mer enn én gang i uken
Beauceron
  • Røyting: Moderat
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Beauceron
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Denne rasen er opprinnelig fra Beauce-regionen i Nordvest-Frankrike, muligens så langt tilbake som på slutten av 1500-tallet, og er også kjent som "rødstrømpe" ("Bas Rouge") på grunn av merkene på pelsen. Beauceron brukes til herding og vokting av buskap, og er den største av de franske fårhundene. Den er nært knyttet til den mer langhårde briard-rasen. Beauceron ble under verdenskrigene brukt som vakthund og til å frakte meldinger mellom skyttergraver, og brukes den dag i dag av militæret og politiet.

Personlighet

Beauceron-rasen er dristig, modig og lærer raskt. Dette er en ekte menneskevenn som trenger menneskelig selskap og misliker å være for lenge alene. Den har også en sterk vilje, og i tillegg til det store behovet for mosjon og trening gjør dette at den ikke er ideell for førstegangseiere, men krever i stedet mer erfaren håndtering. Den er naturlig mistenksom overfor fremmede, og tidlig sosialisering er spesielt viktig.

Helse

Beauceron er generelt en veldig sunn rase, men det anbefales at avlshunder får hofter og øyne vurdert, for å sikre at rasen forblir fri for slike typer problemer.

Mosjon

Beauceron er i hovedsak en brukshund med mye energi både i kropp og sinn. Den trenger minst to timer mosjon per dag. Rasen gjør det bra i hundesport, for eksempel feltkonkurranser og flyball, og stortrives under trening og mosjon sammen med sin menneskelige familie

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Den korte, tykke pelsen er ca. 3–4 cm lang, ganske grov og ligger tett mot kroppen. Pelsen er kortere på hodet og litt lengre på baksiden av låret og under halen – et område som kan bli floket hvis det ikke stelles. Beauceron-hundens pels må børstes gjennom to til tre ganger i uken. Som mange franske gjeterhunder har Beauceron en stor dobbel klo på hvert av bakbena, som bør kontrolleres jevnlig, sammen med resten av neglene.