Belgisk fårehund tervueren

Belgisk fårehund tervueren

Tervueren er en mellomstor, langhåret rase som har en firkantaktig form. Selv om de ofte forveksles med langhårede schäfere, har de en mer kvadratisk profil, lettere ben og et mer definert hode. Tervueren er lysebrun, rød eller grå i fargen med svarte nyanser i hårtuppene. Voksne hanner skal ha en høyde på 61–66 cm og tisper 56–61 cm. De veier mellom 27,5 og 28,5 kg.

Belgisk fårehund tervueren
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: En gang om uken
Belgisk fårehund tervueren
  • Røyting: Lite
  • Allergier: Nei
  • Støy: Ikke for støyete
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Belgisk fårehund tervueren
  • Andre kjæledyr: Middels
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Belgisk fårehund kommer i fire varianter: Laekenois, Tervueren, Groenendael og Malinois, oppkalt etter områdene i Belgia der de kommer fra. Tervueren ligger nærmere groenendael enn de andre to. Det antas at to "svarttuppede lysebrune langhårede" fårehunder ble krysset, og at et av de resulterende kullene ble krysset med groenendaels basiskull. Dette kullet ble så forløperen til tervueren. På 1940-tallet forsvant tervueren-hunden nesten helt, men på 1950-tallet så man ny interesse for rasen.

Personlighet

Tervueren er en hengiven, lojal følgesvenn som vil beskytte sitt hjem og sin familie. Som alle raser med vaktinstinkter er det ikke tilrådelig å oppmuntre disse instinktene når hunden er ung, siden den da kan begynne å forsøke å beskytte deg også i ufarlige situasjoner. Deres naturlige vakthundinstinkter vil vekkes hvis og når det er nødvendig. Den har imidlertid en god sans for humor og lærer veldig raskt.

Helse

Som mange andre raser kan alle variantene av belgisk fårehund lide av arvelige øyesykdommer og hoftedysplasi (en tilstand som kan føre til bevegelsesproblemer). Test av øyne og vurdering av hofter før avl er derfor viktig. Denne spesielle typen belgisk fårehund er også utsatt for epilepsi

Mosjon

Tervueren trenger minst to timer daglig mosjon og mental stimulering. Denne rasen lærer raskt og utmerker seg innen agility, lydighet og annen hundesport. De er veldig aktive hunder og bør ikke vurderes som kjæledyr hvis de skal være alene hele dagen.

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser.

Stell

Tervueren er en langhåret hund som trenger en god del stell. Den har en lang, rett og kraftig ytterpels med et ekstremt tett underlag. Denne underpelsen faller av to ganger i året hos hunner og vanligvis en gang i året hos hanner.