Bergamasco

Bergamasco

Bergamasco-hundens pels er det mest fremtredende trekket ved denne rasen. Den er fettete, lang, fyldig og henger ned i løse remser. Pelsen kan være grå, svart, Isabella (blek/flekket brun) eller lysebrun. Dette er store og kraftige hunder som har en høyde på 58–62 cm som fullvoksne (54–58 cm for tisper). Voksne hannhunder veier 32–38 kg og tisper 26–32 kg.

Bergamasco
  • Størrelseskategori: Stor
  • Krav til pelsstell: Daglig
Bergamasco
  • Røyting: Ingen
  • Allergier: Ja
  • Støy: Høylytt
  • Gruppe NKK: Brukshunder og gjeterhunder
Bergamasco
  • Andre kjæledyr: Høy
  • Egnethet som vakthund: Høy

Opprinnelse

Bergamasco er en gammel gjeter- og vokterhund som antas å ha oppstått i Persia for tusenvis av år siden, der den fulgte nomadiske bønder, flyttet dyreflokker under ofte vanskelige forhold og voktet dem mot rovdyr. Enkelte nomader bosatte seg i de italienske alpene, og hundene tok navnet fra regionen der de ble funnet: Bergamasco. Rasen døde nesten ut i forbindelse med nedgangen i den italienske ullproduksjonen i etterkrigstiden, men ble senere gjenopplivet av dedikerte oppdrettere.

Personlighet

Bergamasco-rasens vaktrøtter er synlige den dag i dag; dette er en naturlig årvåken hund med et sterkt beskyttende instinkt. Tidlig sosialisering er derfor avgjørende, i tillegg til erfaren håndtering. Dette er ikke en ideell rase for førstegangseiere, han krever kontinuerlig trening. Den har et sterkt ønske om å tilfredsstille eieren.

Helse

Bergamasco ser ut til å være en veldig sunn rase uten spesifikke kjente problemer.

Mosjon

Rundt en times mosjon trengs daglig, selv om denne energiske rasen har rikelig med utholdenhet og gjerne aksepterer mer hvis den får det. Fjern all rusk fra pelsen når dere kommer hjem!

Ernæring

Store hunderaser har større appetitt og trenger også en annen balanse mellom næringsstoffer, herunder mineraler og vitaminer, enn mindre raser. Enkelte store raser, som bergamasco, har også en tendens til oppblåsthet og mageproblemer; mindre, hyppigere måltider kan bidra til å minimere denne risikoen.

Stell

Denne hunden har en spesiell pels som krever forskjellige mengder stell på ulike stadier av utviklingen. I begynnelsen trenger valpens hud en ukentlig gjennombørsting. Men fra rundt 10 måneder til 3 år begynner den voksne pelsen å erstatte den myke valpepelsen, og trenger da daglig stell for at "rastaflettene" skal forme seg på riktig måte. Etter tre år er hårremsene ferdig dannet og pelsen trenger svært lite oppmerksomhet – det er nok med en gjennombørsting to ganger i måneden og et bad en eller to ganger i året. Når hunden er rundt fem år gammel, når pelsen ned til bakken.